Автор Тема: Обща теория  (Прочетена 1707 пъти)

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5955
 • Karma: +84/-1
  • Профил
Обща теория
« -: 16 Октомври 2009 18:38:52, Петък »
Принципно магията няма цвят. Но казваме, че тя е черна, бяла, сива и каква ли не там още. Защото това е особеност на езика. И не иде реч за цвят, а за нещо малко по-друго. Както казваме за някой: “този е с две леви ръце” (визирайки неспособност да се справи с поставена задача/ работа) или казваме: “този има златни ръце” (визирайки не буквално ръце от злато, а умението за справяне с дадена работа).

Така е и с категоризацията на низша и на висша магия. Магията е една и няма цвят, не е низша или висша. Това е факт.

Но е по-удобно да се прави такова разделение на низша и висша магия, като се визира обикновено, че колкото повече един човек се занимава с магия, толкова повече неща научава и съответно може, т.е. уменията на този човек са към висшата магия, докато един току що захванал се с тази материя може по-малко неща и те са по-прости, тъй като липсват знания и от там и умения.

Според Тълковния речник с думата "маг" са означавани древноперсийските и халдейските жреци. Пак там пише, че по времето на Кира (умрял през 529г.), който е основател на Персийската империя, магията е била държавна религия, подобно на религията на египтяните. Та, значи магията съществува отдавна и това е исторически документирано.

Маговете са последователи на шаманите от неолита, но с една съществена разлика. Шаманите получавали своята магическа сила от природата. А маговете разбирали от математика и от други точни науки. Магията се появява като породена от мистически силното желание да се разкрият тайните на загадъчната Вселена. В началото имало преплитане на религия и магия, тъй като религиите представляват надграждане на природния култ.

Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5955
 • Karma: +84/-1
  • Профил
Обща теория
« Отговор #1 -: 16 Октомври 2009 19:24:43, Петък »
Теоретичната част, според мен, включва в себе си схващането за:

1/ за Вселената.
 ВСЕЛЕНАТА Е ПРОДУКТ НА ЕВОЛЮЦИЯ.
 Разглеждам Вселената на 3 "светове" (светове е условно казано, просто не се сещам за по-подходяща дума).
 1. Свят на безкрайно малкото.
 2. Нашият свят.
 3. Свят на безкрайно голямото (космос).

Тези 3 свята се преливат един в друг, посредством няколко трансформации:
 1.между света на безкрайно малкото и нашия свят или обратно;
 2.между нашия свят и света на безкрайно голямото или обратно;
 3.между света на безкрайно голямото и нашия свят или обратното;
 4.между нашия свят и света на безкрайно малкото;
 5.обратно към едно и всичко отначало.

Вселената е енергия, т.е. материя и от там се извежда, че Вселената е структурирана и конфигурирана материя/енергия. Изцяло материална. Без висши сили или нещо нематериално в нея. Вселената не допуска съществуването на подобни работи, тъй като е изградена видимо на еволюционен признак.
 По-точно и съвсем накратко:
 От преди създаването на Вселената - теориите на Андрей Линде по въпроса, разработвани съвместно с Хокинг.

За създаването на Вселената ни:
 Пространствено-времеви мехур с размер -10 на степен -13. Е=мс на квадрат. Достигане на критична големина. Голямо Бум.
 В резултат на Големия Взрив се стига до съществуване на дифузен газ, при кондензирането на който се формират звездите, който газ е най-вече от водород, но около 23% от масата му е хелий и други елементи. И температура от 10 на степен 31 градуса.
 Приемат се за вярни пресмятанията на Пенроуз (учителя на Хокинг), който е направил непротиворечиви пресмятания на това какво се е случило през първите 10 на степен 4 секунди след възникването на Вселената.
 И следвайки еволюцията се създават галактиките Андромеда, групата галактики Дева, Пегас, Форнакс, Магелановите облаци, М33, групата Кома, Скулптор, групата Херкулес, както и любимия на всички нас Млечен път. Всяка от тях е уникална форма на Вселената- доказателство за случайността във формирането (т.е. че никакъв бог не се е намесвал).
 По силата на еволюцията те се въртят, привличат водород и хелий. Произвеждат се първичните звезди. Тяхната еволюция води до експлозивно създаване на свръхнови звезди, дългосветещи жълти звезди, дремещи червени звезди и изобщо всякакви разни там звезди, чието възникване е градация и това е доказателство за еволюция.
 От останките на Тиамат произлиза Слънцето, което откъсвайки облаци от намиращи се около него елементи , създава въртящ се многопоясен диск от материя, от който се появява добре познатата система на Слънце, Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон.
 На нашата планета при определени условия , описани по-подробно от теорията за Биохимическа еволюция се заражда живота.

Първи са прокариотите. Тях ги изтребва кислорода.
 После са евкариотите.
 После евкариотите се обединяват и образуват първото многоклетъчно и от тук нататък... Го дават по литературата, че преди 600 млн. г. многоклетъчните организми постигат качествени отлики в телесните си планове. Пренасят се по сушата и там вече се пръква какво ли не- растения, насекоми, там някаде са и динозаврите.
 Преди 67 млн.г. го дават да е имало астрономически сблъсъци, които изменят атмосферата и климата на земята и довеждат до масовата гибел на много животни.
 Млекопитаещите се озовават на линия преди около 200 млн. г. А преди около 4 млн. г. в Африка се появяват хората, изправени на два крака. След скромните 2 млн. г. хората се научават да си ползват ръцете и за други работи, освен за чешане и бой по бълхите.
 Появяват се скални рисунки по някое време. Хората се научават да различават сезоните. Да градинарстват и да гледат животни. Да се бият... Преди 5000г. го дават да се появява т.нар. градска цивилизация.

Нещо такова ще да е житието и битието на нашата вселена...

Приема се съществуването на 4 фундаментални взаимодействия (гравитационно, електромагнитно и двете ядрени), но ги схващам като част от нещо цяло, а не като отделни взаимодействия. Когато се говори за енергия тя неизменно е свързана с някое от тези взаимодействия. Енергията, използвана от човешкото тяло е електромагнитна и съвсем малко гравитационна за някои функции. Това всъщност важи за всички живи организми. Електромагнитната енергия, която използваме в повечето случаи е под формата на химични връзки.

4-те фундаментални взаимодействия (гравитационно, електромагнитно и двете ядрени), са схващани като част от нещо цяло.
 Пояснявам, че това означава, че силната взаимовръзка, която подържа цялостта на ядрата е различна от електромагнетизма и си остава такава, обаче двете не са напълно самостоятелни, а всяка от тях се разглежда като специфична форма на нещо по-основно. Т. е. силното ядрено взаимодействие е действие на Вселената, гравитационното взеимодействие е също действие на Вселената и т.н.
 Гравитационното взаимодействие дори след като се отделя от другите при създаването на симетрията, никога не се проявява като отделна дейност, т.е. гравитацията като действаща сама за себе си е малко като интелектуална абстракция. Вселената е начин за съществуване на всичко. Всяко битие си има начин на съществуване във Вселената и свой начин, по който това битие се проявява, а Вслената е основен действащ фактор.

Приема се, че пространствената геометрия е евклидова, т.е. приема се наличието на нулева кривина. Според нея, когато Вселената еволюира във времето, галактиките равномерно се отдалечават една от друга. Имаме различни евклидови равнини за различните "моменти от време" и всички тези равнини са наредени една над друга, при което получаваме веднага картината на целия пространствено-времеви континиум. Отделните галактики се изобразяват като криви линии- мировите линии на галактиките. И тези линии се раздалечават по посока към бъдещето, като се установява, че не съществува мирова линия на някоя галактика с по-специални свойства.

Приема се за вярно предложено от Хартъл и Хокинг, че интегралът по траекториите за квантовата гравитация трябва да бъде взет върху всички компактни евклидови метрики. На моменти се приема стилът на Хокинг да съединява евклидова геометрия с лоренцова, макар че това е възможно само за много специални случаи.

Лоренцовата метрика обаче може да съществува само върху многообразие, чиято ойлерова характеристика е нула, но пък квантовите гравитационни ефекти като вътрешната ентропия възникват точно от пространствено-времеви многообразия с Ненулева ойлерова характеристика, които не допускат Лоренцови метрики.

От друга страна пък евклидовото действие за гравитацията не е ограничено от долу и изглежда като че ли интегралът по траекториите не би бил сходящ. Проблемът е, че потенциалната енергия на гравитацията е отрицателна, понеже гравитацията е най-общо казано сила на привличане... Ама този проблем го има в някаква степен във всяка една теория на квантовата гравитация и в струнната теория включително.

Да не забравя да упомена, че из теорията трябва да се намира и животното “ентропия”.
 Ентропия=k log V

Счупена чаша и разлятата от нея по пода вода са в състояние на по-висока ентропия, отколкото пълната с вода здрава чаша. Състоянието на ниска ентропия изглежда по подредено, а състоянието с висока ентропия е по неподредено.

Приема се вторият закон на термодинамиката, според който ентропията на изолираната система расте с течение на времето или остава постоянна, ако системата е обратима.

Не се приема съществуването на вакуум. По-точно приемат се възгледите на М. Спарнай за вакуума:
 “под вакуум се разбира това, което остава в определена област, след като от нея се отнеме всичко, което може, с помощта на ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ способи.”

А вакуум, разбиран като абсолютно празно пространство, просто не е получен. Докарано е до оставането във вакуума на флуктоационни електромагнитни вълни (след охлаждането на вакуума с цел отръвка от топлината).

Вселената е структурирана и конфигурирана енергия. Тя е мрежа от взаимодействия, които може да бъдат изчислени. Всяко нещо е свързано с друго нещо и нищо не е свободно. Приема се, че всяко нещо е система.

Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен f0x

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 13
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Обща теория
« Отговор #2 -: 17 Октомври 2009 00:02:12, Събота »
думата коиато търсиш мисля че е "нива" tongue
 защото вс. тези... са нива от нашия свят...
 моля извини ме ако греша...

относно тази работа показваш завидни познания от различни свери на науката...
 абсолютно очерован съм от физичната част (понеже от нея разбирам единствено)...

ok


Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5955
 • Karma: +84/-1
  • Профил
Обща теория
« Отговор #3 -: 17 Октомври 2009 11:44:07, Събота »
Вселената е едно цяло. Тя не се дели на нива. Просто думите са такива, че тази цялост е трудно да се опише.
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен Space

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 48
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Обща теория
« Отговор #4 -: 17 Юни 2010 15:04:46, Четвъртък »
Прекалено научно, дори за хора с гениалноматематически мозъци. Малко обяснения за термините? Поне, които някой познава. Примерно флуктуация. Това с цел да стане малко по-разбираемо, ако е възможно. По темата може доста да се дискутира, ако не изглеждаше толкова сложна. Мисля, че ако се поразровим малко за термините ще е много интересна тема.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5955
 • Karma: +84/-1
  • Профил
Обща теория
« Отговор #5 -: 17 Юни 2010 16:57:32, Четвъртък »
Добре. Ако желаеш, извади терминологията като думи, а аз едно по едно ще почна да ги пиша като теория.
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен mai4eto666

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 13
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Обща теория
« Отговор #6 -: 8 Април 2011 11:06:17, Петък »
Много интересно smile Аз съм инженер-физик по квантова електроника и лазерна техника и ти определно ме върна във студенските години прекарани във физическия факултет,където дори в кафето се дискутираше квантовата механика или нещо друго.