Отворена дискусия > ТЪРСЯ ПОМОЩ
Случи ми се нещо странно, моля за съвет
theshadow:
Quote (tattul)вярващ в Бог и суеверие има разлика от земята до небето.
Мисля, че и сама можеш да си отговориш защо разлика няма. Просто търси майа и ще я намериш. Който търси, обикновено намира. Ако търси...
Delta:
Ее, чак пък да те намразя
А това за свещениците и регилията в днешната и форма - мислите ми бях съвсем далеч от тези неща.
Продължавам обаче да си държа на мойто си, че след смъртта има нещо... какво е не знам, но трябва да има... иначе моята представа за мсисъла на живота изобщо и на отделната личност като такава се обезмисля до някъде.
Иначе съм съгласна, че хората си създават "полезни" илюзии за какво ли не, с които се успокояват за... нелогичните и болезнените неща.
Сега се сетих нещо - след като няма душа, дух и прочее неща, как тогава "душата" напуска тялото приживе и после "се връща" ?
... предполагам, че тук просто обменяме мнение, които макар и коренно различни няма да доведат до тъпи спорове, караници, заяждане... както става в други форуми (не конкретно форуми за магии, по принцип)
theshadow:
Така е, обменяме мнение. Надявам се никой няма нещо против това. И аз не харесвам размяната на обиди и изпростяването.
Относно написаното:
Quote (Delta)Сега се сетих нещо - след като няма душа, дух и прочее неща, как тогава "душата" напуска тялото приживе и после "се връща" ?
Не съществува такова нещо за душата, която излизала и после се връщала, респ. дух, някакво нематериално тяло и пр. подобни, т.е. няма излизане вън от тялото. Има такъв участък в мозъка, открит от медицината, който е отговорен да извърта възприятието и създава илюзия, че човек се гледа от страни. Така че човек съвсем реално при добро желание от своя страна може да се види от страни, мозъкът го позволява като световъзприятие. Но това не е реално излизане от тялото, както в книгите за окултизъм преувеличават, за да се продават по-добре. Тяхното е: "Можете да се видите отстрани, значи сте излезнали от тялото." Учените са категорични, че това се дължи на функция на мозъка и че не е реално излизане от тялото, защото са карани хора да придобият такова възприятие и след това да описват какво правят в даден момент на място, което не виждат, в зададен час, непознати им лица. Няма познали. Нито един.
Дори сега аз да дам точен адрес на местоположение и точен час, когато да съм на местоположението, то няма да се намери някой, който да "излезе" от тялото си и да разкаже в детайли какво правя. Аз не съм познат човек, че да може да се генерира налучкване. А и винаги мога да си позволя да правя нестандартни неща. И не защото няма да може да се види от страни. Ще може. Но това е всичко.
Обаче ментетата, които са си направили труда да изчетат такава литература, преди да седнат да лъжат хората, са добре подготвени. Човек, който не получи доказателства в подкрепа на някаква илюзия, веднага ще я отхвърли. Затова илюзията често пъти се смесва със съвсем реални първоначални изходни преживявания.
И от тук натам започва опасното, защото ментетата въобще не се интересуват дали увреждат психиката чрез илюзията или не. Тях ги интересува книгата да се продава, да им носи популярност и клиенти.
Най-често срещаният начин, по който поднасят измамата, комбинира способността на човек да се види отстрани, която е съвсем реална, с автохипноза, която също е съвсем реална.
Но ако в кабинета на лекаря човек е защитен от злоупотреба и му се казва кое е реално и кое не е, то мошеникът и да убие някой с лъжите си, няма да се трогне.
Подробно механизмът на заблудата: Мошеникът започва да говори за излизането от тялото. Обясненията варират. То излиза дух, душа, то е фино тяло, то е двойник- според каквото роди фантазията на мошеника. Ляга човекът, отпуска се и вижда се отстрани. И се бърка, че мошеникът е прав. В крайна сметка не всеки чете медицинска литература и може да му мине през ума, че изживяването е съвсем реално, но и съвсем не толкова свръхестествено, колкото мошеникът го изкарва.
До тук на първа фаза мошеникът е успял да излъже, защото е успял да подкрепи лъжата си с "доказателство".
Но ако е само това човек да се вижда отстрани, то интересът към този вид нестандартно преживяване скоро ще секне. Затова мошеникът казва- "А сега ще пътувате." И според фантазията на мошеника- това е астрал, други паралелни светове и прочие репертуар, който варира.
Ако човек не види никакъв образ, мошеникът ще е разкрит. Значи човек трябва да види образ. Автохипнозата дава такъв. Мошеникът, давайки техника за автохипноза, не казва, че образите са породени от автохипнозата, а напротив, внушава лъжата, че е астрал и каквото там си е измислил. Колко са хората, познаващи в детайли техниките за атака над личността чрез автохипноза, които веднага ще разпознаят психичната манипулация? Така че лъжата и на втора фаза минава.
А сега вредите. Чрез натрапената лъжа, подкрепена с преживявания, за които човек няма правилно обяснение, се сваля защитата на психиката, която отговаря за различаването на реалността от илюзията. В резултат започват да се наблюдава невъзможност за разпознаване на реалността (реални случаи, който описвах из форума в опит да предпазя други да не попадат в такива ситуации- този, дето ходил в астрала и се бил с дракон, драконът се материализирал на дърво до прозореца му, като реалността е шумящ на дървото найлонов плик; или едни хора видяли в тъмна неосветена стая нещо неясно, решили, че е демон, били се астрално с демона, а реалността е купчина дърва в неосветената стая, която взели в "астрала" за нещо друго и така нататък примери много) .
Започва се с причиняването на травмиране на психиката и лека увреда. Когато заниманията с опасната техника са постоянни и повече, тази увреда се задълбочава и прераства в психични заболявания. Там вече е сложно. Не всяко психично заболяване е лечимо. Например Бай Ангел Пророка няма да се излекува от психичното си заболяване. И не само той е в това неприятно положение в резултат от неправилни занимания с окултизъм и с приемане за реалност на "срещи" с "бог".
За защита: Така че писах преди и пак го пиша. Магията е опасно занимание и елементарната лична предпазна мярка е човек да е наясно каква е реалността и да е винаги критичен към всичко, което му се поднася като информация. Да не бърза да вярва на нещо, само защото звучи логично и само защото като го пробва и му изглежда доказано. Мошениците често пъти са доста изобретателни в това отношение и не на хубаво да бъдат подценявани. Трябва да се търсят всякакви пробойни в техниката и тя да се ползва само ако издържи на всякакви тестове и не се открие, че учените са на друго мнение за валидността на тази техника. Полезно е и да се познават техниките за манипулация и психична атака, за да се пази човек от псевдо-доказателства.
tattul:
Delta, тук не е само място на обменяне на мнение, а и се учим. Аз може да не съм съласна или да не приемам все още, някои неща, казани от Сянката, но други пък изцяло допълват картината в главата ми. Казано нещо от теб, провокира мисленето в мен и така нещата се наместват. Що се отнася до тъпите спорове, е, имало е такива, но те са привнесени отвън. Има хора понякога, влизайки за първи път - дали търсят помощ или поредното място дето ще убият времето, няма значение, но още с влизането се усещат някак...болезнено. Споровете и караниците започват, когато някой се смята за много велик и много знаещ, не зачита другото мнение и когато себелюбието му е засегнато го удря на високомерие, простащина и безмисленото дращене започва. Тук съм от година и повече и забелязах, че такива хора удържат до един два поста най-много и после сами се отказват, защото явно им е скучно. Няма пред кой да се доказват , няма и с кой да се джафкат.
Мойто самочувствие не е накърнено, защото аз съм на 5 стъпало , а пък има някой е на 55. Осъзнавайки това, нямам желание да си губя времето в това, кога ще стана като него например и какво и какво ще науча или изкопча. Търпението е една от най-големите добродетели, които трябва да усвои човек и се радвам, че постигам баланс що годе в това. Е, понякога си беснея и се нося като хала из къщи, но това е забавно ...за близките ми. Случва се обикновено, когато затъна в някакъв размисъл и съм убедена , че отговора е под носа ми и става.. . Тук се случва точно обратното, влезна ли се укротявам и си чета каквото има за четене.
Преди и аз си мислем, така като теб, за прераждането говоря - това е една от илюзиите за това , че там ще има справедливост и наказание за злото или награда за доброто. Няма такъв филм. Има ли прераждане то е със съвсем друга цел. Има ли нещо за вършене, трябва да се направи тук в рамките на живота, който водим. Трябва да научим уроците си и трябва да се погрижим за себе си и околните. Тук трябва да водим своите битки и да разчистваме пътя си напред.
Попитах Сянкат защо се раждаме с различно ниво на съзнание, но той май е изгубил въпроса в многото написано. Е, ако има прераждане , неговата цел е точно това - живееш тук иизрастваш. после се връщаш, пак и опитностите, които си натрупал и преживял, са като стъпало напред в даден момент от следващия ти живот. Пак работиш, преживяваш и доизчистваш от боклука същността си....Знам ли, това може да се случи и в рамките на един живот. Ако оставиш желанието за получена справедливост и разни там...Животът през повечето време е кофти. И не заради начина, по който е устроен в природата, той е просто такъв. Жесток и безмилостен е, но в него има не справедливост , а баланс. Не знам защо е устроен така. Ще ми се да сме фотосинтезиращи или поне вегетарианци, но да, такава е реалноста. Друг е въпроса, че човек има избор и съзнание. И това му е работата, да си гледа работата и да мисли, за себе си, без да ограбва или наранява другите. Човечеството създава норми и морал, които са по-лесни за прилагане и изпълнение, просто защото са по-удобни и могат да се манипулират. Ненавиждам законодателствата - те често уж, са остарели и не отговорят на новите изисквания и човек моделира нещата по собствено усмотрение. В природата няма законодателства и измишльотини. Там нещата са ясни и категорични. Е, на нас ни се ще да избегнем тази категоричност и да създаваме условности така както ни изнася. Това, че сме излезнали от пещерите и живеем в мезонет или къща с двор, не ни прави по-умни от мечката в гората или уличните кучета, които следват инстинктите си. По някога си мисля, че цял един животински вид, може да еволюира до степен съзнание и да изпревари човека и може би пак като нас ще се провали когато стигне до този момент. ...
theshadow:
Quote (tattul)Попитах Сянкат защо се аждаме с различно ниво на съзнание, но той мй е изгубил въпроса в многото написано.
Да, видях го. Но не те разбирам- би ли пояснила какво означава "различно ниво на съзнание" с което според теб се ражда човек, за да мога да дам отговор. Аз такова нещо не забелязвам да съществува.
Ако е това, което си мисля- има деца, които поради трагични случаи са отглеждани от животни от най-ранна възраст. Те не се държат като хора. Връщайки се сред хора, не могат да се адаптират. Интелектът им не е развит. Ходят на 4 крака. Отказват да носят дрехи. Научават с много зор след години усилена работа от страна на специалисти до 50-100 думи (ако са намерени и върнати в обществото на 4-5 годишна възраст, иначе такова нещо не се случва- психиката им се затваря за човешкото от всяка гледна точка) и не се научават да ги ползват с лекота. Не се научават да говорят със сложни изречения.
Има и деца на жестоки родители, които деца са държани изолирани в някаква степен от света, от други хора и с тях не е говорено. Интелектът на тези деца също е осакатен, те имат беден речник, пак от много малко думи и не са социализирани.
Изследванията са категорични, че човек се ражда без да знае нищо и става човек, само тогава, когато е сред други хора и те активно общуват по някакъв начин с дадения човек още от бебешка възраст. Затова наскоро по телевизията течеше една реклама за едно манечко такова, което реве, майката влиза, натъпква му един биберон в устата, пуска му лампа с някакви светлинки и излиза. И един глас съобщава, че майката си мисли, че детето е малко и не разбира, а то всъщност е разбрало и тя го е наранила с поведението си. Посланието е, че манечките трябва да се говори, нищо че те не отвръщат.
Другото, което съсипва интелекта на децата, много често взех да го наблюдавам за мой ужас по улиците. Сложено бебето в количката, а върху количката метнато одеало, та бебето нищо да не вижда от околния свят. Това е директно лишаване на детето от стимулите на околния свят, които му развиват интелекта. Даже наблюденията ми са, че някои деца реват на скъсване отдолу някъде там изпод одеалото, някои се мъчат да изпълзят, а майката се сърди и де ли настоява дечкото да не вижда нищо от света. Не знам кой я въведе тази мода, но това лишаване от учене от околния свят, е жестокост спрямо дечицата. Манечките трябва да възприемат постоянно околния свят, защото така учат. Трябва да им се говори. Трябва... Много неща. Няма да описвам, че това е друга тема.
Та мисълта ми е, че бебетата не се раждат научени, ако това си имала предвид. Те се учат от околния свят. Ако светът е човешки, накрая се развиват като личности, а ако не е човешки- не се развиват като личности, защото няма как да се научат на това да се развият като личности.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия