Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Libra777

Страници: [1]
1
ТЪРСЯ ПОМОЩ / Инсомния
« -: 28 Ноември 2018 17:44:56, Сряда »
Здравейтее!  [wizard]
Напоследък имам големи проблеми със съня - преди 3 сутринта не заспивам по никакъв начин. Пробвах да медитирам, да пия ментов чай, да пия някакъв бъркоч на баба, да хапна хубаво преди лягане, даже да броя овце... Но заспиване - йок! И обикновено след половин-един час гледане на тавана, не се сдържам и си взимам телефона, което от своя страна също помага да не мога да заспя... За сега не усещам някакви последици от това, в смисъл че съм си енергична, адекватна съм през деня, напълно здрава съм, но се притеснявам, че преди месеци имах още два такива периода и по време на всеки един от тях ми се получаваше възпаление/схващане на нерв (не знам как му се вика на това нещо), та ме е страх да не стане пак така. Освен това вмомента се опитвам да се занимавам с ОС, а при този дефицит на сън буквално е невъзможно...
Ако някой знае какво се прави в такъв случай, ще се радвам да сподели и с мен знанията си  [yes]

2
СВОБОДНА ЗОНА / Социалните мрежи
« -: 1 Ноември 2018 22:51:26, Четвъртък »
Днес, докато пътувах до друг град, в автобуса видях, че нямам батерия на телефона. Казах си - ок, ще издържа няколко часа без него, пък нали и не съм сама и има с кого да си говоря, не е голям проблем. Но след не повече от 5 минути инстинктивно посегнах към телефона, за да си проверя фейсбук. След още няколко минути направих същото и след още няколко - пак същото. Усетих се, че съм станала зависима от него и че през цялото време съзнателно или не, аз мисля за социалните мрежи, дали някой ми е писал или ми е харесал снимка. Сякаш усещах някаква празнота. Зачудих се защо. Какво точно ми липсва от тъпия фейсбук? Мислих доста по въпроса кое по-точно в социалние мрежи е това, което прави хората зависими зомбита и стигнах до няколко възможни отговора.Първо - самият начин, по който е създадена началната страница, създава усещането за един безкрай. Скролваш надолу и надолу, и надолууу...за да видиш следващото нещо, и после следващото, и после по-следващото....и любопитвото не те оставя, искаш да стигнеш до края. И си казваш, че след 2 минути спираш, но продължаваш да скролваш, докато накрая изгубиш целия си почивен ден без да си свършил нищо смислено. И нито помниш какво си гледал във фейсбук, нито си си оправил вкъщи, нито си стигнал до въпросния край, защото такъв няма.
Второ - там можеш да бъдеш какъвто си пожелаеш. Можеш да скриеш истинското си лице зад фалшивите филтри, да прикриваш липсата си на интелект с остроумни снимки и статуси и да избиваш комплексите си, подигравайки се на недостатъците на другите, обикновено такива недостатъци, които ти самият имаш в реалния живот. Така всеки свиква с комфорта да бъде такъв, какъвто не е, без никой да разбере и му става приятно да види на телефона. Започва да го предпочита пред реалното общуванеТрето - мързи те да се обадиш на някого, за да излезете и просто му пишеш. Или пък не знаеш с кого точно искаш да бъдеш в даден момент и месинджър ти създава удобството да можеш да си общуваш с всеки, с когото искаш, по отделно. Всеки може да говори с когото поиска, когато поиска. Удобно, нали?
Четвърто - скучен ти е човекът, с когото си вмомента. Неловко ви е и на двамата, тримата...там колкото сте в компанията. Какво е решението? Ами много просто - всеки си вади телефона и започва да си рови във фейсбук. Така неловката тишина е преодоляна без да се налага някой да си направи усилието да измисли тема на разговор. Фейсбук ни облекчава от това усилие, намирайки занимание на всеки скучаещ
Разбира се, социалните мрежи създават удобства, които не мога да отрека. Благодарение на тях можеш да си говориш с роднини, които са в чужбина, да се запознаеш с нови хора, да научиш някоя новина... Но аз лично смятам, че тези удобства не компенсират вредата, която нанася на хората. Сигурна съм, че не само аз през няколко минути инстинктивно си вадя телефона, за да си видя съобщенията. Също така не само аз си проверявам лайковете на новите снимки...да не би да са прекалено малко и да се изложа. [taunt] Вместо социална, според мен мрежата е трябвало да се нарече асоциална. Кара хората да не обръщат внимание на обкръжаващия ги свят и да не говорят с тези, които са около тях, а да забият погледа си в малко правоъгълниче и да не виждат нищо извън него - като коне с капаци.Какво е вашето мнение по въпроса?

Страници: [1]