Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Blackwolf

Страници: [1] 2 3 ... 6
1
Като отсеем художествената измислица, остават девиациите на един силно уплашен и комплексиран човек, който отчаяно търси компенсаторни изяви.

Поне така започва. След това по гениален начин успява да превърне собствените си проблеми в изключително печеливш бизнес. Не е толкова чудно - нишата от комплексирани, уплашени и желаещи (поради това) самоизява хора очевидно е голяма и благодатна.2
МИСТЕРИИ / Re: Халюциногени
« -: 7 Ноември 2017 21:59:26, Вторник »

Дори описанията които чета за способността да си някъде и да пратиш сокол примерно и да гледаш през неговите очи ми идват като описание на телепатия.

Е те това например в Мексико наричат нагуализъм (не фентъзитата на Кастанеда).
Иначе за нишките и пр. не знам - нещата обикновено са прости. Това са някакви измишльотини, които обаче звуча по-така - което явно е целта.

Но хората, като им кажеш, че нещо е просто, някак си разбират, че е лесно. Нищо подобно, горски! Има куп прости неща, които обаче не са лесни... ;;)

Иначе душата ти излиза от тялото всеки ден. По-точно всяка нощ. ;) Да не говорим, че може би имаме няколко различни видове душа.

Хиваро примерно имат къде 9 на брой (от които две се използват само на война). Па ние да не сме по-доле от тия голи диваци?  [victory]

3
МИСТЕРИИ / Re: Халюциногени
« -: 6 Ноември 2017 22:35:37, Понеделник »
Въпросът е чисто практически. Ако има "астрално пътуване" (каквото и да е това), то може ли да ти даде неща, които "в тялото си" не можеш. Прим. да си тук, но да видиш нещо, което става прим. на 100 км. от тялото ти. [yahoo]


Ако това е възможно, дебатът дали има или няма "астрално пътуване" е лишен от абсолютно всякакъв смисъл. Ако не е възможно няма въобще защо да хабим думи за това.  [victory]

4
ШАМАНИЗЪМ / Re: Филми (и) за шаманизма
« -: 3 Ноември 2017 22:28:41, Петък »
Вече излезе програмата. Ето я ТУК.
Най-отдолу можете да изтеглите програмата и каталога в pdf.


Прикрепен е списъка с филми с кратки анотации.5
ШАМАНИЗЪМ / Филми (и) за шаманизма
« -: 9 Октомври 2017 18:22:30, Понеделник »
От 14 до 18 ноември т.г. в София ще се проведе поредния международен фестивал на етнографското кино. Тази година той ще бъде под наслов "Into the Spirit World" - "В духовния свят" (или "В света на духовете", ако ви харесва повече  :P ). Голяма част от селектираните филми ще бъдат посветени на шаманизма в различни части на света.


Все още нямам официалната програма за това кой филм на коя дата и от колко часа ще бъде прожектиран, но скоро ще бъде налична. Ще се провежда в кино "Влайкова".
Тук има малко първоначална информация.
http://ifefsofia.org/


Ако се интересувате от проявата мога да дам по-подробни сведения, когато се появят.

6
В "Пътят на шамана" е обяснено добре за животните на силата.

7
"Животното на силата" е съюзник, съветник, помощник на шамана. Разбира се в разните езици и култури го наричат с различни имена.
Това е нещото, с което шамана се свързва при пътуванията си (обикновено когато се пътува в Долния свят, но може да го срещне и в горния.)
Аз лично го наричам с това име, което е използвано от М. Харнър.

Това всъщност е дух, животното на силата е дух. То може да е както реално съществуващо животно, така и някакво древно (от изчезналите вече), така и митологично, прим. дракон или нещо друго.

Между другото в книгата си Харнър доста точно описва какво разбират в местните култури в Мексико под тонал и нагуал и как това се различава от интерпретацията на КК.

8
Нещото което ми направи впечатление в началото на книгата е как едни индианци от някакво си племе са умеели да се превръщат в животни...май се разказваше за койоти или вълци...Невъзможно е буквално да се превърнеш в животно, но...дали това за което говори Кастанеда в конкретния случай не е магия на илюзията или...обсебване/сливане ?

Именно това се нарича нагуализъм в антропологията/етнографията, когато се говори за вярванията на народите от Центр. Америка. Думата нагуал е астекска и при науаезичните народи (науа е езиково семейство, към което освен астеките принадлежат още няколко групи) означава т.нар. животно на силата на даден човек, както и човека, който може да се превръща в това животно.
Доколко това е реално, какво всъщност имат предвид и пр. е отделен въпрос, важното е, че местните народи в Мексико и до сега вярват в това.
Кастанеда дава своя трактовка на понятието нагуал, което няма много общо с традиционното.

Като цяло темата за въпросното превръщане (на англ. обикновено се използва думата Shapeshifting) е типична за почти всички шамански култури по света, а там където не са запазени шамански практики (напр. в Европа) често пъти е част от фолклора.

9
За качване на картинките аз използвам това - https://postimage.io/

10
Малко повече за книгата - http://ulfrden.blogspot.bg/

11
Попадна ми нещо интересно.
Уте Дукова, "Наименования демонов в болгарском языке" (прев. от немски).
http://www.twirpx.com/file/2201979/

12
Зависи от случая, зависи от отмъщението, и въобще зависи от всеки конкретен случай.

13
Именно, опитват се да възродят. Както в Европа се опитват да възродят Асатру, или в Гърция има групи, които се опитват да възродят древногръцката религия, в Русия т. нар. родноверние (има и други имена) и пр. и пр.
Иначе в Турция при тази засилваща се ислямизация на сегашния режим къв тенгризъм, кви пет лева? ;) Т.е. нещо, което го няма като пряка традиция по фолклорни мотиви, по исторически сведения и пр. да се възстанови. Окей, лошо няма, но да се каже, че това е нещо възстановено. Т.е. старото, на което претендират, че са наследници едва ли е било точно такова, меко казано.
Когато няма директно конкретно предаване на традицията от човек на човек, без прекъсвания, става въпрос за свободни съчинения...  :::)
Да са се запазили някакви части - може. Но това са именно части, при това неголеми. А тези неща работят когато са цялостни.


А приказки за корени и пр. са чиста проба реклама и хвърляне на прах.
Живеем вече в 21 в., не в средновековието, където хоризонтът се е ограничавал до околните пет села... Човек има информация и може да се обърне към тези неща, които са му по сърце, които му говорят, които припознае като отговарящи на неговата същност.
И ако ще да са от Занзибар...


Именно тази агресивна реклама с битово-цървулен привкус и агресивно отричане на всичко останало ми е хем смешна, хем съвсем неприятна.

14
Напоследък в социалните мрежи, а и в някои медии доста се върти името на една авторка - Розмари де Мео и нейната книга "Стопанката на Господ".
Вероятно сте я забелязали. Авторката претендира да е наследник на стара народна традиция с наричания и усилено рекламира своя продукт.


Лично аз не знам дали тази система работи или не, но смятам, че тя не е традиционна, а е продукт на съвременни интерпретации (в случая на г-жа Де Мео), т.е. имаме едно типично Ню-ейдж явление. Лошо няма -аз не съм противник на Ню-ейджа, стига да си признава, че е такъв...  8)


В случая обаче се претендира, че това е нещо съвсем автентично - ама не е. И нещо друго. Г-жа Де Мео изключително напористо рекламира своя продукт, отричайки крайно агресивно всякакви други системи, начини и практики.
Демек ако се истински българи - това е нещото. Зарежете всякакви медитации, концентрации и асани (примерно). >:D


Ще ми се да подискутираме, пък и да пораздвижим форума.  ;)

15
За славянската митология може да се намери ценна информация в трудовете на проф. Анчо Калоянов.
По-специално в "Български митове", С. 1979 г.

Страници: [1] 2 3 ... 6