Отворена дискусия > МИСТЕРИИ
Вампирите- в търсене на истината
хеката:
Според онова което съм чувала от баба ми, вампирите са хора които не са погребани правилно или са умрели от насилствена смърт. Тя казваше че погребението е ритуал който започва от момента в който разбереш че човека е мъртъв. Първо огледалата се закриват, за да не може духът да се огледа и затвори в огледалото. Второ тялото трябва хубаво да се измие и да се почисти и трето през нощта мъртвеца не трябва да остава сам. Бдението е с цел някоя котка да не го прескочи-особено ако приживе покойника не се е погаждал с котките. Ако обаче, по някаква причина се усъмниш в покойника ,трябва да забиеш трън от глог или пирон в коленете за да не може до стане. Следва кол сърцето,чесън в джобовете и на гроба и пр. Тези хора по принцип не ги погребвали в гробищата,а на кръстопътищата като самоубийците. За да не може вампира да намери пътя за дома. Това знам за тях от баба ми,но всъщност Fnosen е прав прочетете за порфирия. Според мен вампири има, но те са енергийни. Това са хора с нарушен енергиен обмен. Тоест или не могат да приемат енергия от земята или от космоса,затова тези хора се прикрепят за здрави хора и започват да черпят от тяхната енергия. Обикновено те побъркват с разни безбройни изисквания и вечно недоволство. След общуването с тези хора се чувстваш сякаш някой ти е изпил силите със сламка ,спи ти се и си изморен. Ей,хора днес е Димитров ден - днес Самодивите яхват змейовете и отиват в другия свят. прибират се в село Змейово,така че внимателно почват тъмните месеци...
theshadow:
Отварям отново тази тема за обсъждане, а причината е, че вчера гледах цял научно-популярен филм на вампирска тематика и тъкмо ще опиша по-същественото от него, тъй като информацията си заслужаваше...
Филмът- чужденецийски, но засягаше вампиризма главно из българските земи (с участието на Божидар Димитров по повод на намерено вампирско погребение край Созопол- на който наш учен чужденецът-водещ посмъртно не успя да му произнесе правилно името, което доста ме издразни- таковата, като го интервюира, барем да се беше постарал повече за името- но то друг въпрос)... Тук таме споменаваха и други държави... Хубаво разследване беше...
Сега по същество... По родните земи времето е основно студено и най-вече по северозапада по планините... А това прави процесите на гниене непредвидими... То всъщност не само това, но и това... Другото е, че след смъртта, гниенето на тялото може да включва връщане на кръв през устата...
Ето я една вероятна картина за тръгване на суеверието... Зима е- съответно да се погребе човек на дълбоко в земята е невъзможно... Погребват го в плитък гроб... По нашия край- северозапад- допълвам (няма го във филма, но нали съм от там- имам наблюдения и над погребения, и над противо-вампирски мерки при погребението)- има обичай да се погребва починалия с покъщнината му... Това от своя страна е изкушение за крадци... Отива крадецът да обира гроба посред зимата... Но не веднага, защото селото е малко и ако е веднага, ще тръгне едно вътрешно разследване кой е знаел за смъртта и е тръгнал да откопава гроба и жална му на крадеца- като го хванат- няма адвокат и съд и лека условна присъда, а на място ще го линчуват... За тялото на покойника... Студът е съхранил тялото и то не се е разложило според очакванията... Крадецът оставя гробът незакопан и останалите виждат един отказващ се да "умре" вампир... Може да има и примерен развой- пускат се слухове как "вампирът" бил "видян" из селото, примерно- след полунощ да броди и даже някой да е "нахапан" или да се разболял- "вампирът" ще е нарочен за виновен за разболяването... Може наплашените суеверни хора да му отрежат главата на "вампира", да го понамушкат с каквито остри оръжия и сечива им се намират под ръка... Ако се намери камък- ще затиснат отсечената глава с камъка, за да не се надига повече "вампира"... И да го напогребат отново този ми ти "вампир"...
Горе-долу нещо такова се показа и по филма като история... "Вампирът" в Созопол е намушкан с режещата част на плуг, главата - отсечена и поставена между коленете- с камък...
По моя край при погребение се вземат мерки против "вампирясване" още при самото погребение, но не толкова груби като отсичане на глава и намушкване на трупа на починалия...
Според Божидар Димитров- такива вампирски погребения с осакатени тела на покойници- са открити около 700... Според мен са и повече реално, тъй като суеверието е нещо страшно... Във връзка с голямата бройка, водещият предаването се пробва да намекне, че едва ли не тук всички само вампири им в главите, но ми хареса как Б. Димитров го отряза, че той в такива неща не вярва и ако се случват, са по селата- там някаква докторантка (от моя северозападен край и тя), споменавала, че по селата това като суеверие- още не е отмряло... И е така... Има места там (сигурно и по други закътани части на България е същото), където времето е спряло на отпреди няколко века като развитие... У нас при баба ми и дядо ми беше такова именно положението- възпроизвеждаха живота такъв, какъвто е бил преди няколко века...
Обратно на темата за вампирите... Спомена се за румънците- наскоро (преди броени години) погребали човек, но от рода му една жена се разболяла, друга и се "привидял" погребания покойник и родата откачила... Буквално... Набедили покойника за вампир... Сбрали се 5 човека, откопали гроба, рязали, кълцали, извадили сърцето, горили до пепел изтръгнатото сърце на покойния и после пепелта от сърцето я правили на напитка и пили... И о, чудо на чудесата- болната оздравяла, а румънското правосъдие лепнало 6 месеца затвор на идиотите, участвали в "убиването" на "вампира"... Чак се чудя дали болната, дето оздравяла, не е била психично болна, освен всичко друго, но няма информация по въпроса...
В съвремието манията по вампиризма, подклаждана от филмите, на моменти достига отвъд нормите и навлиза в частта с психичната увреда... Показаха едни ... ъм... неща... Два броя - мъж и жена- грозни като смъртта... Явно психично болни и двамата... Които се мислеха за вампири и си вярваха... Дамата наливаше от една тенджерка кръвчица с черпак в чашки за вино и пиеха с наздравица... Той мъжът, дето си вярвал, че е вампир, нея я бил "превърнал" във "вампирка"... "Създанията" споменават как имало към тяхната психична увреда и още един вид психично увредени, дето им харесвало да бъдат донори на "вампирите" и доброволно давали да ги хапят и да им точат от кръвта... Ама бяха една гледка- и двамата с тонове грим и грозни като смъртта... Ъъъ... Малко по-грозни от смъртта... [shok] Отвратиха ме... Ингилизка му увреда на психиката... Имало било там и други изроди като тях и на никой не му правело лошо впечатление... Евроатлантически ценности, предполагам... [umnik] На мен обаче ми направи лошо впечатление... То изобщо цялата простотия около вампирите ми прави лошо впечатление, без значение държавна принадлежност на идиотите, които я спотребяват и прилагат...
Обратно на двойката английски "вампири"... Тези особи очевидно не знаеха, че човешката кръв е токсична и не е безопасно да се пие... Отделно в човешката кръв има и желязо, което след изпиване, не може да се отдели от организма и активира множество заболявания - увреждане на черния дроб, увеличаване на течностите в белите дробове, дехидратация, ниско кръвно налягане, нервни разстройства...
И не само те не го знаели... Един човек спомена, че по Англия имало психопати, които се занимавали с трафик на хора (роби) и им пиели кръвта на отвлечените за роби, понеже "господарите" се имали за вампири (т.е. са хора с психично заболяване)... Работата е за полицията...
Тотално зле е положението, когато се отиде отвъд ролплея, в който някои на шега се броят за вампири, но все пак си осъзнават, че са само хора с доста странни фантазии...
Та те това те е, което мога да добавя по темата за вампирите...
Цеци_Вихронрав:
--- Цитат на: theshadow в 22 Април 2017 09:26:31, Събота --- Ъъъ... Малко по-грозни от смъртта...
--- Край на цитат ---
Сянка, моля не обиждай Смъртта! 8)
А приказките за вампирите са интересни, но нереалистични...
hecate_trivia:
Вампири! Интересно. Дали първият вампир е Дракула? Не. Друг е първият вампир,но няма да споменавам кой е. Наскоро четох много интересна трилогия на Андрю Фукуда, разказваща за свят в който вампирите са истинските хора. Тази поредица ме накара да си помисля, какво би било ако не ние сме първите обитатели на тази планета, защото в книгите точно това се казваше, че първи на планетата са били вампирите, а ние сме се родили от експерименти на учени за да направят храна от мъртъвци.Има много факти сочещи това, че ние не сме първите обитатели на планета или хайде, не сме единствените.
Цеци_Вихронрав:
--- Цитат на: hecate_trivia в 19 Юни 2017 23:17:37, Понеделник ---.Има много факти сочещи това, че ние не сме първите обитатели на планета или хайде, не сме единствените.
--- Край на цитат ---
Вярно - не сме първите... Преди нас са били маймуните... ;D
Шегата настрана, но както първобитният човек се е развивал или израждал (въпрос на гледна точка) така и ние. Ако има машина на времето и се върнеш дори само 100-200 години назад ще ти стане лошо от въздуха (прекалено чист и без смог), няма да ти понесе храната (няма ГМО) и т.н. Искам да кажа, че не само хората, ами и животните, и растенията, изобщо самата планета се променя постоянно и най-лошото е, че се променя към лошо благодарение точно на нашата човешка намеса.
А колкото до вампирите, те са само легенда...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия