Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Blackwolf

Страници: [1] 2 3 ... 6
1
Яко сте се захванали... Не се заяждам, но какво ви дава всичко това?... ;)  Освен усещането, че правите нещо специално, значимо и по-така? :::)

2
ШАМАНИЗЪМ / Re: Какво е това "шаманизъм"
« -: 16 Март 2021 13:45:04, Вторник »
Всъщност нещата са прости. Аз не искам да "превеждам" понятията на някакъв "рационален" език и от гледна точка на някакво "рационално" мислене. Ще кажа как изглеждат нещата от шаманистична гледна точка.


Шаманът не разполага със собствена сила. Той работи с помощта на духовете, т.е. той е посредник, "куха кост", както казват индианците. Неговото задължение е да запази канала чист, без "задръствания" - а това може да са физически и психологически пречки.


Сега може много да се философства какво са духовете, що са духовете - шаманите ги разглеждат като отделни същности и за практическата работа това може би е най-удачния подход. Най-малкото така се получават преки и конкретни отговори на зададените въпроси.


Що се отнася до т.нар. по-горе "патерици", според традиционния възглед те (говорим за материални обекти) притежават собствена сила.


Според моето лично мнение те определено помагат, тъй като разширяват възможностите или най-малкото улесняват и ускоряват нещата.

3
Кастанеда не е нито за начинаещи, нито за напреднали. Той е за наивни, лековерни и неособено мислещи хора.  :::)

4
ШАМАНИЗЪМ / Re: Заемка на сетиво от животно
« -: 15 Март 2019 15:30:27, Петък »
Животните на силата са духове, не са животни от плът и кръв. От друга страна при шейп-шифтинга се смята, че "влизаш" в тялото на друго същество и можеш да гледаш и чуваш през неговите очи и уши. Примерно.  [victory]

5
Като отсеем художествената измислица, остават девиациите на един силно уплашен и комплексиран човек, който отчаяно търси компенсаторни изяви.

Поне така започва. След това по гениален начин успява да превърне собствените си проблеми в изключително печеливш бизнес. Не е толкова чудно - нишата от комплексирани, уплашени и желаещи (поради това) самоизява хора очевидно е голяма и благодатна.6
МИСТЕРИИ / Re: Халюциногени
« -: 7 Ноември 2017 21:59:26, Вторник »

Дори описанията които чета за способността да си някъде и да пратиш сокол примерно и да гледаш през неговите очи ми идват като описание на телепатия.

Е те това например в Мексико наричат нагуализъм (не фентъзитата на Кастанеда).
Иначе за нишките и пр. не знам - нещата обикновено са прости. Това са някакви измишльотини, които обаче звуча по-така - което явно е целта.

Но хората, като им кажеш, че нещо е просто, някак си разбират, че е лесно. Нищо подобно, горски! Има куп прости неща, които обаче не са лесни... ;;)

Иначе душата ти излиза от тялото всеки ден. По-точно всяка нощ. ;) Да не говорим, че може би имаме няколко различни видове душа.

Хиваро примерно имат къде 9 на брой (от които две се използват само на война). Па ние да не сме по-доле от тия голи диваци?  [victory]

7
МИСТЕРИИ / Re: Халюциногени
« -: 6 Ноември 2017 22:35:37, Понеделник »
Въпросът е чисто практически. Ако има "астрално пътуване" (каквото и да е това), то може ли да ти даде неща, които "в тялото си" не можеш. Прим. да си тук, но да видиш нещо, което става прим. на 100 км. от тялото ти. [yahoo]


Ако това е възможно, дебатът дали има или няма "астрално пътуване" е лишен от абсолютно всякакъв смисъл. Ако не е възможно няма въобще защо да хабим думи за това.  [victory]

8
ШАМАНИЗЪМ / Re: Филми (и) за шаманизма
« -: 3 Ноември 2017 22:28:41, Петък »
Вече излезе програмата. Ето я ТУК.
Най-отдолу можете да изтеглите програмата и каталога в pdf.


Прикрепен е списъка с филми с кратки анотации.9
ШАМАНИЗЪМ / Филми (и) за шаманизма
« -: 9 Октомври 2017 18:22:30, Понеделник »
От 14 до 18 ноември т.г. в София ще се проведе поредния международен фестивал на етнографското кино. Тази година той ще бъде под наслов "Into the Spirit World" - "В духовния свят" (или "В света на духовете", ако ви харесва повече  :P ). Голяма част от селектираните филми ще бъдат посветени на шаманизма в различни части на света.


Все още нямам официалната програма за това кой филм на коя дата и от колко часа ще бъде прожектиран, но скоро ще бъде налична. Ще се провежда в кино "Влайкова".
Тук има малко първоначална информация.
http://ifefsofia.org/


Ако се интересувате от проявата мога да дам по-подробни сведения, когато се появят.

10
В "Пътят на шамана" е обяснено добре за животните на силата.

11
"Животното на силата" е съюзник, съветник, помощник на шамана. Разбира се в разните езици и култури го наричат с различни имена.
Това е нещото, с което шамана се свързва при пътуванията си (обикновено когато се пътува в Долния свят, но може да го срещне и в горния.)
Аз лично го наричам с това име, което е използвано от М. Харнър.

Това всъщност е дух, животното на силата е дух. То може да е както реално съществуващо животно, така и някакво древно (от изчезналите вече), така и митологично, прим. дракон или нещо друго.

Между другото в книгата си Харнър доста точно описва какво разбират в местните култури в Мексико под тонал и нагуал и как това се различава от интерпретацията на КК.

12
Нещото което ми направи впечатление в началото на книгата е как едни индианци от някакво си племе са умеели да се превръщат в животни...май се разказваше за койоти или вълци...Невъзможно е буквално да се превърнеш в животно, но...дали това за което говори Кастанеда в конкретния случай не е магия на илюзията или...обсебване/сливане ?

Именно това се нарича нагуализъм в антропологията/етнографията, когато се говори за вярванията на народите от Центр. Америка. Думата нагуал е астекска и при науаезичните народи (науа е езиково семейство, към което освен астеките принадлежат още няколко групи) означава т.нар. животно на силата на даден човек, както и човека, който може да се превръща в това животно.
Доколко това е реално, какво всъщност имат предвид и пр. е отделен въпрос, важното е, че местните народи в Мексико и до сега вярват в това.
Кастанеда дава своя трактовка на понятието нагуал, което няма много общо с традиционното.

Като цяло темата за въпросното превръщане (на англ. обикновено се използва думата Shapeshifting) е типична за почти всички шамански култури по света, а там където не са запазени шамански практики (напр. в Европа) често пъти е част от фолклора.

13
За качване на картинките аз използвам това - https://postimage.io/

14
Малко повече за книгата - http://ulfrden.blogspot.bg/

15
Попадна ми нещо интересно.
Уте Дукова, "Наименования демонов в болгарском языке" (прев. от немски).
http://www.twirpx.com/file/2201979/

Страници: [1] 2 3 ... 6