Отворена дискусия > КАРЛОС КАСТАНЕДА

Meдитацията и някои други техники в книгите на Кастанеда

<< < (3/5) > >>

Цеци_Вихронрав:

--- Цитат на: keysha в  3 Май 2021 18:11:21, Понеделник ---Накрая е добре едновременно с всичко това да чуваш и звука от стъпките ти. От една страна това е още информация, която да претовари вниманието, от друга стъпките добавят ритъм, а съм сигурна, че знаеш какъв ефект дава ритъма.
--- Край на цитат ---

Кейша, обясни ми за чий ми е да си претоварвам вниманието?  Просто не схващам каква работа би ми свършило това. Аз както казах съм селска вещица. Бая, гадая, наричам, програмирам и по някога когато съм на кеф забърквам илачи. За целта ми трябва изчистено съзнание. Особено когато правя талисман и го наричам.

Та... За чий ми е претоварено съзнание и още по-важния въпрос. Защо трябва да уча техники от Кастанеда, който пише всичко много завоалирано и се натоварвам докато отсея зърното от плявата в книгите му, като мога същите техники да ги науча докато чета Пратчет примерно? При него техниките са дадени в чист вид, без да намесва наркотици, че и пише забавно.

keysha:

Цеци,
Mного пъти ми се е случвало някой подобно на теб да ме пита : "За чий ми е да уча университет?" - примерно. - "Аз и така изкарвам достатъчно"
Ами не ти трябва. Всеки сам си решава накъде иска да тръгне и докъде иска да стигне.

Претоварването на вниманието води до спиране на вътрешния диалог. А за "чий ни е това", казват цитатите :

Дон Хуан обясни, че портата към света на магьосниците се отваря едва когато воинът се научи да спира вътрешния си диалог.
— Същността на магьосничеството се състои в промяната на нашата представа за света, а спирането на вътрешния диалог е единственият начин да бъде постигната тази промяна. Останалото е допълнение. Ти вече можеш да разбереш, че нищо, което си видял или направил, с изключение на спирането на вътрешния ти диалог, не би могло да промени теб или представата ти за света.
...
— Спирането на вътрешния диалог обаче е ключът към магическия свят — каза той. — Останалите действия са само помощни. Те просто засилват ефекта от спирането на вътрешния диалог. (Карлос Кастанеда, Сказания за силата)

Дон Хуан бе изтъквал не веднъж, че основният елемент в неговото магьосничество е спирането на вътрешния диалог. (Карлос Кастанеда, Вторият пръстен на силата)

Когато вътрешният диалог се прекрати, светът се разпада и на повърхността се явяват някои наши странни черти, сякаш са били силно подтискани досега от думите.
...
— Както знаеш, — каза той — същността на магията е във вътрешния диалог. Той е ключът за всичко. Когато воинът се научи да го спира, всичко става възможно. Постижими стават и най-трудните цели. Всички тайнствени и необикновени преживявания, които ти се случиха напоследък, станаха възможни за теб благодарение на това, че успя да престанеш да мислиш наум.
...
Виждането става възможно, едва след като воинът успее да спре вътрешния си диалог.
(Карлос Кастанеда, Сказания за силата)

Според нас съществена помощ на сънуването оказва състоянието на душевен покой, което дон Хуан бе нарекъл "спиране на вътрешния диалог", или “неправенето на разговор със себе си".
(Карлос Кастанеда, Дарът на орела)

„За да постигнеш съвършен резултат при сънуването, трябва най-напред да спреш вътрешния си диалог", каза веднъж дон Хуан.

А това, че Кастанеда открито подтиква към използване на халюциногени и опиати, просто не е вярно. В книгите е описал опита си с кактуса пейот, дяволска трева и халюциногенни гъби. Ако не броим пейота, който просто се дъвче, за останалите две е абсолютно невъзможно от книгите да се извлече информация за ползването им. На не едно и две места се казва, че наркотиците разрушават тялото и използването им е грешка.

Цеци_Вихронрав:

--- Цитат на: keysha в  3 Май 2021 20:05:32, Понеделник ---Претоварването на вниманието води до спиране на вътрешния диалог. А за "чий ни е това", казват цитатите :
--- Край на цитат ---

Монотонната работа върши същото. Разликата между двата метода е, че докато си претоварвам вниманието може и да ме заболи глава. Докато върша нещо монотонно хем ще спра вътрешният диалог или иначе казано ще си изпразня ума от всякакви мисли, хем ще свърша нещо полезно.

Съжалявам ако те разочаровам, но аз съм твърде практична.

Цеци_Вихронрав:
И понеже не ми се отваря нова тема... След 15-ти май съм във София. Та можем да си спретнем една среща в някой парк и да си поспорим на живо по тези въпроси.

А един Соломон ще прави ремонти с мен, че да докараме квартирата ми до степен да е годна за живеене.  [ok]

Astaroth:

--- Цитат на: Цеци_Вихронрав в  3 Май 2021 23:20:33, Понеделник ---Монотонната работа върши същото. Разликата между двата метода е, че докато си претоварвам вниманието може и да ме заболи глава. Докато върша нещо монотонно хем ще спра вътрешният диалог или иначе казано ще си изпразня ума от всякакви мисли, хем ще свърша нещо полезно.

Съжалявам ако те разочаровам, но аз съм твърде практична.
--- Край на цитат ---
Ей т'ва е играта!  [wizard]
--- Цитат на: Цеци_Вихронрав в  3 Май 2021 23:24:29, Понеделник ---И понеже не ми се отваря нова тема... След 15-ти май съм във София. Та можем да си спретнем една среща в някой парк и да си поспорим на живо по тези въпроси.
--- Край на цитат ---
Аз съм за! Бройте ме ако се организира нещо такова...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия