Отворена дискусия > ТЪРСЯ ПОМОЩ

Забърках се в поредната каша

(1/4) > >>

Цеци_Вихронрав:
Имам проблем. За пореден път се оказах "кошче за душевни отпадъци" на своя колежка. И то само защото бях достатъчно глупава да съм учтива и да се държа добре с нея. Но да почна отначало. До преди 2 седмици работех на морето в един хотел. Едната колежка ходеше все оклюмана и току ревеше. Попитах я какво става и тя ревна, че гаджето я зарязало, тя му звъняла, то не вдигало и... Абе за 33 годишна се държи като дете. Опитах да я вразумя - ефект никакъв. После напуснах защото си намерих постоянна работа в Добрич, но мацето ми намерило телефона и ми звъни час по час да реве. Днес ми ревна, че гаджето и пуснало жалба в полицията за телефонен тормоз и я обявил за луда. Ами като се замисля - прав е. Обаче колкото и да и обяснявам не поема. Даже в момента ми пише във Фейсбук, а на мен ми е съвестно да я отрежа.
 Сега се чудя кой ми е по- големия проблем. Това, че не зная как да помогна на полудялата си колежка. Или това, че съм като магнит за такива като нея дето все ми реват и очакват аз да им реша проблемите. Пробвах да им обясня, че имат нужда от психолог (какъвто аз не съм), но уви... Телефонът ми понякога загрява, а аз се чувствам ужасно. Хем не искам да съм груба, хем и на мен ми идва на нагорнище вечно да съм ангажирана с нечий проблем. Та кажете ми как да спра да бъда "кошче за душевни отпадъци", без да съм груба и да наранявам допълнително хора които и така са зле. Не ми тежи да се нагърбя с проблемите на приятелите си, но случайните ми познати и техните проблеми ми идват в повече.

Jokera:
Здравей!
 Казваш: " ...Имам проблем. За пореден път се оказах "кошче за душевни отпадъци" на своя колежка. И то само защото бях достатъчно глупава да съм учтива и да се държа добре с нея..."
 Единият отговор както често се получава, може би се съдържа във въпроса. Не бъди глупава и учтива и я отрежи. Тя си мисли, че има проблем или наистина има проблем и делегира разрешаването на проблема на друг. Можеш да помогнеш или поне да се опиташ да помогнеш но човек който желае да си помогне. Като не желае и не се вслуша в това което и казваш просто я зарежи.
 Когато нещата понякога са много обострени, лекарства и билки не вършат работа, необходима е хирургическа намеса.:)
 Предлагам ти няколко варианта. Е може би са малко крайни, но тук и случая е такъв щом се е стигнало до полиция.
 Първи: Кажи й, че звездите, слънцето и луната предсказват гооолеми неприятности ако продължи връзката си с него. И трябва веднага да го зареже за да не си навлече огрооомни неприятности. И в случая май ще си права. 
 Второ: Пусни и ти жалба за телефонен, скайп и фейсбук тормоз. 
 Трети: Кажи й, че и ти си спала с гаджето и. Кажи и, че за нищо не става и да го зареже.
 Каква ли би била реакцията в този сценарии.:)
 Четвърти : Когато видиш, че тя ти звъни отговаряй като, че ли се е включил секретар. Знаеш там…“ Вие се свързахте с телефона….оставете съобщение!“
 Пето: Кажи й, че случая е мнооого сложен и не е в твоята компенция и, че в североизточна България няма човек който може да се справи адекватно с проблема й като ще се наложи да търси помощ в София или Букурещ. Или Истанбул май ще звучи по добре.
 Шесто: Обещай и ново гадже до няколко месеца. Мноого по-добро от това.:)
 Абе с две думи…Забавлявай се. Обърни ситуацията. Приемаш го като проблем и се превръща в проблем. Приеми го в шеговита му страна и нещата ще се променят.
 Може и да не ги правиш наистина сценариите, а визуализирай. Хубав ден!

Цеци_Вихронрав:
lia, Jokera, благодаря и на двама ви за съветите. Ще пробвам няколко от предложените варианти. Наистина в последно време ми дойде нанагорнище от хора които не искат да си решат проблемите, а само да реват и да се жалват. Преди около 5 год. направих "чистка" на такива хора около мен... май пак трябва да разчистя...

Aton:
cecivalchanova, с риск да ми се обидиш ще бъда напълно откровен защото съм минал по този път.
 За всичко е виновно нашето его.Никой не идва да се жалва просто така.Ние самите даваме индикации ,че сме готови да бъдем "кошче за душевни отпадъци", да даваме съвети , да направляваме нечия съдба....Защо???   Защото така се чувстваме значими и това гъделичка приятно нашето его.
 Тоест ,ти самата можеш да спреш да бъдеш "кошче за душевни отпадъци", ...........стига да искаш!

Цеци_Вихронрав:
Aton, прав си за егото. Аз се боря с моето отдавна. Има обаче и един друг фактор - възпитанието. Когато цял живот са те учили, че трябва да си добър, да помагаш, да внимаваш да не засегнеш някого и т.н. в един момент неминуемо изпадаш в ситуация в която някой злоупотребява с добрината ти. Било да си му "кошче за душевни отпадъци" или пък те използва да му помагаш още и още на принципа "Подай му пръст - ще ти отхапе ръката". И точно в такива моменти, когато търпението ми свърши на помощ идва егото. Писва ми и режа. Вярно, че след това се чувствам виновна, че съм засегнала човек който разчита на мен, но... се уча.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия