Отворена дискусия > КАРЛОС КАСТАНЕДА
Кастанеда и Теорията на симулацията
Solomon:
Keysha, не е работата там, че статията е жълта и не е научна публикация. Работата е там, че ти не я разбираш и свързваш откритията поднесени в статията към нещо, което изобщо няма връзка с това.
За да я разбереш, ти трябват малко повече от елементарните познания по физика...
Постах готовият коментар, защото човекът много добре е обяснил какво е "наблюдение" в контекста на физиката - нещо, което явно аз не мога да ти обясня...
А въпросът ти към Цеци - не разбирам какво точно питаш...
И не си мисли, че ти се карам, просто тонът ми на дебатиране е такъв. [yes] Иначе съм душичка...
keysha:
Сега аз трябва да ти отговоря, че не, не аз, а ти не разбираш, ти след това ще ми обясниш, че ти всичко разбираш, аз не разбирам, а после аз ще ти обясня, че ти не разбираш ... Така безкрай ... и какъв е смисъла от това?
Въпроса : Хващаш предмет, ти усещаш допира. Какво всъщност се случва след като такова нещо като реален допир, заради описаните по-горе причини е невъзможен?
Solomon:
Keysha, съжалявам ако съм груб, но открито ти казах, че не разбираш, защото когато нямаш нужните познания по физика (а ти, наблюдавам, че нямаш - не е нещо, което трябва да те засегне, това е просто факт) има голям риск да не разбереш която и да е научнопопулярна статия както трябва и напълно. Това е съвсем в реда на нещата.
Аз пак ще си напомпам егото и ще кажа, че от две години се занимавам със всякакви физики и химии и техни хибриди, като това е част от курса ми на обучение....и ми се претакова таковата от експерименти, писане на протоколи и сметки по формули, даже като бяхме онлайн едно време...
Егото го оправих. Сега по частта с въпроса ти...
Усещането за допир касае нервната система, и усещането е на ниво група от клетки (тъкан)...когато усещаш допир, всъщност усещаш деформацията на групата от клетки под някакъв натиск...Тоест нервната система не усеща всеки атом поотделно...усещането е на ниво група от клетки...
А атомите наистина не се допират - поради силите на отблъскване на едноименните заряди (друго е като засилиш един атом към друг с много висока скорост)...но между тях има именно действащи сили, които при "досег" на група от атоми в решетка, с други атоми в решетка, могат да деформират едно-друго...а клетките са изградени именно от атоми и молекули.Та реално при допир усещаш деформация на група от клетки, а не самите атоми да се допират...
Успях ли да го обясня?
Цеци_Вихронрав:
Изчетох отново всичко.
Кейша, Соломон ти отговори за допира. Аз нямам такива познания като него и не бих миогла да го обясня.
Да се върнем обаче на темата и на моите въпроси.
На кой по дяволите би му трябвало симулация на цяла една планета? И защо да е симулация живота ни?
Аз си мисля, че някой който е гледал повече пъти "Матрицата" и е нямал какво да прави е сътворил тази теория и после куп народ му е повярвал.
keysha:
Предполагам всички сме съгласни, че реално допир няма. Съществуват някакви сили, които спират проникването на ръката в мишката и тези сили ги усещаме като допир. Всъщност това усещане спокойно можем да го наречем и илюзия за допир, нали така?
Цеци, ще отговоря на всичките ти въпроси от началото на темата, не съм ги забравила, просто няма да стане наведнъж.
Питаш : На кой по дяволите би му трябвало симулация на цяла една планета? Ами представи си, че такова нещо като материя няма, изобщо не съществува материален свят. Има само един разум (Дух, Абстракт, Абсолют) и ние заедно с всичко около нас, с цялата Вселена и всичките и паралени(ако има такива) сме просто идея, информация, или сън както казват в някои школи, вътре в тоя разум (или съзнание, ако думата разум не ти харесва).
Помисли и върху това: поради каква причина трябва да съществува материя, не е ли достатъчна идеята(информацията) за да се изгради една представа за всичко?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия