Отворена дискусия > МАГИЯ

за какви цели използвате магията?

<< < (5/6) > >>

tattul:
"Добрите" майки затриват децата си, като ги държат из късо и вършат всичко вместо тях. "Лошите" не са удобни и само те си знаят понякога колко усилие , нерви и страхове им коства порастването на децата, но пък си заслужава  особено, когато виждаш , че детето , което си отгледал започва да върви все по-смело и упорито напред. В крайна сметка майката е за всичко - може да бутне детето си по нанадолнището, то да си изподере коленете и после да го изпревари и да го чака, за да го превърже. Инак радиото си пее и никой не го слуша....

Цеци_Вихронрав:
tattul, аз и брат ми имаме късмета да имаме една "лоша" майка, която е на мнение, че трябва не да бъде наша опора в живота, а да ни научи да нямаме нужда от опора, защото тя няма да е вечно до нас. Опитвам се да бъда за синът си това което е майка ми за мен и се надявам да успея.

tattul:
Имах цяла година на саме да се спра, да си почина и да върна лентата назад или да я върнат Знам ли)) вече нищо не знам. Прехвърлях живота си, появяваха се важни моменти или спомени от миналото, които трябваше да отработя и да ги "приключа" като оставя най-вече негативните емоции и болките, които нося от тях.... Имах трудни родители, но взех да ги разбирам , щото не съм от тез дето влизат в релси, нито си седят кротко на дивана, нито демят пред телевизора и така...Та, прехвърляйки си наум цялата ми история и жизнен опит си направих равносметка - колко много съм загубила, за да проумея, че липсата на самостоятелност, системно е ограбвала живота ми. Сега ми се налага да уча и да се боря за всяка педя свобода, независимост и самостоятелност. Не съжалявам. Но имам две деца и осъзнах , че трябва да ги " пусна" не е нужно да ги влача на гърба си, защото не им помагам. Ще им помогна сега, но в бъдещето ще изгубят време да се излекуват от "мен"или от баща си, или от бабите си, да започнат да мислят, да действат самостоятелно.
 Това не ме прави добър родител в очите на много хора, дори безотговорен съм по техните стандарти, но пък всички се възхищават на децата))))  о колко са умни , красиви, как говорят , какви са дивички и как могат да правят много неща....Да могат! Но аз знам колко усилие ми коства да не правя......нищо, а да ги оставям да се блъскат сами и да мрънкат, чакайки аз да им свърша работата.
 Опора винаги ни е  нужда. Но трябва да се научим правилно да я ползваме тази опора, а и тези, които ни я предлагат , трябва да знаят границата. Аз започнах да прощавам и да преоткривам родителите си тази година. Минахме много трудности , дори и децата бяха във филма. "Пуснахаме" след толкоз години и аз се пуснах от тях. Равностойни сме. Те осъзнаха, че да имаш пари повече от детето си не значи, че трябва да властваш и да се разпореждаш в живота му. Започнаха да разбират, че не са все силни, все можещи, все прави и все нужни. А аз започнах да изпитвам топлина към тях и нежност, за която мислех, че завинаги съм се затворила. Има общуване, но не само между нас, децата също са част от Цялото)))
 В магията намерих себе си, преоткрих живота си, осмислих го. И онази лудата част дето беше отделно и си искаше своето, сега си е едно с мен - цялостна съм...
 Бе някой няма ли да се появи и да почне да мести Луната!??))

Delta:
Луната вече не е актуална, сега ще завладяваме Марс :))

А по отношение на децата напълно споделям разбиранията ти. Родителят не е даден, за да свърши всичко вместо детето. Ролята му е да научи детето само да си свърши нещата - според времето, според възрастта и възможностите му.

cottonleaves:
Абсолютно ! Не трябва да обсебваш живота на децата си, но да се опитваш да им втълпиш, че образованието, особено висшето ще им реши всички проблеми едва ли не, означава грозно да ги излъжеш. Съдейки от собствения си опит много по-голяма полза има от езиков или компютърен курс отколкото от висше образование. Закостенялостта и тромавостта на висшето образование не са за някой амбициозен, неспокоен дух. Винаги съм смятала, че ако някой има желание да научи нещо, ще намери начин, аз така например научих английски сама. Едни от най-успелите хора в света освен това никога не са ходили в университет.
 Ако си поставиш за самоцел висшето образование без да си наясно със себе си и интересите си, и се юрнеш да учиш и магистратури после, направо си се понесъл с бясна скорост към някой пост в държавната администрация от където аз отчаяно се опитвам да се изкопча.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия