Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Solar

Страници: [1] 2 3 ... 9
1
МАГИЯ / Re: За "Думите" и тяхната скрита сила
« -: 19 Ноември 2021 23:44:15, Петък »
Като си допрочета литературата, ще се върна с още въпроси. Засега благодаря за информацията, Сянка.  [victory]

2
МАГИЯ / Re: За "Думите" и тяхната скрита сила
« -: 19 Ноември 2021 23:10:37, Петък »
Какво ще кажеш за MAOA гена? Защото от въвеждащата ми година в психологията знам, че Caspi et al.(2002) правят експеримент, който показва, че деца, подложени на травмиращи събития в средата на израстването им + low-activity MAOA ген, са по-склонни да проявяват някакво насилствено поведение, когато пораснат. В този случай не е ли комбинация от двете?

3
МАГИЯ / Re: За "Думите" и тяхната скрита сила
« -: 19 Ноември 2021 22:07:15, Петък »
Solar, езикът е създаден да бъде начин за пренос на информация...
Абсютно си прав, Сянка. [victory]
  Само тогава и сме в състояние да развиваме интелекта си... 

Това много не го разбирам.


Относно случаите с feral children (на български - "примитивен", но някак не ми седи хубаво в комбинация с дечица) - и за това си много прав. Но доколкото са ни казвали на нас, изследваните случаи са толкова малко, че няма как да се стигне до каквото и да е строго обективно заключение. Затова и не смея да споря, камо ли да твърдя някакви неща.


И всичко това със сигурност е доста интересно, но магията е и си остава управление основно на електромагнитна енергия (електромагнитните вълни са с електрическа и магнитна компонента)- тя няма общо със звуковите вълни (звуковите вълни са механични вълни по своята същност)... Е, освен ако някой не реши да ги ползва за патерица... Но дори тогава пак ще става въпрос само за патерица, а не за магия...

Аз лично не споря, че магията е нещо друго от управление на енергия. Казах, че имайки предвид, че музиката може да се ползва за настройване/патерица, такава възможност има с използването на думи/езици.

А относно цялостното научаване на първи език, много хипотези има - едни твърдят, че части са вродени, други точно обратното. Кое как е, не знам. Нито знам как е свързано с развитието на нервната система, а от рисърча, който съм чела - никой не знае с точност. Ако можеш да предоставиш повече информация в тази насока, ще ми е интересно да прочета.

4
МАГИЯ / Re: За "Думите" и тяхната скрита сила
« -: 17 Ноември 2021 00:22:13, Сряда »
Здравей, Грей!  [witch]
На мен много ми харесва темата, която си подхванал, защото аз самата съм бебе-лингвист в процес на обучение. Мога да потвърдя, че се смята, че бебетата могат да различават всички 800 фонеми, които съществуват в езиците на света. Също така мога и да потвърдя, че всеки език има някакъв ритъм, като всеки един от тях попада в една от следните категории - езици, които се измерват на срички (френски, италиански); такива, които се измерват на ударения (английски, руски, арабски) и най-накаря мора. Мората е присъща на японския език, като дългите срички са 2 мори, а късите 1. Предполагам, че всички сме чували за хайку, което е традиционна японска поема с мори в конфигурация 5, 7, 5.  [wizard] Да не говорим за китайските диалекти, които са с по няколко тона, някои от които се поддържат от конкретна фонация. А за черешката на тортата имаме сурогатните езици, които трансформират и предават човешки езици в нелингвистична форма. Тоест чрез барабани, ксилофони и подсвирвания.  [taunt]

Всичко това е изключително тънка материя и дали оказва някакво влияние върху нас, не знам. Но ако предположим, че музиката може да се ползва като патерица за настройване, може и думите да влияят по някакъв подобен начин.
Друг пример е, че френски бебета могат да бъдат разграничени от немски бебета само и единствено по техния плач. Това са неща, за които аз лично не бях се замисляла преди да започна образованието си в тази насока. Неща, които никога не бих предположила, че съществуват. Затова пък е хубаво да се обсъждат такива теми и да се учим взаимно. [yu]

5
МАГИЯ / Re: Транс
« -: 19 Октомври 2021 01:11:12, Вторник »
От няколко дни насам започнах да изпадам в транс преди да заспя и мога да кажа, че е изключително освежаващо. Никога не съм имала проблем със съня и в много редки случаи си недоспивам, защото си го ценя много. Ако кажа, че чрез транс съм започнала да спя по-добре, ще излъжа, но се чувствам много по-лека, по-спокойна, все едно изпадам в безгрижно блаженство на фона на затормозеното ми ежедневие и постоянно изникващите проблеми. Наистина много приятно и смятам да продължа в същия дух. [ok]

6
СВОБОДНА ЗОНА / Re: Бар "Таласъми, вампири и други твари"
« -: 5 Август 2021 21:25:45, Четвъртък »
Ами аз лично не познавам човек, който да се хвърля свободно в морето, но хич да не може да плува. Имам чувството, че повечето данни се отнасят за хора, които имат някаква база, но надценяват възможностите си. Такива своеволия лично на мен ми се струват по-опасни, ако говорим за огън, защото рискът потърпевшите да са повече е доста по-обхватен (не става въпрос и само за хора - флора, фауна, всичко!!). Сега, не мога да кажа дали това е движещата сила, определяща статистиките, но при мен поне знам, че е. Иначе допреди година си мислех, че нямам никакъв Огън в себе си. Ама осъзнах, че той се показва в моментите, когато най-много се нуждая от него, а пък съм го складирала в най-затънтените кътчета от характера ми. :::)  Или поне бяха затънтени...като че ли сега го оставям по-често да се показва наяве [victory]

7
СВОБОДНА ЗОНА / Re: Бар "Таласъми, вампири и други твари"
« -: 5 Август 2021 20:07:12, Четвъртък »
Дай някакви източници за разликата в броя на пострадалите в такъв случай. (Принципно астерискът се поставя преди поправената дума/изречение)

8
СВОБОДНА ЗОНА / Re: Бар "Таласъми, вампири и други твари"
« -: 5 Август 2021 17:52:51, Четвъртък »
И се замислих...
Защо хората реагират със силно тревожна гримаса, когато въртя запалено парче плат на вериги около себе си, но влизат от глава до пети в тази огрооомна локва, която може да ги засмуче, без грам страх?  [unsure]  На мен ми се струва, че независещите от нас фактори ги има повече във водата
Влизайки във водата, всеки прави сам за себе си избор. Мъртвото течение няма да те погълне, ако седиш на метър от брега, но вероятността да пострадат и околните от нечие чуждо невнимание и несъобразителност е доста по-голяма, в случай че не си знаеш възможностите и решиш да си играеш с огън. Той е жив, разпространява се и от само себе си все пак. Ето затова си мисля, че може да те гледат с тревожни изражения.

9
ТЪРСЯ ПОМОЩ / Re: Развиване на дарби
« -: 24 Юли 2021 21:41:44, Събота »
Добре дошъл! Надявам се да намериш полза от форума ни! [wizard]

10
МАГИЯ / Re: Транс
« -: 22 Юли 2021 09:21:39, Четвъртък »
Наясно съм, че има различни видове транс, а пък и различни степени на транс. Но какво е нужното състояние, за да изпадне човек в транс....независимо дали дълбок, или не? Тоест състояние на ума и тялото?

11
МАГИЯ / Re: Транс
« -: 22 Юли 2021 08:33:28, Четвъртък »

Има си практики за напреднали при които вниманието се разпределя на повече от едно място. И самите практики стъпват на основа трансово състояние.
Аз за такива практики не съм чувала. Ще е хубаво да ни разкажеш повече за тях.

  . Иначе, права си, че на мозъка му е зададена цел, но тази цел далеч не окупира цялата му дейност и ментални ресурси. Недей да подценяваш възможностите на клетия мозък

Хич не го подценявам, наясно съм, че това не е единствената му дейност по време на поставена задача. Но със сигурност се отделя повече работа, когато поставената задача е безопасността му, а да не говорим и допълнителните фактори, които влизат. Тоест - бая мултифунциониране.
,  Този риск съществува без значение дали е шаблон или съзнателно изпълнение.
Точно това написах и аз [taunt] .Тоест - нуждата от бдителносн е задължителна.
  А какво прави тогава? Точно това е което правят професионалистите... Нима един лекар не прави именно това... или пък един пилот на самолет?

Имах предвид, че никой професионалист не се оставя заучените му умения да го водят сляпо. Точно както един пилот, който независимо колко опитен е, винаги ще насочва цялото си внимание към управляване на този самолет, таблото и всичко останало, дето правят тез хора. Друго е вече да седнеш да миеш чинии. Това е действие, което може да доведе до транс. Не се изисква почти нищо от такъв тип дейност, машинално е. Но когато си толкова alert (нещо като бдителен, ама не баш ) за обграждащата те среда и собственото ти тяло/ действия - не знам, не го виждам как ще стане.


Но нали - всичко това е мое мнение и аз мога да говоря само за танцувалната част от нещата. С огън всичко се усложнява десетократно. Но практически опит нямам и нищо не мога да твърдя на 100%. Друга опция, разбира се, е някой да си мисли, че е в транс, а всъщност да е далеч от транса. Ама и за това не мога да се изказвам с точност.

12
МАГИЯ / Re: Транс
« -: 22 Юли 2021 00:00:23, Четвъртък »
Така си мислиш ти... Да вземем за пример танца с огъня - както е със всяко нещо, изискващо сериозна подготовка, никой не започва от сложните и рискови движения, ами от А-то и Б-то на въпросната материя, тоест най-елементарните неща от сорта на това как правилно се държи това там както се нарича онова нещо от което излиза огъня и с времето плюс натрупания опит се надгражда към сложнотиите. Един път усвоени основите, когато хванеш нещото от което излиза огъня (тук все още не съм проверил в интернета как се казва това нещо) ти вече правиш нещата автоматично и без особено голямо осъзнато мисловно усилие в тази посока от твоя страна и причината е , че вече са изградени "шаблони" в съзнанието на човека. От тази отправна точка, защо пък да не е възможно изпадане в транс , като се използва за патерица музиката от хореографията, примерно? Като това, разбира се, не е единствения възможен начин за изпадане в транса.
Така е, Астарот, но говорейки за танцуване с огън, аз мисля, че който и да е - професионалист или не - винаги ще бъде с повишено внимание и фокус към хореографията и изпълняването на движението правилно. Независимо дали е създаден шаблон, най-малката грешка може да доведе до огромни последици. На мозъка му е зададена точна цел и тази цел окупира дейността му. Как ще успееш да измениш съзнанието си, ако мозъкът следва изпълнението на точно определена цел, която не търпи отплескване от реалността например. И по тази проста причина трансово състояние (аз смятам де) не може да се достигне. Мисля, че няма професионалист, който да се остави на заучените си умения да го водят. Всеки би трябвало да държи на безопасността си и да не подценява стихията.


Но благодаря, че представи и шаблонно заучените движения - съгласна съм, но мисля, че те влизат в импровизацията. Тя винаги ще се състои от движения, попадащи в зоната на комфорт. А когато си в зоната си на комфорт, е логично и до транс да успееш да достигнеш. Относно хореографиите - да, прав си, повечето се тренират до побъркване. Но в повечето случаи с тези хореографии се стреми да се  експериментира и надгражда, представяйки по-сложни движения, за които се изискват много повече умения и труд. Та, мисълта ми е, че това, че се репетира усилено, не означава, че не е трудно да се изпълни.

13
МАГИЯ / Re: Транс
« -: 21 Юли 2021 20:31:57, Сряда »
Тези движения също могат да бъдат транс ако движенията идват от самосебе си.Без да ги мислиш или анализираш.
Така е, затова споменах за импровизацията. Тогава въобще не се замисляш за движенията, както и птиците не се замислят преди да литнат, пък дори и хората преди да започнат да вървят. Просто защото е автоматично. Докато хореографиите обикновено представляват някакво затруднение, ново умение или ново движение, изискващо повече от артиста. Те са и подреден хаос, съпроводен с много бдителност, за да представляват някакво цяло, а не парчета разпилян пъзел. А в такова бдително състояние не съм сигурна, че може човек да достигне транс.

14
МАГИЯ / Re: Транс
« -: 21 Юли 2021 14:38:51, Сряда »
Ако не разбуня духовете, няма да съм аз. [taunt]  Пък и нека живне тоз форум, че много запустял напоследък.
След като Цеци писа за изпадането в транс при танцуване с огън, в мен се заформиха няколко въпроса. Вече я обсъдих тази тема, но с човек горе-долу на моето мнение. Ще ми е интересно да чуя и от други съфорумци какво мислят.
Доколкото съм наясно аз, човек може да изпадне в транс, в случай че изпълнява някакви повтарящи се движения; е изключително релаксиран или умът му не е натоварен с много задачи. Докато танцува, при това с огън, човек трябва да е изключително нащрек и да следи всяко свое движение, за да няма инциденти. В случай на хореографирано представления, този човек освен всичко изброено, следи и за самата хореография. Мозъкът е окупиран с толкова много задачи, че изпадане в трансово състояние не е възможно. Или поне така си мисля аз. Ако говорим за импровизация, то тогава шансовете да изпаднеш в транс са по-големи, но лично според мен само ако си огромен професионалист.
Ако може някой да обясни и другата гледна точка, ще ми е интересно да чуя. [umnik]

15
СВОБОДНА ЗОНА / Re: Творение без творец
« -: 16 Юли 2021 18:00:32, Петък »
Земята съхранява всяка наша" мисъл-деиствие" и щом живеем Тя е намерила нещо в нас .Ей ,така нещо от нея.Майката не убива детето си.Тя го гълчи ,наказва го,лишава го ,но не го убива.Аз като родител го  възпримам разбираемо.Аз бях далеко от земята ,но тя ми показа своето съвършенство.
Тук съм много съгласна...ако не трябваше да ни има, нямаше да ни има.

Страници: [1] 2 3 ... 9