ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА
(Не)човечност
Libra777:
Вдъхновение да създам тази тема ми даде една съученичка... Горката е толкова съкрушена, че няма да се проведе балът, който толкова дълго е очаквала и на който щеше да блесне с принцеската си рокля, че от устата(клавиатурата) ѝ излезе брилянтното изказване: "Аз какво да направя, че старите умират? Заради тях не може да ни отменят бала!"
Още едно подобно изказване, на която наскоро станах свидетел... Докато с една приятелка минавахме покрай паднал от колело човек отстрани на пътя и аз тръгнах към него, нейната реакция беше: "Остави го, може да е пияница...". В последствие обаче се оказа, че човекът не е пияница, а беше паднал на земята от жега, глад и жажда. Изпи литър и половина вода за няколко минути и изяде една вафла на две хапки. Така, обаче заради не осбено спретнатия му вид вероятно всички са си помислили като моята приятелка и на никого не беше хрумнало, че може да му помогне по някакъв начин, затова хората го подминаваха без да му обърнат внимание.
Няма да навлизам в подробности за адекватността на предприетите мерки за предпазване от коронавирус. Да погледнем обаче малко по-надълбоко в ценностната система на такъв човек, за когото Великият Бал е по-висше благо от живота на някакви си стари хора... Ако такъв човек види паднал възрастен човек на улицата, дали ще се спре, за да му помогне, или вместо това ще предпочете да хване часа си за козметик навреме? Ако човек има нужда от храна и го помоли, би ли жертвал половината от парите си за маникюр, за да му вземе два хляба и бучка сирене, или вмесо това ще го остави да умре от глад? Нях...
За жалост, егоцентриците са навсякъде. Но каква е причината светът да е жертва липса на хуманност в такава голяма степен? Защо ценностната система на толкова много хора не им позволяват да видят по-далеч от носа си и да осъзнаят, че другите са хора не по-малко от тях? Защо у толкова човеци няма дори наченка на емпатия дори когато става дума за ЧОВЕШКИ ЖИВОТ?!
posleden:
Защото не са есеи.
И още нещо - живота на останалите същества, а и на самата планета е не по-малко ценен от човешкия...
posleden:
Или греша!?
Libra777:
Съгласна съм с теб... Това обаче е още по-далеч от възприятията на типа хора, посочен в първия пост. :(
Цеци_Вихронрав:
Има добри и съпричастни хора, има и лоши, безчувствени и безчовечни. Има и едни други, които са се раздавали много и насреща са получавали само неблагодарност от което са вдигнали стена около себе си и вече нито помгат, нито търсят помощ.
А твоята съученичка е завършен егоист който живее с мисълта, че всички са му длъжни.
Напоследък като слушам политиците ни все по-често се сещам за приказката за злият крал който заповядал да избият всички стари и болни хора, защото не вършели никаква работа...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия