ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА
Социалните мрежи
Libra777:
--- Цитат на: Astaroth в 5 Май 2019 09:24:21, Неделя --- Става въпрос, че харесванията, коментарите и тн. хранят егото на безхарактерните индивиди.
--- Край на цитат ---
Аз се радвам на лайковете и коментарите, които получавам във ФБ... Това прави ли ме безхарактерен индивид? И какво имаш предвид под "стадото" - човешкия вид ли?
Тъй де, извинете ме за оф-топика... [victory] Не пиша в темата за това, а за да разкажа една случка, на която се натъкнах вчера.С един приятел минаваме покрай един тунел, та какво виждаме там - 4-5 момченца с колелета, но вместо да ги карат, ги оставили отстрани на тунела (има нещо като мини тротоар). Кой седнал на земята, кой се подпрял на стената - всичките момчета забили погледи в телефоните си и почти не си говорят. По пътя минават коли и камиони буквално на сантиметри от тях, мястото, на което стоят е опасно дори само да преминаваш за малко от там, а те освен че са се заседяли, не си и отлепят очите от телефоните... След това с момчето, с което бях, се заговорихме за социалните мрежи и как хората са масово зомбирани от тях... Решихме докато вървим по пътя, да броим хората, които в този момент си гледат телефона - уж на шега. За един час вече бяхме изгубили бройката, тя минаваше 50 човека... Както се шегувахме, изведнъж направо се уплаших за бъдещето на човечеството. Като имам предвид колко много стоим във фейсбук аз и връстниците ми и като знам, че следващото поколение е още по-зле, направо не искам да знам какво предстои по-нататък...
Astaroth:
--- Цитат на: Libra777 в 5 Май 2019 11:58:58, Неделя ---Аз се радвам на лайковете и коментарите, които получавам във ФБ... Това прави ли ме безхарактерен индивид? И какво имаш предвид под "стадото" - човешкия вид ли?
--- Край на цитат ---
Значи едно е да се радваш на коментарите и лайковете от хора, които познаваш, хора с които си иградил някакви отношения в реалния живот. Съвсем друго е да си напълниш профила със куцо, кьораво и сакато и всяка една минута съзнанието ти да бъде заето с това да качваш нови снимки, да пишеш нови постове, за да получаваш одобрението на тълпата ако мога така да се изразя... Предполагам, не ти е това целта в живота - да печелиш овациите на хора, които даже не познаваш и никога не си виждала на живо. Това имах предвид - че его, чието основа е това, рухва много бързо - примера който дадох с гаджето на моя авер. Относно какво имам предвид под стадото, ами това са точно такива хора, каквито описах - куцо кьораво и сакато... такива без собствено мнение, пускащи се по течението, правещи нещата по презумпция. Цитирам listentothewild "Та, забелязала съм, че днешните момичета са приели даден външен вид за пример и постижение; момчетата пък са толкова спънати в ръцете или погълнати в колите си, че единствения вариант "мацките" да видят "мечовците" (Мерцедесите и т.н.) е да си покажат новите джанти за 600 лв. или... "
Solomon:
Според мен, социалните мрежи (като Facebook и Instagram най-вече) за някои хора служат като ''изравняващо / компенсиращо'' средство. Всеки човек си има място в социума и определено ''ниво'' или определена ''цена'', така да се каже...и този който чувства, че няма достатъчните ''ниво / цена'' в живия социум, си ги придобива във виртуалния такъв - компенсира там.
Под ''ниво / цена'' имам предвид следното - някои хора имат широк кръг от приятели, много разнообразни контакти и биват оценявани от другите заради техните постижения, заради това с което допринасят за тях или само заради впечатлението, което създават...те са важни за другите и често добре осъзнават своята важност и ''цена''. А пък други - те са точно обратното на гореспоменатия вид хора...и се чувстват недооценени, и искат и те да имат такова ''ниво'', но поради някакви причини нямат нужните качества за да го постигнат...и социалните мрежи се явяват идеалната платформа, на която могат да рекламират своята личност.
Живи примери от приятелския ми кръг - имам един приятел, който е много активен гражданин...почти всички го познават и има много малко хора, които да не знаят кой е и с какво се занимава...на улицата го поздравяват дори негови непознати и даже служители от местното управление и представители на различни институции - разбирайте, че има доста широк спектър от контакти...и той, колкото е активен в живия социум, толкова неактивен е във виртуалния такъв, защото си има нужното признание и не му трябва допълнително такова...Бих казал, че има адекватна самооценка.
Имам и друг приятел, който като цяло сам файда няма за себе си, пълна противоположност на гореспоменатия...той се чувства като звезда в социалните мрежи, само защото много хора го познават там и събира много лайкове и коментари...за него е задължително поне няколко пъти в седмицата да качи снимка или видео как кара лъскавата кола на баща си, къде е седнал на кафе и т.н...а иначе в живия социум - не искам да коментирам...Бих казал, че има силно повишена самооценка.
Хората просто компенсират.
Cernunnos:
Изчетох всички мнения и нямам какво ново да добавя. Доста ми е криво, че се губи живият контакт заради тея ла*на без извинение - Фейсбуци и Инстаграми. Там се избиват предимно комплекси. Отделно тези "социални" мрежи представляват аквариум, в който обществото е малките рибки, а бизнесите са акулите, които ловуват в тези води чрез рекламите. Това е тумор, който не бива да расте, но уви.... Аз съм привърженик на нещо различно - семейството около масата всеки ден, споделяне, топлина, разговори. С приятелите навън, по заведения или в природата и на път. Отказвам да живея виртуално... виртуалното пространство е предимнио източник на знания и работна среда за мен.
theshadow:
Зависимостта от социалните мрежи е заболяване - брои се при зависимостите... Изследваните прекаляващи с ФБ показали същите лоши резултати на определени тестове като хазартно зависимите и като хероино-зависимите... Това е изследвано в Мичиганския университет, до колкото зная...
Лошо заболяване е зависимостта от ФБ... Включително водещо до смърт, понеже смомбитата не гледат къде ходят, за да гледат в телефона за поредния лайк.... Наскоро една такава жена тук в София я сгази влак от метрото, защото гледала телефона за фейсбук, вместо пътя пред себе си... Страшно е положението... Още повече, че много хора не си правят труда да напишат смомби в гугъл, че да схванат в какво са се превърнали покрай телефона и най-вече покрай висенето във фб нон стоп... И прекаляването със селфитата също е към зависимостите...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия