Автор Тема: Овладяване на необходимите способности за работа с Енергията  (Прочетена 1093 пъти)

Неактивен Llure

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 41
 • Karma: +13/-0
  • Профил
  • STOP!
Здравейте на всички!  :) 

Пускам тази тема, защото от краткото проучване за първите стъпки в магията, обобщих за себе си няколко направления на основополагащата работа, която трябва да се извърши, преди да можем да започнем да се занимаваме магия. Ще ги изложа по-долу (не съм ги подреждала по важност), като се надявам опитните във форума да изкажат мнение доколко съм на прав път. Текстът е малко дълъг, обаче се надявам да имате търпението да го изчетете и да споделите мнение по въпросите…

(Disclaimer: съвсем от скоро чета литература, така че новите като мен да не приемат личните ми впечатления за обективна Истина, а по-добре да четат какво са казали по-знаещите от мен)

Първото важно нещо, за да можем се научим да работим с Енергия, е да се започне например с упражнения за дишане, концентрация, развиване на интуицията, визуализация. Не знам колко време отнема това – навярно зависи от парапсихичните заложби на всеки, но на мен лично ми се вижда наивно човек да смята, че може да „грабне магическата пръчка“ и от раз да се започне с магията. Във връзка с последното, изчетох доста мнения и се оказва, че по отношение на способността на ултраначинаещи да сътворяват магия – независимо с каква насоченост – мненията се разделят на две: (1) няма да има никакъв ефект, ако не можеш да работиш с Енергия; каквото и да правиш – няма да има успех; начинаещ няма как да успее да получи каквито и да е резултати от ритуал, дори и да спазва 100% всичко описано (2) всяка магия работи, само че начинаещите могат да се надяват само на слаб резултат или в някои случаи - на нежелан ефект. Ще се радвам да дадете мнения, коя гледна точка е подкрепяте – а може би нещо трето, което не съм отразила?


Струва ми се интуитивно разбирането, че основният момент в магията (предполагам че това не зависи от системата или традицията, която се следва) е способността да се реализира волята, което обаче явно някак не се получава само с едно „искам еди-какво-си“. Все още не съм достигнала до идеята как да се подобрявам в това отношение, докато за по-горе описаните неща съм открила подходящи упражнения като за начало. Но ще почета още малко.


Второто важно нещо, което ми се вижда логично да се направи, е да се работи за себепознание и за разбиране на мотивацията да се поеме по този път, както и върху осъзнаване на отговорността и последствията на собствените действия. За това може да съществуват пречки. Според мен най-основната от тях е, че хората сме склонни да поддържаме положителна представа за себе си и да отказваме да приемем, че не всичките ни подбуди са толкова благородни, колкото ги виждаме в главите си. Осъзнаването на мотивацията ми се вижда дълъг процес. Същевременно се съмнявам, че някой е започнал с мотива да направи света едно по-добро място. По-скоро всеки започва от любопитство и жив интерес, а дали ще продължи – зависи от това какво ще открие по пътя. Каква мислите, че е „правилната“ мотивация да се занимаваме с магия? (макар че ми е странно да казвам „правилно“ и „грешно“)

Третото нещо, което за мен е удачно да се предприеме, е да се опознаят някои принципи на квантовата физика – макар и не на нивото, на което може да ги познава един физик. Всъщност, връзката между науката и магията е по-силна, отколкото ми се е струвало преди. Може би причината доста учени да отричат магията е, че за науката онова, което не може да се измери, не съществува. Не мога да кажа с убеденост, защото всичко в тази област ми е твърде сложно, но сякаш би имало полза да се поровя – помага ми в изграждането на увереност, помага ми да си представя Енергията, преди да съм се захванала с проучване на различните традиции. Какво мислите – резонно ли е или не?
Засега аз съм на етап, в който съсредоточавам усилията си върху тези три неща и предимно чета, но правя някои упражнения.

И последен въпрос. Да речем, че работим усърдно върху усвояване на качествата или способностите, които съм описала по-горе. Изглежда, че хората, които са напреднали в работата с Енергия биха могли да я направляват само със силата на волята си – но за това се изисква години, години практика.
Къде е мястото на ритуалната магия във всичко това? Може би това е общирен въпрос, но няма как да не се запитам, при положение че всичко е намерение, воля, изпратена към подсъзнанието - какъв е смисълът от ритуалите? Единствено символизмът ли е важен, или пък материалните носители на Енергията помагат?


Май въпросите станаха твърде много, така че спирам дотук. Благодаря за търпението :)


* * * * * * *
Пиша за първи път, а може би повечето във форума вече се познават, затова искам да Ви се представя и аз. Никнейма ми Llure не значи нищо. Взех го от надпис на един тапет в отдавна затворен бар. Предполагам, че е пишело Allure, но предната част беше скъсана. Хареса ми, защото – както пее Крис Корнъл – it doesn’t remind me of anything. За себе си мога да кажа, че съм упорита и мога да бъда много последователна, което винаги съм вярвала, че произтича от зодията ми. Смятам, че имам вродена защита от лоши събития, която открих с помощта на хиромантията. Основната ми борба в личен план е да превъзмогна Егото си, да се науча да давам безусловна Любов и да приемам хората такива, каквито са.
...ще изгоря,
невидимо,
като Дон Кихот в своя приказен свят,
нежен звук,
или пулс,
без път се лутам пак под дивата луна...

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 9841
 • Karma: +86/-0
  • Профил
Здравей, Луре или както там се произнася. Така или иначе ще те наричам Луре, защото не обичам да ползвам латиница. :)

И да почна да отговарям на въпросите ти, но няма да е подред, а както дойде.

Къде е мястото на ритуалната магия във всичко това?

Няма ритуална магия! Или по-правилно е да кажа, че ритуал магия НЕ прави! Въпреки всичко и аз по някога използвам ритуали и не защото те помагат магията да се случи, а защото помагат на мен да се концентрирам и да вляза в нужното ми трансово (примерно) състояние, за да направя магията. Обикновено мога да го постигна и без ритуал, но по някога просто ми доставя удоволствие да запаля свещи, да си пусна нужната музика и т.н.

Във връзка с последното, изчетох доста мнения и се оказва, че по отношение на способността на ултраначинаещи да сътворяват магия – независимо с каква насоченост – мненията се разделят на две: (1) няма да има никакъв ефект, ако не можеш да работиш с Енергия; каквото и да правиш – няма да има успех; начинаещ няма как да успее да получи каквито и да е резултати от ритуал, дори и да спазва 100% всичко описано (2) всяка магия работи, само че начинаещите могат да се надяват само на слаб резултат или в някои случаи - на нежелан ефект.

Няма такъв филм... По принцип всеки управлява собствената си енергия. Вродено ни е. Ползваме енергия да се движим, да преместим нещо от тук до там и т.н. Всички живи същества при контакт обменят енергия. Разликата в заниманията с магия е, че се научаваме съзнателно да насочваме енергията си към някого, към нещо или за осъществяването на някакво програмиране.
А начинаещите... Ами  зависи от човека колко бързо възприема, но по принцип практриките в нашият форум си действат от раз.

 
Струва ми се интуитивно разбирането, че основният момент в магията (предполагам че това не зависи от системата или традицията, която се следва) е способността да се реализира волята, което обаче явно някак не се получава само с едно „искам еди-какво-си“.

Тук не следваме определена система или традиция. Не че го отричаме, но по-добрият вариант е всеки да учи това което му допада от всичката предоставена информация. Например аз имам ясновидски способности, но не ги развивам, защото не ме кефят. И при все, че колекционирам гадателски карти рядко гадая и то ако успеят да ме изнудят. ;)
Колкото до волята и искането... Ами и 100 магии да направиш ако не си мръднеш четирибуквието и не започнеш да работиш по въпроса няма как да  получиш исканото. И понеже съм по примерите...
Магия за пари... Няма как да направиш магия според която парите ще ти паднат от небето. Но пък можеш да направиш магия да ти се отворят възможности за изкарването на много пари и като ти се отворят възможностите посредством магията, ти трябва да ги грабнеш и да работиш, за да получиш парите.

