Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Blackwolf

Страници: [1]
1
ШАМАНИЗЪМ / Филми (и) за шаманизма
« -: 9 Октомври 2017 18:22:30, Понеделник »
От 14 до 18 ноември т.г. в София ще се проведе поредния международен фестивал на етнографското кино. Тази година той ще бъде под наслов "Into the Spirit World" - "В духовния свят" (или "В света на духовете", ако ви харесва повече  :P ). Голяма част от селектираните филми ще бъдат посветени на шаманизма в различни части на света.


Все още нямам официалната програма за това кой филм на коя дата и от колко часа ще бъде прожектиран, но скоро ще бъде налична. Ще се провежда в кино "Влайкова".
Тук има малко първоначална информация.
http://ifefsofia.org/


Ако се интересувате от проявата мога да дам по-подробни сведения, когато се появят.

2
Напоследък в социалните мрежи, а и в някои медии доста се върти името на една авторка - Розмари де Мео и нейната книга "Стопанката на Господ".
Вероятно сте я забелязали. Авторката претендира да е наследник на стара народна традиция с наричания и усилено рекламира своя продукт.


Лично аз не знам дали тази система работи или не, но смятам, че тя не е традиционна, а е продукт на съвременни интерпретации (в случая на г-жа Де Мео), т.е. имаме едно типично Ню-ейдж явление. Лошо няма -аз не съм противник на Ню-ейджа, стига да си признава, че е такъв...  8)


В случая обаче се претендира, че това е нещо съвсем автентично - ама не е. И нещо друго. Г-жа Де Мео изключително напористо рекламира своя продукт, отричайки крайно агресивно всякакви други системи, начини и практики.
Демек ако се истински българи - това е нещото. Зарежете всякакви медитации, концентрации и асани (примерно). >:D


Ще ми се да подискутираме, пък и да пораздвижим форума.  ;)

3
ШАМАНИЗЪМ / Сънищата и виденията
« -: 28 Юли 2016 10:32:59, Четвъртък »
Преди ок. 150 год. пророкът и сънувач Смохала от племето уанапум казва:

"Моите млади воини не трябва да работят. Мъже, които работят, не могат да сънуват, а мъдростта идва при нас чрез сънищата.

Искате от мен да ора земята. Та смея ли да забия нож в гръдта на своята майка? Ако го направя, когато умра, тя няма да ме приеме в обятията си, за да почивам там.

Искате да копая, за да изравям камъните, от които вие правите всичко. Нима мога да разпоря кожата на майка си, за да извадя нейните кости? Направя ли го, когато умра, няма да мога да вляза обратно в тялото й, за да се родя отново.

Искате да кося трева, за да я направя на сено и да го продавам, та да бъда богат като белите хора. Нима смятате, че мога да отрежа косите на своята майка?"

Сънищата и посланията, които те носят, имат изключително важно място в живота на народите, които често биват наричани "примитивни" или "живеещи по племенен начин". Трябва да отбележа, че сред по-голямата част от тези народи шаманизма е широко разпространен.

Търсенето на видения е специфична практика, въпреки че при някои народи сън и видение не се разграничават и в езиците им има една и съща дума за тях.

За да не преразказвам чужди думи, ще цитирам един един материал, който надявам се ще бъде интересен на форумците. ;)

За сънуването и силата на сънищата

За сънуването и силата на сънищата (част 2)

Страници: [1]