ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА

Целта оправдава ли средствата

(1/9) > >>

Astaroth:
"Морал е разграничаването на намерения, решения и действия между такива, които са добри и правилни и такива, които са лоши и грешни."

Та така, драги съфорумници. Според вас целта оправдава ли средствата използвани за нейното постигане? Като преди всеки от вас да напише нещо по въпроса, е редно да вземе предвид факта, че за всеки отделен индивид морала е в пряка зависимост от неговите разбирания и потребности.

posleden:
За мен е недопустимо целта да оправдава средствата. Този начин на действие държи ниско нашия вид.
Има и загуби неизбежни, но в името на живота - необходими.

Astaroth:

--- Цитат на: posleden в  9 Юни 2019 18:03:06, Неделя ---За мен недопустимо целта да оправдава средствата. Този начин на действие държи ниско нашия вид.
Има и загуби неизбежни, но в името на живота - необходими.
--- Край на цитат ---

Аз си обяснявам нещата така - щом има един начин за постигане на целта значи трябва да има най-малко и втори. Тоест двата подхода - "Добро" и "Зло", "Тъмна" и "Светла" страна и така нататък. Обаче ако погледнем хищниците в природата веднага забелязваме, че те убиват, за да се нахранят. Тоест при тях средството е "убийство" (насилствено отнемане на живота на друго живо същество), за да постигнат целта "оцеляване". И това ме вкарва в размисли цял ден, защото има ситуации дори в живота на хората, които ги карат да оцеляват по метода на хищниците, тоест да заемат "Тъмната" страна.

Цеци_Вихронрав:

--- Цитат на: Astaroth в  9 Юни 2019 18:14:29, Неделя ---Обаче ако погледнем хищниците в природата веднага забелязваме, че те убиват, за да се нахранят. Тоест при тях средството е "убийство" (насилствено отнемане на живота на друго живо същество), за да постигнат целта "оцеляване".
--- Край на цитат ---

Хищниците убиват, за да се хранят - така са устроени, но... Голямото НО което прави хищниците по-добри от нас е, че ситият хищник не напада обичайната си плячка само защото му е под ръка, а я подминава. Едва когато гладът го застигне напада отново. И още нещо... Хищниците обикновено убиват и изяждат стари и болни животни, защото те за разлика от здравите не могат да им избягат. По тоя начин природата живее и се прочиства. Защото представи си, че нямаше хищници които да убиват и изяждат старите и болни животни и... И като умрат старите и болните в гората ще настъпи такава смрад от труповете им и ще плъзнат такива болести, че не е истина направо...
Докато хората... Това хората сме най-отвратителните същества във вселената. Докато животните нападат от страх, от глад или защото някой човек ги е обучил така, то човека напада от нямане какво да прави, от злоба, идиотия и т.н.
В миналото когато хората са убивали животно, за да се нахранят са искали прошка от душата му, от Бог или в каквото там вярват, сега ходят на лов за удоволствие.
Та да си дойда на думата. Крайно обидно е за горките животни да ги сравняваме с хората.
А по темата...
За мен никога целта не е оправдавала средствата. Не мисля, че победа която съм постигнала вредейки на друг ще ми донесе радост. Но пък навреди ли ми умишлено някой нямам никакви скрупули да го смачкам и да му го връщам отново и отново, а след време като се присетя да му го върна пак с лихвите.

Astaroth:

--- Цитат на: Цеци_Вихронрав в  9 Юни 2019 19:01:12, Неделя ---Хищниците убиват, за да се хранят - така са устроени, но... Голямото НО което прави хищниците по-добри от нас е, че ситият хищник не напада обичайната си плячка само защото му е под ръка, а я подминава. Едва когато гладът го застигне напада отново. И още нещо... Хищниците обикновено убиват и изяждат стари и болни животни, защото те за разлика от здравите не могат да им избягат. По тоя начин природата живее и се прочиства. Защото представи си, че нямаше хищници които да убиват и изяждат старите и болни животни и... И като умрат старите и болните в гората ще настъпи такава смрад от труповете им и ще плъзнат такива болести, че не е истина направо...
--- Край на цитат ---

Абсолютната истина. Освен това, чрез хищниците се поддържа и големината на популацията на даден животински вид. Ако ги нямаше тях и останат само растителноядните например, те ще опустошат всичката растителност, която е от ключово значение за кислорода на Земята. Поддържа се баланса.

--- Цитат на: Цеци_Вихронрав в  9 Юни 2019 19:01:12, Неделя ---За мен никога целта не е оправдавала средствата. Не мисля, че победа която съм постигнала вредейки на друг ще ми донесе радост.
--- Край на цитат ---

--- Цитат на: Astaroth в  9 Юни 2019 16:28:34, Неделя --- Като преди всеки от вас да напише нещо по въпроса, е редно да вземе предвид факта, че за всеки отделен индивид морала е в пряка зависимост от неговите разбирания и потребности.
--- Край на цитат ---
Цялата тази тема стартирах, защото може да се намерят най-различни примери, за това как човек притиснат от обстоятелствата, може, а и не само може, но в някои случаи дори се налага да действа използвайки "Тъмната" страна. Ярък пример са били гетата, където е било въпрос на оцеляване, а не на подхранване на егото. Нямаш какво да ядеш съответно крадеш, продаваш наркотици (индиректно продаваш смърт) и така нататък и така нататък. В крайна сметка човешкото същество е устроено така, че да се адаптира, за да може да оцелее и какъвто и морал да има то, понякога се налага да го прекрачи в името на висшата цел - оцеляването.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия