Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
LIBER MMM / Re: Осъзнато сънуване- част 4
« Последна публикация от Astaroth - 17 Юни 2022 13:56:31, Петък »
Ще се радвам с времето да изчистим породилите се неразбирателства. Обаче първо май трябва да се опознаем и да се види, че не съм дошъл да споря и да си мерим умения и други работи, ами да намеря събеседници за въпроси, които трудно се обсъждат в ежедневието.

Често се случа да говорим за едно и също нещо, но да сме на хиляди километри от това което събеседника ни реално разбира. Причини за това - всякакви...

Тук се набляга най-вече на реални практики, опиращи се на синтезиран и споделен опит от страна на членовете.. и на наука. Ако се заровиш по темите няма как да не забележиш, че тук всичко е преплетено с наука. От което можеш  да си направиш извода и за острото на пръв поглед включване.

С риск да прозвуча като фанатичен последовател на някоя секта - "Знанието" само по себе си няма структура, а му бива придавана такава спрямо неговото проявление и начин на употреба...

Хората сме такива, обичаме да има последователност, на това се гради голяма част от представата ни за неоспоримата реалност.

Разбира се, има и хора които успяват да "напипат" доста неща на интуитивна база, но това са по-скоро единици. Още по-малко са тези които успяват да надхвърлят определени граници на развитие след като са се "светнали" как става нещото... там  за каквото се е сетил този нашия човек.

На този принцип се гради и форумът... Тук на "знанието" е придадена определена структура, с терминологията на която след известно време ще свикнеш и ще усетиш допирните точки с това, което до момента е прилагано на практика от твоя страна. С тази разлика, че ще имаш и реалната обосновка на случващото се.
Пък астрала, остави го него... Или пък излизането извън тялото... Всъщност, един приятел твърди, че го е постигал съответното състояние - случило се след употребата на голямо количество алкохол  [wizard]

Така че - разрови се, прочети и настрой струните... Така и така има нужда от свежи попълнения... особено напоследък  [umnik]

Привет и от мен  [yu]
2
LIBER MMM / Re: Осъзнато сънуване- част 4
« Последна публикация от theshadow - 17 Юни 2022 13:42:55, Петък »
Не го възприемай като мерене на умения...

Едно от нещата, които се опитвам да създам тук, то е навикът за правилна самопроверка... Наистина ли се постига нещо или се е получило разминаване с реалността...

Защото... Таковата... Магията е наука - достатъчно сложно е... Комбинацията между липса на правилна самопроверка коя е реалността и богатото въображение, е с доста неприятен краен резултат... Така- да се познава реалността и да се остане в нея, то е първото правило за лична безопасност... Или безопасност чрез постоянна адекватна самопроверка за връзка с реалността... Или, при добро стечение на обстоятелствата, психиатрично лечение...

Разбира се, магията на илюзията си я има (трикстър съм, илюзията, която може да генерира съзнанието, не е нещо непознато за мен)... Но и в магията на илюзията, може би дори повече от всякъде другаде като клонове на магията, е задължително да се знае коя е реалността...
3
LIBER MMM / Re: Осъзнато сънуване- част 4
« Последна публикация от . - 17 Юни 2022 12:31:04, Петък »
Признавам, че самонадеяно ми звучи поста. Заиграх се в романистика, а просто исках да споделя моето си гледище по темата. Извинявам се ако начина на изразяване Ви е подразнил. Също май употребих и форума като сцена за тирадата си.

Ще се радвам с времето да изчистим породилите се неразбирателства. Обаче първо май трябва да се опознаем и да се види, че не съм дошъл да споря и да си мерим умения и други работи, ами да намеря събеседници за въпроси, които трудно се обсъждат в ежедневието.

ПС: Мерси за споменаването на йога-даршана, chimera. До този момент само за раджа-йога знам разни неща, така че ще ми е интересно да се поразчета.

Поздрави.
4
LIBER MMM / Re: Осъзнато сънуване- част 4
« Последна публикация от theshadow - 17 Юни 2022 10:41:02, Петък »
Тук няма да се съглася, Shadow. Бая реални неща са си.

Реалността е само една... И за щастие много лесно се проверява дали е достъпена или не е... Това, по повод на:

"1:1 както е във физическия свят? Да, но за кратко."

Така... Кажи ми по кое време ти е удобно да я достъпиш... Ще ти дам координати на място, което не познаваш... Ще е с достатъчно обекти вътре... Ще го заснема... Ти ще го опишеш, а аз ще постна снимката след това... Ще съм там, така че ще трябва и мен да опишеш...

Това не е заяждане... Вариантите са два- или можеш и правиш... Или не можеш и не правиш...

Ще се радвам да покажеш нещо различно от това, с което се сблъсквах до сега (не си само ти, от 40 години се занимавам с това, с което се занимавам)... Защото такова различно нещо има... Но то не е астрал... Иска владеене на ясновидство- специфичен вид ясновидство... И не се излиза от собственото тяло... Никога... Всъщност и не се пътува... Ако си ясновидец... Добре- ще имаш да си коригираш уменията... Ако не си... Съжалявам за лошата новина...
5
LIBER MMM / Re: Осъзнато сънуване- част 4
« Последна публикация от chimera - 17 Юни 2022 10:17:09, Петък »
Реалността не съществува, за да ни се харесва. Грешно е да се прибягва до фантазията, за да се избегне сблъсъкът с нещата от реалността, които не ни харесва как звучат. А ти точно това правиш. Такова преиначаване на истината до външен вид , който да ни харесва, не може да се нарече алтернативно мнение. И по същество е опасно.

Хиляди пъти сме обяснявали водещите практуми, че когато магията се изпълнява неправилно и се бутат устоите на реалността, то това е най-прекият път към полудяването. И не е наше откритие. Още от време древно занимаващите се с магия го казват същото. Пак го повтарям, защото си нов тук.

Замисли се. Каква Индийска философия, като на латински е казано примерно: "Per aspera ad astra! – През тръни към звездите." Astra е чист латински. Каква Индия. Няма Индия в тази думичка.

Astra е в превод от латински значи звезда. Това не е някаква апокрифна световно неизвестна дума. Дори опел астра не е метафора, не е част от индийски духовни традиции, не е пример "опел чувства" на превод, а е "опел звезда" на превод. Където опел идва от името на основателя Адам Опел, а astra си е популярното звезда.

Самият астрал не е част от индийската философия. По въпроса цитирам Imago (ако се занимаваш с йога, ще знаеш кой е той и защо каквото каже, значи го е проверил и е така):

"Явно Патанджали и класическите индийски коментатори на Йога-сутра са били много невежи люде, след като не са знаели всичко това. Пък и съветват да се постъпва точно обратното - Йога според тях е негеволюционно изменение на съзнанието, избягване на идентификацията с майката-природа (първосубстанцията пракрити) и осъзнаването на собствената ни принадлежност към един друг, абсолютно неприроден принцип, който е отвъд грубия и тънкия (Висшия) свят."

и:

"Негеволюционно е специален термин, който означава обратно на естествената еволюция. Индийските коментатори използват думата пратилома, която буквално означава срещу косъма, обратно на течението на естествената еволюция. Целта на Йога е да потисне еволюцията на съзнанието и да го върне назад, а не да го развива още по-напред в руслото на материята. Връщането е назад, към първичната и изначална саттва, защото именно от нея може най-лесно да се осъществи великият преход от материята към духа, от пракрити към пуруша. Целта на Йога в познавателен план (сампраджнята-йога) е познанието за фундаменталната разлика между пракрити и пуруша (вивека-кхяти), а в енергийно самореализационен план (асампраджнята-йога) - преодоляването на съблазните, които предлагат тъй наречените свръхспособности (сиддхи) и съответно напускането на Висшия свят. Защото Висшият свят на божествата е задънена улица - можеш да останеш в него милиарди години, без никакъв шанс за окончателно освобождение (кайваля).

Ето в това накратко се състои истинската философия на Йога (йога-даршана). Виждате огромната разлика с изложеното в Агни-йога.

Нямам желание да споря за полезността или вредността на езотериката и теософията. Теософите са дали и продължават да дават примери за чудесно владеене на оригиналния индийски материал, но и те вече започват постепенно да се еманципират от ентусиазма на първооснователите.

PS. Иначе, моето лично мнение също е, че всичко е материя и енергия. Хипотезата за Пуруша е ненужно допускане." Край на цитата. Автор: Imago

Бих добавила само, че материя и енергия са еквивалентни.
6
СВОБОДНА ЗОНА / Re: Музика - кой, какво и защо
« Последна публикация от . - 17 Юни 2022 05:04:38, Петък »
Здравей и мерси за посрещането.
И на мене ми беше такава идеята да подхвана алтернативната тема. Чак после се усетих, че то дискусията го предвижда това и е в насока - ако някой използва да сподели.
7
LIBER MMM / Re: Осъзнато сънуване- част 4
« Последна публикация от . - 17 Юни 2022 04:26:35, Петък »
Постът е изтрит от автора.
8
СВОБОДНА ЗОНА / Re: Музика - кой, какво и защо
« Последна публикация от chimera - 16 Юни 2022 17:47:53, Четвъртък »
Еха, Форум! И с хора в него! Последно посещавах преди 10 години.

Ще се включа по темата значи.
Лично аз кадърна медитация с музика съм нямал. Просто не мога. Сякаш си знам какво душевно състояние целя, а музиката води там където е замислена от този дето я е писал. Единствено я използвам за поддържане на някоя мисъл активна - докато работя май не толкова магически работи.
В много редки случаи съм използвал на леля Сандра траковете с барабани (Sandra Ingerman), но по-скоро за експерименти под предлога "дали пък няма да вземе да стане нещото по тоя начин"

Здравей и добре дошъл. За медитация не е задължително да има музика.
9
СВОБОДНА ЗОНА / Re: Бар "Таласъми, вампири и други твари"
« Последна публикация от Libra777 - 16 Юни 2022 11:34:40, Четвъртък »
Зачервила съм бузките и аз  [unsure]
10
СВОБОДНА ЗОНА / Re: Музика - кой, какво и защо
« Последна публикация от . - 16 Юни 2022 01:02:49, Четвъртък »
Еха, Форум! И с хора в него! Последно посещавах преди 10 години.

Ще се включа по темата значи.
Лично аз кадърна медитация с музика съм нямал. Просто не мога. Сякаш си знам какво душевно състояние целя, а музиката води там където е замислена от този дето я е писал. Единствено я използвам за поддържане на някоя мисъл активна - докато работя май не толкова магически работи.
В много редки случаи съм използвал на леля Сандра траковете с барабани (Sandra Ingerman), но по-скоро за експерименти под предлога "дали пък няма да вземе да стане нещото по тоя начин"
Страници: [1] 2 3 ... 10