Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Astaroth

Страници: [1] 2 3 ... 13
1
СВОБОДНА ЗОНА / Равносметка
« -: 30 Декември 2022 23:37:13, Петък »
Последни часове от настоящата година. Стоим на прага на следващата. Наред с цялата истерия около факта, че Земята ще завърши поредната си пълна обиколка около Слънцето, на заден фон протича равносметка. За някои равносметката е добра, за други не чак толкова…

Мамка му! Прецаках се за момент… Линеарната представа за времето отново ме заблуди. Знаеш, момента на изненадата е основата на всяка илюзия. Илюзия са и повечето затворени врати. И не, че причината и следствието не оказват своето въздействие, просто ключовете за тях се намират в нас самите. Всъщност, като се замисля – ключа е един. Вярата!

Крачка встрани - не всичко е фатално, фатална е само смъртта! Минало, бъдеще, настояще… Всичко е едно! Докато човек е здрав и в жилите му има сила, повечето неща биват поправими. Пътищата в живота са безкрайно много и всичките водят до едно и също място… Самото пътуване е важното!

Така че усетиш ли, че пътя по който вървиш вече не е твоят, време е просто да се качиш на друг... или може би, да се върнеш на този от които си слязъл поради една или друга причина. Обстоятелствата непрестанно се променят, а и ти не си същият.
 

2
СВОБОДНА ЗОНА / Re: Самочувствие
« -: 22 Декември 2022 17:26:54, Четвъртък »
Мисля, че задълбах ненужно, за което се извинявам... ситуацията около мен леко ми е замъглила преценката и не биваше да навлизам в излишни обяснения и конфликти. Вчера почина моята скъпа Миси на 16 години и то нелепо. Беше едно от най-любвеобвилните котенца, които съм виждал... все още ми е трудно да го приема. Все едно се откъсна нещо живо от мен и вече го няма... прощавай, ако съм те засегнал с нещо, Солар... 😔

3
СВОБОДНА ЗОНА / Re: Самочувствие
« -: 22 Декември 2022 12:34:03, Четвъртък »
Солар, мислех си, че форумът е място именно за дискутиране и подбраните от някого думички не бива да са пречка за нечий друг прочит. В противен случай, спокойно можем да говорим за индиректен опит за налагане на цензура. Включих се в темата с моят поглед над нещата и предоставих обяснение къде и как, според мен, съвпада с този на Соломон. Може пък това да е от полза за някого, няма как да знаем със сигурност... 

Иначе ничия истина не е абсолютната - това му е интересното на живота, непрестанното търсене...

4
СВОБОДНА ЗОНА / Re: Самочувствие
« -: 22 Декември 2022 11:12:48, Четвъртък »
Аз съм и перфекционист и затова идеята на Соломон за самочувствието, което се гради с постигането на цели, не е изцяло коректна. За перфекционист като мен никога нищо не е достатъчно добре свършено, че да получа голям прилив на самочувствие (мисля, че и Либра ще се съгласи), което затормозява, да, но и много помага за самоусъвършенстването на личността.

Има съществена разлика между стремежа към непрестанно усъвършенстване и прекомерният перфекционизъм... Основата на едното е възможност за обективен поглед и оценка над нещата, съответно и продължаване напред от отправна точка вече постигнатото... Второто си е явен знак за ниско самочувствие и самооценка и се явява непрекъснат опит за "поправяне" на ситуацията така, че тя да донесе желаният комфорт на човека, тоест един порочен кръг в който или се седиш на едно място, или постигнатият просперитет е крайно малко, ограничен е в рамките на субективното възприятие и при сблъсък с реалността рухва за части от секундата, а с него и самочувствието, чиято основа се е явявал този просперитет. Според мен поне...

Та, в този ред на мисли, написаното от Соломон си е напълно вярно, имам предвид ето това:

самочувствието, когато е естествено такова, си е следствие от нещо...не е нещо, което хората по принцип целенасочено изграждат...то си идва покрай следването на целите, примерно, или покрай някакви случайни случки.

Последно ще кажа, че животът винаги ще намира начин да си поиграе със самочувствието ти.
Това ми хареса... Ама много!  [ok]

5
МИСТЕРИИ / Re: Как да успеем да видим аура?
« -: 19 Ноември 2022 12:05:39, Събота »
А как да се науча да виждам тази енергия?
Енергията би трябвало да се усеща, а не вижда...
Точно така! [ok]

Това за което другаря Соломон говори е че, чрез нашето въображение, тоест способността на мозъка да визуализира разни неща в психиката ни, дори да не ги виждаме пряко с очите си (зрителното сетиво), е възможно да се изгради връзка с енергията... А не, че виждаме тази енергия директно с очите си.

Определена визуализация бива свързана с усещането на енергията... На някои хора просто така им е по-лесно да работят с нея... Чрез визуализация... Например - представят си, че енергията е поток от определен цвят (може да е зелен, може да е червен, може да е какъвто си поискаш) и я насочват чрез визуализиране на това как този цвят "тече" в дадена посока... Малко скалъпено обяснение, но мисля, че се разбира... горе-долу.

Без значение дали човек вярва в аура или не, "ще ти размътя аурата" е винаги плашеща закана...
И то от най-сериозните...  [wizard]

6
Енергията се контролира и насочва от този който я използва, тоест от човека, не от ритуала... Ритуала е способ за достигане на определено състояние, позволяващо на човека да контролира и насочва енергията. А техники за управление на енергията... Изтока и неговите традиции имат какво да предложат в това отношение...

7
LIBER MMM / Re: Осъзнато сънуване- част 4
« -: 17 Юни 2022 13:56:31, Петък »
Ще се радвам с времето да изчистим породилите се неразбирателства. Обаче първо май трябва да се опознаем и да се види, че не съм дошъл да споря и да си мерим умения и други работи, ами да намеря събеседници за въпроси, които трудно се обсъждат в ежедневието.

Често се случа да говорим за едно и също нещо, но да сме на хиляди километри от това което събеседника ни реално разбира. Причини за това - всякакви...

Тук се набляга най-вече на реални практики, опиращи се на синтезиран и споделен опит от страна на членовете.. и на наука. Ако се заровиш по темите няма как да не забележиш, че тук всичко е преплетено с наука. От което можеш  да си направиш извода и за острото на пръв поглед включване.

С риск да прозвуча като фанатичен последовател на някоя секта - "Знанието" само по себе си няма структура, а му бива придавана такава спрямо неговото проявление и начин на употреба...

Хората сме такива, обичаме да има последователност, на това се гради голяма част от представата ни за неоспоримата реалност.

Разбира се, има и хора които успяват да "напипат" доста неща на интуитивна база, но това са по-скоро единици. Още по-малко са тези които успяват да надхвърлят определени граници на развитие след като са се "светнали" как става нещото... там  за каквото се е сетил този нашия човек.

На този принцип се гради и форумът... Тук на "знанието" е придадена определена структура, с терминологията на която след известно време ще свикнеш и ще усетиш допирните точки с това, което до момента е прилагано на практика от твоя страна. С тази разлика, че ще имаш и реалната обосновка на случващото се.
Пък астрала, остави го него... Или пък излизането извън тялото... Всъщност, един приятел твърди, че го е постигал съответното състояние - случило се след употребата на голямо количество алкохол  [wizard]

Така че - разрови се, прочети и настрой струните... Така и така има нужда от свежи попълнения... особено напоследък  [umnik]

Привет и от мен  [yu]

8
СВОБОДНА ЗОНА / Re: Музика - кой, какво и защо
« -: 12 Юни 2022 12:36:24, Неделя »
За дъждовните дни без енергия... това влиза супер за определени практики  [ok]

9
СВОБОДНА ЗОНА / Re: Музика - кой, какво и защо
« -: 12 Юни 2022 12:34:11, Неделя »

10
Сега сериозно по темата...

Любовта има много проявления и трябва да се прави разграничение между тях. В този ред на мисли - по-скоро бих казал, че е възможно да има приятелство между представители на двата пола. Вярно - дори в едни чисто приятелски отношения няма как да не се прокрадва идеята за нещо повече от това и този факт е нещо напълно нормално - интереса към срещуположния пол, както вече е написано по-горе в темата, ни е природно заложен, за да подсигури оцеляването на вида ни, но тази идея не е задължително да бъде основен движещ мотив на отношенията им като цяло.

Потенциалът не е гаранция за разпалване на романтична връзка, тъй като не е единственият фактор и като такъв няма как изолирано да създаде достатъчно силна причинно-следствена връзка, нужно е нещо повече.

Ами ако вземем тези двама наши представители на двата пола които уж са само приятели и ги оставим на самотен остров, примерно... какво ли би последвало предвид факта, че до голяма степен оцеляването им ще зависи един от друг? Точно след няколко години въпросния остров ще гъмжи от братовчеди.

11
 [boen-kon]

Let's just try each others love so sweet
Till we can't deny my secret alibi

12
Случаят е интересен и относно мненията на Сянка бих казала, че има хора със заложени възможности, които се отключват при силен стрес. До тогава ги ползват по интуиция. Не зная защо , но мисля, че повечето стават зли , психопати от разкрилите се пред тях възможности. Няма кой да ги насочи и се самообучават. Миналата година попаднах на жена , която е родена вещица. Има огромна сила, но не го знае. Озлобена е от живота и наранява хора около себе си, дори го прави с удоволствие. Страх ме е да си помисля, ако тази жена разбере с какъв потенциал разполага и започне да го прилага.

+1

13
СВОБОДНА ЗОНА / Re: За любовта, връзките и още нещо...
« -: 26 Септември 2021 09:40:33, Неделя »
Около мен има много магьосници. Обикалят около тялото ми с душите си и казват че душата ми давала възбуда за секса. Теглят от духът ми и си правят секса. С тази любовна магия битувизмите изобщо не им пречат. Ще ми се и за да си имам приятелка. 

Май, май... проблема е свързван с нямането на приятелка, а не с някаква магия  [umnik]

14
СВОБОДНА ЗОНА / Re: Експериментът "Вселена 25"
« -: 1 Септември 2021 22:00:23, Сряда »
Проверката на реалността е много хубаво нещо. Тя включва и проверка на информацията, която разкрива, че нашите петокласни сайтове не са се справили с друго, освен с плагиат и с измислици върху нещо, което е реално провеждано

Грешката е моя, благодаря за забележката! Ще си проверявам нещата по-добре следващия път...

15
СВОБОДНА ЗОНА / Експериментът "Вселена 25"
« -: 25 Август 2021 22:11:30, Сряда »
Експериментът "Вселена 25"

Годината е 1972. Американския етолог Джон Калхун, заедно с „Националния институт за психично здраве“ провеждат един от най-шокиращите експерименти в историята на науката – експериментът „Вселена 25“.
Идеята е проста – създава се специално проектирано пространство (резервоар с огромен капацитет) където стотици мишки ще разполагат с изобилие от храна и вода, просторно жизнено пространство, благоприятна температура и в същото време ще бъдат лишени от нападатели, болести, инфекции и всичко друго, което евентуално би попречило на оптималното разрастване на тяхната популация. Така наречения „рай на мишките“.

За начало на експеримента, Калхун поставя в резервоара четири двойки мишки които, очаквано след като опознали мястото и наличието на перфектните условия, моментално започнали да се чифтосват, съответно популацията се разраснала светкавично. Калхун нарекъл този период фаза „А“, но от момента на раждането на първите мишлета започнала фаза „В“. Това е етап на експоненциален растеж на популацията – броят на мишките се удвоявал на всеки 55 дни.

Въпреки това, след 315 дни темпът с който нараствала популацията осезаемо се забавил. Броят им се удвоявал на всеки 145 дни, а това бележи навлизане във фаза „С“.  Към този момент, в резервоара вече живеели около 600 мишки с изградена йерархия и определен социален живот, поради намаляващото жизнено пространство. Появила се нова категория гризачи, наречена „изгонените“, защото били прогонени в центъра на резервоара и често ставали жертва на агресия. Лесно били разпознавани по нахапаните опашки, раздраната и окървавена козина.  Категорията на „изгонените“ се съставлявала предимно от млади индивиди които не са намерили роля във вече изградената миша йерархия. По-големите гризачи атакували групата на "изгонените" все по-често и по-често, в резултат на което много от младите мъжки се сриват психологически - не защитавали бременните женски и малките мишлета, не се конкурирали за територия, храна и вода. Тази пасивност от страна на мъжките, докарала женските до това да станат по-нервни и агресивни и те често влизали в битки, защитавайки потомството.   

Проблема обаче бил, че тази агресия вече не била насочена само към мишките, представляващи опасност – не по-малко агресия проявявали и към децата си. Дори ги убивали и напускали своите гнезда, отказвайки да се чифтосат отново. Установена е била ниска раждаемост и в същото време висока смъртност при младите индивиди. Така започва последната фаза „D“ от съществуването на „мишия рай“ – фаза на смъртта, както я нарича Калхун.

Символът на тази фаза била появата на нова категория мишки, наречена „красивите“. Тя включвала мъжки екземпляри, които по начало не се конкурирали за територия, храна и вода, не проявявали никакво желание да се чифтосат и били склонни към пасивен начин на живот. Единственото, което интересувало групата на „красивите“ било храната и сънят и това редовно да почистват козината си, избягвайки всякакви конфликти и изпълнение на нормалните си социални роли. Името си, тази категория получила поради факта, че за разлика от останалите обитатели на резервоара, по тялото им липсвали следи от ожесточени битки, белези и разкъсана козина и демонстрирали силно изразено нарцистично поведение и егоизъм.

С течение на времето, смъртността сред младите индивиди достигнала 100%, а възпроизводството – абсолютната нула. Средната възраст на отделна мишка била 776 дни, а това е с 200 дни повече от горната граница на репродуктивната възраст. Сред застрашените екземпляри се наблюдавал хомосексуализъм, девиантно и необяснимо агресивно поведение и това при излишък на жизненоважните ресурси. Канибализмът процъфтявал едновременно с изобилието от храна и вода. На 1780-тия ден след началото експеримента умира и последния обитател на „мишия рай“. Джон Калхун повтаря експеримента още 25 пъти и резултатът всеки път е еднакъв.

Калхун не спира до тук –  той, заедно със свой колега, д-р Х. Марден, провеждат серия от експерименти във фазата на смъртта. Няколко мишки били извадени от резервоара и преместени в еднакво идеални условия, но също и в условия на минимална популация и неограничено свободно жизнено пространство. Реално за „красивите“ и самотните женски биват пресъздадени същите условия, при които първите 4 двойки мишки се размножавали експоненциално и създали социална структура. Въпреки това, „красивите“ и самотните женски не променили своето поведение - отказали да се чифтосват и да изпълняват социалните си роли и впоследствие мишките умрели от старост.

Благодарение на експеримента, Джон Калхун създал теорията за двата вида смърт.

Сложните поведенчески модели на мишките се свеждат до процесът на ухажване на женската, възпроизводство и грижа за потомството, защита на територията и малките, участие в йерархични социални групи. Нарастващата популация и намаляването на жизненото пространство, води до появата на индивиди способни само на елементарно поведение в „мишия рай“ – хранене, утоляване на жаждата, спане и грижа за себе си.
Кахул нарича именно това отхвърляне на сложните поведенчески модели „първа смърт“ или „смърт на духа“. След настъпването на „първата смърт“, физическата смърт - „втората смърт“ по терминологията на Кахул, е неизбежна и е само въпрос на време, въпреки осигурените идеални условия за живот.


Автор: Astaroth  Източници: lentata.com; iskamdaznam.com; bg.psichiatria.org

Страници: [1] 2 3 ... 13