ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА

Целта оправдава ли средствата

<< < (5/9) > >>

Цеци_Вихронрав:
Светлата и тъмната страна нямат общо с целта дето оправдава средствата. Аз съм вещица и не се притеснявам да ползвам тъмната си страна ако реша да раздам правосъдие ( колкото и да е грешно) или да защитя приятел. Но не бих навредила на невинен, за да се издигна в кариеата примерно.
А оцеляването... Там е друго. Когато е застрашен живота ти спираш да мислиш рационслно и може да направиш какво ли не...

Astaroth:
Започвам от начало, явно наистина съм останал неразбран и мисля да поправя тази грешка сега.

"Морал е разграничаването на намерения, решения и действия между такива, които са добри и правилни и такива, които са лоши и грешни."

Всеки отделен човек има свой, единствен, уникален и неповторим морал, които е изградил специално за себе си, според разбиранията си които са изходен продукт на потребностите в живота му.

Някой може да има "потребност" да оцелее (има държави и места където хората гладуват) и за да постигне "целта" оцеляване му се налага примерно да краде. В такъв случай ако попиташ този човек, дали е редно и правилно да се краде, той ще ти отговори "ДА" и ще се зачуди защо го занимаваш с глупости. Та нали за него това е начин да оцелее той самият. В неговата глава е "целта оцеляване", която оправдава "средството за постигането и - кражбата". Той се позовава само и единствено на неговият собствен морал, които е изграден в пряка зависимост от конкретните потребности в неговия живот. Но той си е служил малко или много с "Тъмната" страна, защото кражбата е лошо нещо, ако се позовем на общоприетият морал. Да, тук се появява и втори термин - "общоприет морал".  Общоприет морал си го представете като обективен поглед над дадена ситуация, такъв при който отсъства това да си обременен от ситуацията.

Ако се разгледат религиите, те са точно това - някакви правила, които ти да следваш, за да се придържаш към някакъв общоприет морал.
Но живота като цяло не е само "Бял" или "Черен", няма само ситуации когато трябва да действаш по "светлия" начин, както и няма само такива при които да действаш по "тъмния" и поради тази причина религиите издишат по всички възможни параграфи. Те се използват на този принцип - да прилагаш само "Светлата" страна, защото това да си служиш с "Тъмната" страна изисква определено ниво на развитие. Такова, което не всеки е постигнал или би могъл да постигне, няма да се спирам да уточнявам защо, има редица фактори.

Морала на един човек следвайки пътя на "Светлата" страна е един и съвсем различен от на този, които е избрал да си служи със "Тъмната". От там насетне, се случва следното: според избора си (веднага уточнявам, че понякога този избор не го взимаш ти, а обстоятелствата около теб), коя страна да заемеш се определят и действията ти в живота. А Живота има свой собствен обективен поглед над тези твои действия - общоприетият морал.

Дано вече съм станал ясен  [umnik]

posleden:
Пътят през Тъмнината те пази и издига. Цената няма значение, нали друг я плаща!
Така е в началото.
                                        :)

Astaroth:

--- Цитат на: posleden в 10 Юни 2019 09:56:55, Понеделник ---Цената няма значение, нали друг я плаща!
--- Край на цитат ---

На пръв поглед друг я плаща, но не можеш да избягаш от момента когато дойде "келнера" и ти поиска сметката...

posleden:
Пътят към Светлината изисква саможертва и търпение. Не е комфортно...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия