Автор Тема: Плюсове и минуси на работата в група  (Прочетена 2092 пъти)

Неактивен Coraline

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 15
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Плюсове и минуси на работата в група
« -: 1 Март 2011 16:54:53, Вторник »
Плюсове и минуси на работата в група

Това е една доста спорна тема - ще ми се да се развие като дискусия. Ще ми е интересно да чуя и чужди гледни точки.

И така, пречи или помага работата в група? Моите наблюдения са следните:

- влага се повече сила, отколкото когато работи сам човек. Получава се и ефект на енергииен обмен и изравняване (което може да бъде недостатък, ако общото ниво е по-ниско) Тук опасностите са много, тъй като нещата работят двупосочно: възможно е и да се прилепят или прехвърлят чужди негативи, ако не са взети необходимите мерки за изчистване и прогонване. Съществува и риск и да служите просто като батерия за реализиране на чуждо намерение, без да извлечете реална полза за себе си.

- по лесно се влиза в състояние. Групата може лесно да те измести или придърпа. Може да бъде постигнат по-дълбок гнозис за по кратко време. Това отново може да бъде и минус - възможно е с действията си някой да те изкара от състояние или да ти пречи и да смущава концентрацията ти. Възможност и за междуличностни конфликти.

- вдъхновение и нови идеи

- ефект на многократно усилване на възприятията

- учи се по-бързо. по-лесно е да схванеш и повториш механизма нещо показано, отколкото сам да налучкваш и напипваш нещата (което разбира се също си има своите предимства)

- много по-забавно е :)

Горе-долу това се сещам като за начало...
 Въпросите ми са: Как се отнасяте към работата в група? Какви са вашите наблюдения? Повече пречи или повече помага? При какви обстоятелства е добре да се избягва, съответно кога да се търси?

Изобщо - кой какво мисли по въпроса..:)

Black is traditional.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5955
 • Karma: +84/-1
  • Профил
Плюсове и минуси на работата в група
« Отговор #1 -: 1 Март 2011 19:02:41, Вторник »
Плюсовете ясно... Ето някои минуси:

1. При липса на критично отношение от страна на групата към провежданата групова работа, нивото на работа ще пада задължително надолу.

2. При липса на ясна цел пред групата, към осъществуването на която цел тя да се стреми, ще има непоследователни лутания насам-натам (накъдето отвее вятъра) в неясен цикъл с елементи на правене на нещо ей така, да се отчита дейност заради това да не се каже, че няма дейност.

3. При липса на ясен регулаторен механизъм относно това кои неща са и кои не са позволени в дадена група, групата ще клони периодично към сбирщина, в която всеки има претенции, но реално никой не застава с покритие на претенциите си.

4. Всичко, което писах за групите навремето в този форум, все така си го отчитам непроменено, а именно (цитирам себе си):

В груповата практика няма нищо лошо, принципно, но полза може да имате само от някои видове групова практика. Ще дам характеристиките и на това, което трябва да избягвате като групова практика, и на това, което би могло да е от полза за вас.

Първо, това, което не е правилна групова практика:

1. Групата е създадена за постоянно функциониране с еднакъв състав. Задължават ви да се срещате с останалите от групата регулярно и на живо. Целите на съществуването на постоянни групи са съмнителни. Такава структура често възприемат сектите- организират множество групи с постоянен състав, ръководейки ги от централизирано управление. Структурата е конусовидна и често пъти участващите в групите не знаят за съществуването й.

2. В групата критиката се забранява под една или друга форма. Разчита се на това, че хората в групата взаимно си влияят (конформизъм) и има голямо разминаване между резултатите, които се претендира, че са достигнати и реално достигнатото. Липсата на критика пречи на реално отчитане на постигнатото.

3. Набляга се само или на действието (формата и практиката), или само на говоренето (теорията). Теорията, формата и практиката са неразривно свързани. Не можете да имате само едното от тях. Например, за да пишете, първо трябва да сте научили азбуката. Така е и с магията. Ако искате да я правите, първо трябва да сте и научили теорията.

4. Групи от типа "правим се, че правим нещо". Имат навика да "правят" магии на среща в кръчмата.

Сега ако държите да се занимавате с магия, работейки в група, това трябва да ви носи следните предимства:

1. Да научавате нещо ново, без да се обвързвате за постоянно с групата, без да ви се налага да ставате част от постоянна структура.

2. Не ви се отнема свободата да мислите и да проявявате критичност.

3. Занимавате се и с теория, и с форма, и с практика.

Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен 921

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 45
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Плюсове и минуси на работата в група
« Отговор #2 -: 1 Март 2011 20:40:52, Вторник »
Има и още минуси за груповите ритуали.
 Няма единно намерение.Имам предвид че предварително решеното и формолирано намерение на групата не винаги препокрива желанията на всеки по отделно.Което означава че се разбираме външно,но вътрешно не всеки го желае.Което реално превръща ритуалната работа в цирк,а намерението се размива.Никой не казва откровенно какво мисли по въпроса.Не всички ритуали се нравят на групата.Например ще се прави Меса Б от 7 души ,но 3 ма не желаят и да чуват за този ритуал.но ако се включат само и само да са с колектива ,ще са само бройка и няма да вложат нищо в ритуала.(Меса Б е просто пример).
 На пръв поглед изглежда яко,хора,ритуали,алкохол,огньове,природа...но като няма единно намерение си е обикновен купон.
 Колкото са повече хората толкова по дълго не може да се реши какво да се прави.
 Всеки участник не споделя какво реално мисли,а се нагажда към групата.
 Повечето участници не могат да се отпуснат когато има непознати,сработването изисква време,а всеки бърза и иска резултати.
 
 По мой наблюдения най добре се работи ако ще е група то да бъде малка.Макс 5 човека с доверие по между си ,да поддържат приятелски отношения.

Големите групи единствено предимство имат при ритуали на който се изказват думи на глас.Например ГПР,ИАО. да се разцепи гората...или..някой шамански танци със ритъм .Но да се направи такова нещо изисква организация .
 За група съм съгласен ако всеки изказва мнение,дава идеи,да има развитие всеки,да се дискутира.Нямам нищо против груповите практики...но с хора който познавам,на един акъл,и единно намерение.

Роден съм от Вселената. Бог е мой баща. Земята дом. Волята закон.
 921

Неактивен Aurelia

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 12
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Плюсове и минуси на работата в група
« Отговор #3 -: 9 Април 2012 13:08:41, Понеделник »
И аз мисля, че доверието между членовете на групата е важно и действително има своите плюсове, но все пак винаги съм предпочитала уединени. По принцип не съм толкова общителен човек и определено за мен работата в група не е предпочитания вариант.

Неактивен Belladonnaa

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 16
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Плюсове и минуси на работата в група
« Отговор #4 -: 9 Април 2012 23:52:22, Понеделник »
Много се замислих за това дали е добре да се включа в група. Дали бих се включила? Моите за:
 1.Много бих искала да се присъединя към да кажем общество от хора, които да ме насочват и помагат, за да не стъпя на криво по тънкия лед.
 2. Мога да науча по-бързо нови неща, защото мога да видя и да почувствам. Да съм в центъра на събитията. Тук се питам: ако аз вече съм в група и дойде нов как ще възприеме всичко, което вижда, какви са познанията му, може ли да медитира, какви техники владее, как ще си помогнем взаимно. Това ме води към недостатъците.
 Тези са сигурните „за”причини. Причини „против” или какво ме спира на този етап:
 1.   Субективните табута – Магията е област в която всеки сам за себе си би трябвало да определи скоростта, с която да прекрачва собствените си психически препятствия и предразсъдъци, за да напредва. Както и областите, в които да се развива. Смятам че в група членовете трябва да имат сравнително еднакво ниво на възприемчивост към различните подходи, макар и с различно ниво на умения. Не вярвам че мога да попадна в организация в която всички да са еднакво отдадени на това което правят просто защото тяхното ниво на възприемане ще е различно и на всеки ще му трябват различни усилия, освен ако не са много отдавнашна организация и вече да работят като едно цяло, но пък в този случай едва ли ще са отворени към нови членове, които само биха внесли дисхармония към малкото им семейство.
 2.   Не искам да попадна в измислена група където да си обменяме взаимно заблуждения. Особено в област като тази, в която съм широко отворена и все още не достатъчно напреднала и границата ми между приемането че всичко е възможно и способността ми да отсея истинските практики от измишльотините е силно снижена.
 3.   Силно се съмнявам, че в групата всички ще са еднакво отдадени. Винаги ще има някой, който ще се е объркал и мястото му няма да е там. Та ако ще и само като тип характер. Мисля, че в такъв тип група трябва да има освен отдаденост на идеята също и доверие между членовете. Може и да не е така, но това ме спира, защото не знам дали е така, което ме води към следващата причини.
 4.   Липса на предварителна информация. Като няма информация къде отивам и какво да очаквам - няма да се реша дори и да съм отчела много предимства на тази идея. Това не е нещо достъпно за всички. Не е като да си търсиш курс по английски и да звъннеш по телефона и да питаш как протича, подходящо ли е нивото ми, каква система се прилага, какво се очаква от мен, колко чести са срещите и т.н.
 5.   Няма да се присъединя към група, ако областите, в които работи и крайните цели на практиките не съответстват на това с което аз искам да се занимавам и на прага на моите цели. Например аз не искам да се занимавам с вуду магия (защото не искам) или с инвокация (защото не съм подготвена) или други опасни техники, за които чета тук като Кундалини и не искам да се чувствам притисната само защото имам ангажимент към тази група. В групата не може да си сам за себе си. Тази точка май е свързана с точки 4 и 1.

 Хубаво би било да можеш да си избираш ментор, който да те води, а когато се почувстваш готов – друг ментор в друга област. Мисля, че такъв човек, на който вече имам безрезервно доверие, бих последвала за присъединяване в група.

Неактивен MartyD

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 11
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Плюсове и минуси на работата в група
« Отговор #5 -: 27 Май 2012 20:15:08, Неделя »
Според мен стига да не е проблем да се концентрираш добре.. и разбираш с околните и главната цел е единна..това не би трабвало да е проблем .. оба4е според мен поне ние Българите работим по отдадено в подобна сфера сами .. и влагаме много пове4е в дадената цел отколкото в група..тогава концентрацията ти не е много добре укрепена и се поддаваш на 4увства които дадения ритуал не изисква..Да, има много плюсове като у4енето един от друг .. но колкото и да зву4и бързоразвиващо всъщтност е обратното..сам 4овек би се осъваршенствал много по добре и барзо от колкото в група понеже всеки си има свои ли4ни крайни цели в крайна сметка ..и единственото което на един практикуващ му трябва е насока и помощ от време на време..а за развитието ..времето ще каже!!.. smile

Неактивен Nyarlathotep

 • Newbie
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 38
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Плюсове и минуси на работата в група
« Отговор #6 -: 1 Юни 2012 04:38:06, Петък »
Не харесвам този тип работа в групи... до сега не съм се включвал в никаква подобна..
 Не смятам, че ми трябва каквато и да е помощ... а и групата те прави зависим спрямо тях...
 За да оцеляваш качествено в този свят... и занаят... не трябва да разчиташ на други...
 Малко или много всеки занимаващ се с някакъв вид магия... (колко се занимават... само те си знаят) е егоист... и би те преебал... ако на нео това му е изгодно.. а понякога едно преебаване... може доста да ти коства..
Аз съм вечната опозиция..  
 като кажеш бяло...  
 аз казвам черно...
 И най-лошото е...  
 Че аз съм този който винаги е прав

Неактивен MIM

 • Newbie
 • Full Member
 • *
 • Публикации: 142
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Плюсове и минуси на работата в група
« Отговор #7 -: 29 Август 2012 01:23:05, Сряда »
аз бих пробвала в група,нямам опит.но не познавам подобни хора..мисля,че е добре хората 1 да се познават добре и да се харесват.да и да е малка група.

Неактивен хеката

 • Newbie
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 1547
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • http://природна магия
Плюсове и минуси на работата в група
« Отговор #8 -: 24 Декември 2013 22:57:12, Вторник »
"Магията"е самотно занимание. Споделям само толкова колкото съм готова да споделя,работя с темпове които са приемливи за мен и груповите мероприятия са ми крайно неприятни........Но,ме интересува чуждото мнение до толкова до колкото да си сверя часовника. Ако мога да помогна с радост-стига да ми се поиска помощ.
магията не е религия или философия,а начин на живот