Каква мислите, че е „правилната“ мотивация да се занимаваме с магия? (макар че ми е странно да казвам „правилно“ и „грешно“)

Аз лично не съм се замисляла каква ми е мотивацията да се занимавам с магия. Научих се от баба си и прабаба си и го правя защото го мога. Колкото до мотива да направим света едно по-добро място... Това ме подсеща за един много стар филм "Полицаят от Петльово Бърдо". Там една си беше оставила децата мъж и да ги гледа, защото тя супер загрижена за гладуващите деца някъде си и търчеше по света да ги спасява, а своите не поглеждаше. Та по този въпрос мисля, че ако всеки се погрижи за себе си и за всоето семейство света и сам ще стане по-добро място.

А магията... Магията я ползвам да направя собственият си живот по-добър. Предполагам, че и другите са така, но ако не те ще си кажат.

Третото нещо, което за мен е удачно да се предприеме, е да се опознаят някои принципи на квантовата физика

Волк и Сянка са по физиката тук, аз предпочитам да ми го смелят и поднесат във формат като за блондинка с начално образование, но ако те влече учи...
И накрая>
Добре дошла във форума!
Разгледай, чети, питай и може някоя от практиките да ти хареса и да я почнеш. В свободна зона има доста практики за начинаещи и мисля, че ще ти допаднат."Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен volk22

 • Практици
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 293
 • Karma: +19/-1
  • Профил
Може би причината доста учени да отричат магията е, че за науката онова, което не може да се измери, не съществува.
Само тук ще се намеся: За науката това, което не може да се измери ВЪЗМОЖНО съществува, но науката се дистанцира от необосновани твърдения. Второ - науката обобщава и обяснява това, с което магията интуитивно частично работи.
В останалото... Цеци го е казала.
Ако не си физик и не разполагаш с неограничено свободно време, или не си решила да профилираш в тази насока, не се хващай с квантите, освен може би на ниво основни понятия.
Libertas cogitandi agendique.

Неактивен Llure

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 41
 • Karma: +13/-0
  • Профил
  • STOP!

Благодаря за отговора, Цеци Вихронрав! :::)


Разбирам, че с магия можеш да създадеш благорпиятни възможности, но съм далеч от мисълта че всички въпроси се решават така и вече за нищо не трябва да полагаш усилия :) Не успях само докрай да схвана част от отговора ти, който съм цитирала по-долу. Оставам с впечатлението, че практиките действат дори за начинаещи? Този ми въпрос е породен от това, че не змам как да разбера кога ще съм готова да пробвам нещо, защото имам подчертано деликатното отношение. Донякъде мисълта, че няма да сработи пробването от мен, ми дава спокойствието да експериментирам, но в същото време ако всичко работи от раз, бих била по-предпазлива. Ако трябва да използвам и аз пример, може би си го представям като шофьорски курс - първо минаваш теорията, после е време за кормуването, но в случая няма инструктор, който да скочи спирачката, ако сгафя... Изглежда ти си имаш дарба, но като цяло как разбират хората като мен, че могат да опитат - просто рискуват?

Няма такъв филм... По принцип всеки управлява собствената си енергия. Вродено ни е. Ползваме енергия да се движим, да преместим нещо от тук до там и т.н. Всички живи същества при контакт обменят енергия. Разликата в заниманията с магия е, че се научаваме съзнателно да насочваме енергията си към някого, към нещо или за осъществяването на някакво програмиране.
А начинаещите... Ами  зависи от човека колко бързо възприема, но по принцип практриките в нашият форум си действат от раз.


...ще изгоря,
невидимо,
като Дон Кихот в своя приказен свят,
нежен звук,
или пулс,
без път се лутам пак под дивата луна...

Неактивен Astaroth

 • Специален достъп
 • Full Member
 • *****
 • Публикации: 210
 • Karma: +32/-0
  • Профил
Към практикумите има секция с дневници които се следят. Трябва да си го забелязала в практикума по Хаос магия. В дневника описваш как е протекло прилагането на самата практика и ако има нужда водещият на практикума се намесва с обяснения кое, как и защо.

Оставам с впечатлението, че практиките действат дори за начинаещи?

Точно така. Но си има ред, тръгва се от ниското. Не можеш ей така да започнеш да прилагаш сериозните неща.
"Именно защото не търси признание, то не може да му се отнеме..."

Неактивен Llure

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 41
 • Karma: +13/-0
  • Профил
  • STOP!
Може би причината доста учени да отричат магията е, че за науката онова, което не може да се измери, не съществува.
Само тук ще се намеся: За науката това, което не може да се измери ВЪЗМОЖНО съществува, но науката се дистанцира от необосновани твърдения. Второ - науката обобщава и обяснява това, с което магията интуитивно частично работи.
В останалото... Цеци го е казала.
Ако не си физик и не разполагаш с неограничено свободно време, или не си решила да профилираш в тази насока, не се хващай с квантите, освен може би на ниво основни понятия.


Здравей, Volk22


Колкото до свободното време, всъщност имам много такова, действително. Затова съм се хванала интензивно на "работа" и чета.  :::) Това съвсем не значи, че и физик ще излезе от мен, особено пък ако това знание не е есенциално за развитието ми в областта. От отговора и на двамата разбирам, че явно не е в такава степен.
...ще изгоря,
невидимо,
като Дон Кихот в своя приказен свят,
нежен звук,
или пулс,
без път се лутам пак под дивата луна...

Неактивен Llure

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 41
 • Karma: +13/-0
  • Профил
  • STOP!
Привет, Astaroth.

Благодаря за отговора ти. Сега пък си отговорих на въпроса, какво правите в практикумите :) И малко ме е срам да си призная, но мислех че всички практикуми са затворени, затова не бях погледнала :::) .

Малко не точно по темата, но засега все още не съм чела специално за Хаос магията. Но определено няма да я пропусна, особено след като преди години разбрах, че Джими Пейдж се е занимавал с нея (така поне пишат тук-там). Хих :D


...ще изгоря,
невидимо,
като Дон Кихот в своя приказен свят,
нежен звук,
или пулс,
без път се лутам пак под дивата луна...

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 9841
 • Karma: +86/-0
  • Профил
Донякъде мисълта, че няма да сработи пробването от мен, ми дава спокойствието да експериментирам, но в същото време ако всичко работи от раз, бих била по-предпазлива.

Ако не вярваш, че направената от теб магия ще сработи, то тя в никакъв случай няма да сработи. И това не е свързано с някаква вяра в бог, дявол, магия и т.н., а вяра, че ще стане. Нямам идея как да го обясня разбираемо, но енергията я насочваш с мислите си и съответно ако мислиш, че няма да стане и... Ами няма да стане. Май най-добре ще го разбереш от филма "the secret". Имаше го в тубата с бг аудио мисля.

От друга страна за риска няма страшно и Астарот ти каза, че се почва от по-лекото. Те затова и са ни заключени повечето секции, за да не стават бели.

"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен volk22

 • Практици
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 293
 • Karma: +19/-1
  • Профил
Първи закон на лабораторията: Ако резултатите съответстват на очакванията, значи експеримента е поставен неправилно.
Втори закон на лабораторията: Горещите колби изглеждат точно както студените.
 ;D
Libertas cogitandi agendique.

Неактивен Цеци_Вихронрав

 • Обсебена
 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 9841
 • Karma: +86/-0
  • Профил
Волк, аз за това ли не улучвам никога студена колба?  ;)
"Кат тасманийски дявол си в устата."
 Последен

Неактивен Llure

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 41
 • Karma: +13/-0
  • Профил
  • STOP!
Цеци Вихронрав,


всъщност аз вярвам безапелационно в самата магия, но все още се колебая в това, дали аз мога да я използвам, без да съм достатъчно тренирана, например. Но ще се поуча от това, което ми казваш (разбирам те напълно), защото верно колебливата ми нагласа до никъде няма да ме докара.


Между другото, моя опит с експерименталния метод потвърждава казаното от Volk22  ;D ;D ;D
...ще изгоря,
невидимо,
като Дон Кихот в своя приказен свят,
нежен звук,
или пулс,
без път се лутам пак под дивата луна...

Неактивен Astaroth

 • Специален достъп
 • Full Member
 • *****
 • Публикации: 210
 • Karma: +32/-0
  • Профил
Между другото, моя опит с експерименталния метод потвърждава казаното от Volk22

А аз след като разбрах какви съм ги натворил при последния експеримент... Имаше една поговорка, че невежите ония горе ги пази. С уточнението, че ония горе не съществува, нали...
"Именно защото не търси признание, то не може да му се отнеме..."

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6047
 • Karma: +94/-1
  • Профил
Да се включа и аз...

Цитат
мненията се разделят на две: (1) няма да има никакъв ефект, ако не можеш да работиш с Енергия; каквото и да правиш – няма да има успех; начинаещ няма как да успее да получи каквито и да е резултати от ритуал, дори и да спазва 100% всичко описано (2) всяка магия работи, само че начинаещите могат да се надяват само на слаб резултат или в някои случаи - на нежелан ефект. Ще се радвам да дадете мнения, коя гледна точка е подкрепяте – а може би нещо трето, което не съм отразила?

Ако не се работи с енергия, в общия случай няма да има резултат... Но не как да е... Специфика си е... По второто- начинаещ, това не е човек с подписана присъда за недакадърник, така че при правилна работа резултат има веднага... Но не само заради това с магията трябва да се внимава... Опасно занимание е по принцип... Особено, ако не се знае коя е реалността...

Цитат
Каква мислите, че е „правилната“ мотивация да се занимаваме с магия? (макар че ми е странно да казвам „правилно“ и „грешно“)

Онази, при която няма пострадали, няма отнета чужда свободна воля и при необходимост не отива по далеч от самозащитата...

Цитат
Третото нещо, което за мен е удачно да се предприеме, е да се опознаят някои принципи на квантовата физика – макар и не на нивото, на което може да ги познава един физик. Всъщност, връзката между науката и магията е по-силна, отколкото ми се е струвало преди. Може би причината доста учени да отричат магията е, че за науката онова, което не може да се измери, не съществува. Не мога да кажа с убеденост, защото всичко в тази област ми е твърде сложно, но сякаш би имало полза да се поровя – помага ми в изграждането на увереност, помага ми да си представя Енергията, преди да съм се захванала с проучване на различните традиции. Какво мислите – резонно ли е или не?

Това с наука срещу магия е евтина пропаганда... Обикновено шарлатани я ползват за отвличане на вниманието, докато пробутат някое огромно недоказано твърдение, опаковане в лъскава опаковка, но гнило като съдържание... Науката борави с доказателства... Само на измамници това им бърка в здравето... За останалите не е проблем... Ако те влече, учи наука, не само физика, магията е и биология, и химия, и т. н... Ако не те влече... Селските вещици от едно време не са държали тухли по физика до казана с бъркоча (гарантирано от Цеци, която е сведуща по въпроса)...

Цитат
Къде е мястото на ритуалната магия във всичко това?

В забавлението, а може би за концентрация, понеже, както вече се спомена, ритуалите не са магия... Те са нещо, което предполага излишно свободно време... И нерви да се прави такъв театър, понеже са точно това- театър (вселената няма да се впечатли, но хората са впечатлителни)...

Цитат
Може би това е общирен въпрос, но няма как да не се запитам, при положение че всичко е намерение, воля, изпратена към подсъзнанието

Така не се прави магия... Не го опитвай, руши психиката...

Цитат
Единствено символизмът ли е важен, или пък материалните носители на Енергията помагат?

Нито едно от двете не е съществено... Магията е управление на електромагнитна енергия... Преобладаващо...

Добре дошла във форума...


Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен posleden

 • Практици
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2558
 • Karma: +77/-0
  • Профил
Е, за мен остана само усмивката.  ;;)
Не нося броня.
Не всеки, който скита е изгубен.

Неактивен Llure

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 41
 • Karma: +13/-0
  • Профил
  • STOP!
Здравей, Shadow!

Благодаря за разясненията. За втори път получавам предупреждение относно реалността, така че ще отделя време да помисля над това.
Иначе леко се изкуших от казаното за селските вещици - може да се откажа от идеята за науките  :)

Нещо друго не разбрах много добре от думите ти:

Така не се прави магия... Не го опитвай, руши психиката...


Дали би могъл да поясниш или да направиш препратка към тема или материал, които да ми помогне да те разбера?
...ще изгоря,
невидимо,
като Дон Кихот в своя приказен свят,
нежен звук,
или пулс,
без път се лутам пак под дивата луна...