Автор Тема: Що е то глупостта?  (Прочетена 7302 пъти)

Неактивен chimera

 • Админ
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 472
 • Total likes: 10
 • Karma: +7/-0
  • Профил
Що е то глупостта?
« Отговор #15 -: 22 Август 2013 08:32:36, Четвъртък »
Aton, нямам представа какъв е казусът при теб, тъй като много информация не си споделил.
 Отговорила съм ти най-общо поради тази причина. Мога да бъда и по-конкретна, ако си прецениш, че имаш необходимост от такава конкретика. Можеш да ми пишеш на magiata.ucoz@gmail.com

 Ще ми се да коментирам и това за работата в екип при специфична дейност. Да има поне 2 човека, работещи в екип там, където се извършва специфична дейност, е разумно предложение, а не форма на проява на недоверие.

 Аз, например, работя нещо специфично, но всъщност в екип сме двама човека, които разбираме от тази специфика. Има си своите предимства, че сме такъв малък екип. Примерно, като се сблъскаме с някой казус, отговорите търсим заедно и ги намираме много по-бързо, отколкото ако търси само един и това е доказало се като ефективна практика. Колегата в момента е в отпуска, но това не е довело до спиране на дейността на фирмата в насока на вършената работа от специфичното естество, защото аз освен моята работа, наглеждам и работата на колегата, така че нещата си вървят. По същия начин, ако се наложи да се ползва болничен, това не води до спиране на тази част от дейността на фирмата.

 При работата в екип, пък бил той и от 2 човека, хората разчитат един на друг. Това е гаранция, че работата никога няма да изостава, защото екипът е едно такова нещо, което означава, че когато единият е затрупан от работа, а другият е свободен за момента, другият не се подпира на бюрото, за да не би случайно да падне бюрото, а се включва във вършенето на работата на колегата си, без да очаква нищо в замяна, а ей така, защото е правилно. Като приключи с допълнителната работа, няма да иде никога да мрънка на шефа, че е свършил нещо, което не му е било пряко възложено да свърши, защото видиш ли значи, ама колегата еди какво си и да почне с интригите и с развалянето на работната атмосфера, което да повлече след себе си съответните негативи не само за екипа, но и за дейността на фирмата като цяло. Където няма екип, работата върви по-зле от там, където има екип. Това се отразява пряко на приходите на фирмата от нейната дейност.

 Повярвай ми, няма нищо по-хубаво от такава работна среда, където има действащ екип, но действащ на дела. Дали на дела е изграден действащ екип, а не само на думи е екип, се разбира именно в трудните моменти, които неминуемо все някога се случват в процеса на работата. Ако няма взаимопомощ, значи и екип на дела няма, а има екип само на думи.

 По друг начин стои въпросът, когато няма работа в екип, понеже един от екипа не притежава необходимото ниво на морални качества. Имала съм възможност да наблюдавам и различни развои на събития в случаите, когато в резултат на неправилен подбор на персонал, в иначе изграден екип попадат неподходящи хора с вредни морални навици.

 Ама това е друга тема.

 Aton, давай следващия казус.

Неактивен Aton

Що е то глупостта?
« Отговор #16 -: 22 Август 2013 10:06:27, Четвъртък »
chimera, това което казваш го ползвах като начин на работа до преди 7-8 години.На теория е добре ,но на практика нещата леко куцат поради една причина която и ти изтъкна- субективният фактор.Повечето хора имат навика за неуспехите да обвиняват колегата......а успехите да приписват на себе си. Аз работя на друг принцип- всеки екип за даден проект се състои от хора които имат точни и специфични задължения без да се припокриват.Ако по някаква причина има невъзможност за изпълнение тогава тези задължение се разпределят между другите в екипа...но пак точно и конкретно.Така всеки сам е отговорен както за неуспехите така и за успехите си.Така и управляващите фирмата могат да направят анализ на слабите места в системата.
Най-същественото е невидимо за очите...

Неактивен chimera

 • Админ
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 472
 • Total likes: 10
 • Karma: +7/-0
  • Профил
Що е то глупостта?
« Отговор #17 -: 22 Август 2013 11:57:30, Четвъртък »
Aton,

 Ако беше в друго проблемът, защо за толкова години работа по такъв начин нито веднъж аз и колегата ми не сме се карали за работа, нито веднъж не сме влизали в спорове кой какво и защо свършил, пък кой какво направил/ненаправил и нито веднъж не сме допуснали да изпаднем като екип в ситуацията да не си свършим работата качествено и в срок и това да занимава цялата фирма?

 Няма такова нещо някой друг да седне да разпределя нашата работа. Такава необходимост никога не е възниквала и никога няма да възникне.

 Нека да разгледам по-подробно другата ситуация, при която по някакви причини (а причините могат да са най-различни, включително да се коренят във фирмената култура, която собственикът налага) няма работа в екип.

 Първият недостатък е появата на интриганството. Има хора, които си мислят, че като губат времето на шефа си с клюки, градят име пред шефа си. Ако се даде право на гласност на такива особи, това означава трайно да се спре изграждането на екип, всеки да почне да подлива вода на колегата си от страх да не му подлеят вода и да има спорове и дрязги за най-малкото нещо.

 Шефът губи:

 1. Времето си да слуша ревове, хленчове, задкулисни игри и да ги слуша понякога с часове, но затова пък периодично и обикновено слуша едни и същи особи с един и същи нечитав манталитет;

 2. Времето си да укротява назрелите в резултат на интригите страсти, като това може да отнема цели дни;

 3. Времето си да разпределя задачи и да обяснява на служителите си като на малки деца какво трябва да се свърши. При това често служителите почват да връзват идеята, че шефът съществува единствено по причината да им бъде "моля госпожо другарката" и да върви по тях за всяко нещо.

 Това са едни огромни загуби на време, което шефът би могъл да запълни с далеч по-приемливи неща от обслужване на нуждите на интриганти, от слушане на ревове и хленчове, от отговаряне на елементарни въпроси и други такива.

 Улавянето на слабо място в системата чрез такъв способ се превръща в една недостижима илюзия.

 Крайният резултат е екип на думи.  Хората ще дават по-малко от себе си при работата. Ще се ограничават в даването на градивни идеи за подобряване на дейността, тъй като ще се чувстват наплашени от възможни интриги.

 Липсата на реална работа в екип на свой ред довежда до редица деградивни процеси, сред които и нелоялност към фирмата. Проблемите могат да бъдат наистина много, според зависи и от други фактори.

Неактивен Aton

Що е то глупостта?
« Отговор #18 -: 22 Август 2013 23:10:32, Четвъртък »
chimera, има различни стилове на работа......важно е да има резултат smile .
Най-същественото е невидимо за очите...

Неактивен myself

 • Админ - Серсем
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1340
 • Total likes: 16
 • Karma: +52/-0
  • Профил
Що е то глупостта?
« Отговор #19 -: 22 Август 2013 23:22:06, Четвъртък »
Aton, ако едно домашно животно постоянно се изаква където му падне из жилището и - колкото и да се опитваш да го отучиш, с добро и/или с лошо, то, въпреки всичко, продължава да дриска където му падне - ще го оставиш ли и ще го наричаш ли  "любимец"... Да, взел си го заради някаква предполагаема полза, но - виждаш ли, това същество, което храниш, ти сервира само мърсотии на най-неочаквани места в дома ти....Заради голата емоция - ще го оставиш ли, та да му изриваш ежечасно "творенията" или просто ще го метнеш през вратата... Та, същото това жвотно, може да е доста голямо, пък току-виж се окаже злонраво - това ще те спре ли да го изриташ с цел себеопазване и независимо от последиците от самия шут...

 Ей такива сравненийца ми се въртят из ума, пък ако щеш, ги прилагай по аналогия...
Мога да ви кажа истини, не мога да ви дам разбиране.
Това, което не ме убива, по-добре да бяга дяволски бързо.

Неактивен myself

 • Админ - Серсем
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1340
 • Total likes: 16
 • Karma: +52/-0
  • Профил
Що е то глупостта?
« Отговор #20 -: 22 Август 2013 23:28:17, Четвъртък »
Разиграй на ум най-лошия най-благоприятния вариант, първо:ако махнеш нежеланата персона от фирмата и второ:ако я оставиш на работа. Просто бъди подготвен за всички варианти и извърши съответните действия, в полза на решението си. А ти си го взел вече, ама се правиш, че не знаеш, че е така... За какво всъщност е питането?! За мен няма никакъв "казус", само варианти на прилагане на твоето решение. Е, избери този с най-малкото негативни за фирмата и теб последици. Толкова е просто, когато изриташ емоциите извън съзнанието си... Наел си този човек да върши определена работа, срещу съответно заплащане. Но той те товари с допълнителни тревоги... Спирам.
 ПП- Бе, де да знам, може пък и затова да си го наел - до има кой да ти трови живота...Те, някои хора за това и се женят, да има с кого да пият и кого да бият (визирам служителя ти, защото работа си е като брак - за едни е за цял живот, за други - поредния "опит")...
Мога да ви кажа истини, не мога да ви дам разбиране.
Това, което не ме убива, по-добре да бяга дяволски бързо.

Неактивен tattul

Що е то глупостта?
« Отговор #21 -: 22 Август 2013 23:41:12, Четвъртък »
E, разгеле.....
Време е за приключения, сладки забавления.
 С кучето Джейк, с човека Фин, към непознатото вървим)))))

Неактивен Aton

Що е то глупостта?
« Отговор #22 -: 23 Август 2013 01:22:43, Петък »
myself, казуса го реших.Благодаря!
Най-същественото е невидимо за очите...

Неактивен chimera

 • Админ
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 472
 • Total likes: 10
 • Karma: +7/-0
  • Профил
Що е то глупостта?
« Отговор #23 -: 23 Август 2013 11:09:22, Петък »
Aton, надявам се не възприемаш мненията като нападение над теб. Идеята не е да се почувстваш нападнат словесно, а ако можеш да вземеш от мненията нещо полезно за себе си. А какво решение ще вземеш, това вече си е твоя работа.

Неактивен Aton

Що е то глупостта?
« Отговор #24 -: 23 Август 2013 13:10:34, Петък »
chimera, напротив! Благодарен съм на всички които се включиха в дискусията!
Най-същественото е невидимо за очите...

Неактивен Maxx

Що е то глупостта?
« Отговор #25 -: 14 Януари 2017 21:00:55, Събота »
Ако беше тъп щеше да се мислиш за умен. Щом се мислиш за тъп значи си на път и само си свери посоката, че това усещане е от мъглата на блатото,
Благодаря и се пази от себе си! Други врагове нямаме.
Hodie mihi, cras tibi.