Отворена дискусия > МАГИЯ
Дали магията е за всеки!!!
Aton:
marissa, когато човек говори с клишета ефекта който получава понякога е със знак минус.
Aton:
Jokera, парите и властта са вид „енергия“. Много хора са пристрастени към тях , но на повечето тази „енергия“ не им се отразява добре. С натрупването на пари и власт се се наблюдават личностни изменения.Затова човек не може да е сигурен какво би направил с много голяма сума пари. Сега може да говориш за павилион с безплатни плодове...но ако ти дойдат огромни пари току виж си наел охрана ,две любовници и ласкатели които да ти повтарят , че ти си най-великия който ходи по земята .А на „най- великият“ няма да му подхожда да се занимава с някакъв си павилион за плодове .
Цеци_Вихронрав:
Aton, парите и властта са наистина много мощна енергия. Но те не променят личността, а просто засилват някой нейни черти. Ако преди да получи пари и власт човекът е бил алчен егоист, то с получаването на много пари ще стане още по-алчен и още по-егоистичен. А ако човекът си е добър и щедър нищо не може да го промени.
NATASH:
Мисля, че практикуващите магия, гадания и всичко около окултизма трябва да са хора с чиста душа. Всеки човек си има своите добри и негативни качества, но все пак трябва да се стреми да премахва негативните черти от себе си, да не злоупотребява със тези много сериозни неща. Да използва нещата само с добри цели и помощ на другите, без да иска възнаграждение за помоща която е оказал (ако някой иска по собствено желание да му се отблагодари това е друго). С времето сериозния човек, който се занимава с тези неща, сам намира просветление да се стреми към добро и в полза на другите.
aves:
Quote AtonКаква е дефиницията за МОРАЛ?
Морално ли е тигър да изяде овца?нито да, нито не - природата няма отношение към морала. растенията и животните не са нито морални, нито неморални, те са а-морални, демек без отношение към морала. да се питаме дали тази или онази природна проява е морална, е като да се питаме какъв е вкуса на фотьойла или на масата - отговор може да се даде, но мебелите не са предназначение за изяждане и затова този отговор ще е безмислен...
просто моралът има връзка с човешките и само човешките действия - мнението си е мое и не е задъжително вярно
Quote JokeraИма ли магията цвят изобщо? И ако има цвят има ли примерно сива? Не само бяла или черна, а и нещо по средата?а има ли ароматът цвят? назоваването на "магията" с цвят ми се вижда една удобна алегория и нищо повече.
Quote JokeraВсъщност искам по-точно да разбера как може да се намери точната граница за това кое е бяла и кое е черна магия?не може, едва ли има точна граница... все едно къде е границата между деня и нощта... точкат на залеза? някъде след него, някъде преди него? къде точно някъде... няма точна граница, има преходен интервал... същото е и при магията струва ми се
Quote JokeraНещо май сложно се опитвам да мисля, а то мисленето си е трудна работакоето е и отговора как да се намери точната граница - според мен може да стане "по усет", но не и чрез мислене, макар и да е спорна теза - едва ли бих могъл да я защитя
Quote JokeraПърво: Правиш опит за придобиване (спечелване) примерно на голяма парична сума сума. Каузата користна ли е?
Второ: С придобитата сума построяваш болница. Каузата благородна ли е?моралът не е в целите! моралът е в начина по който ги реализираме. Едно е да ги спечелиш тия пари като ограбваш пенсионерки, друго е като скатаваш ежемесечно 90 години, трето е като организираш благотворителна акция, четвърто е като гръмнеш някого ама той бил наркобос, и съвсем друго е като никой не знае от къде ги имаш и не казваш при това... има морални начини, има неморални, има и противоречиви... но определено моралната оценка е за метода, не за целта или за причината поради която следавш тази цел
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия