Astaroth, както писа за ин и ян у нас няма само светла или само тъмна страна - има ги и двете. Имаше из форума една индианска приказка по тоя повод за двата вълка в нас бял и черен които са в постоянен двубой и от това кой храниш повече той побеждава. Аз съм чувствителна на тема животни и се замислих ако някой спре да храни горкия черен вълк какво ще стане? Стигнах до извода, че той ще умре от глад, но и нещо у нас ще умре - ще се счупи...
Има ситуации в които ти трябва не герой, а злодей. Т.е. ако приемем, че героят е бялата страна, а злодея черната има ситуации когато трябва да проявиш не добрина, а жестокост ако щеш, за да постигнеш нещо добро.
Ама нали съм по примерите та да онагледя:
Родител установява, че детето му се дрогира и вече е затънало яко. Хваща детето си отива на село примерно, затваря го и го връзва за леглото в продължение на седмица и повече докато мине абстиненцията. През тези дни детето страда, изпитва физическа болка от изчистването от наркотиците, вижда в родителя си зъл мъчител и чудовище, но накрая организма му се изчиства. От там насетне има куп работа, за да не се върне това дете към дрогата, но... Родителя герой или злодей е???
Давам този пример понеже се замислих аз ще мога ли да издържа (дано не ми се налага НИКОГА) да гледам детето си вързано и страдащо и да не поддам на молбите му да го пусна, за да отиде за поредната доза която ще го убие?!?
Във всеки от нас има и добро и лошо. Всеки е имал моменти когато е мразил, завиждал или се е изкушавал от нещо което е в разрез със собственият му морал. Въпросът е как ще се справи с изкушението и как ще продължи напред.
Последното предизвикателство за моя морал беше преди около три месеца. В друг един форум една жена ме помоли на лични да и гледам. Имаше проблеми жената, гледах и в продължение на месец почти ежедневно. Видяхме от къде идва проблема, дадох съвети за решаването и накрая нещата се оправиха. Накрая дамата поиска да и дам банкова сметка, за да ми прати пари (ставаше въпрос за 1000 евро) понеже съм и помогнала (а дамата в чужбина и заможна)... Аз пък съм затънала в заеми и всяка стотинка която изкарам вкарвам в банки, та изкушението беше огромно, но... Но в момента в който се изкуших се сетих как баба ми казваше, че е грях да се печели от болката на хората, а жената ме беше потърсила не да и гледам за някое гадже или за глупости, а защото имаше сериозни проблеми и... Отказах и. Казах и ако иска когато се прибере в БГ да избере някой стар човек без близки който е в нужда и да даде на него парите които е нарекла за мен. Повярвай ми, не ми беше лесно да се откажа от тези пари, защото щяха да изплатят нацяло единият ми заем, но... Грехота е да печелиш от хорското нещастие...
От друга страна когато някой ми навреди умишлено нямам ама никакви скрупули да му навредя и аз и то двойно и тройно и пак и пак...
Истината за двата вълка в нас е не да храним единият или другият в повече, а достатъчно и двата. Трябва да има баланс. Ако си само добър те използват и нараняват, ако си само лош няма да остане никой който да те обича, а от това боли. Когато доброто и лошото са балансирани тогава живеем пълноценно.