ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА
Да си поговорим за Смъртта...
theshadow:
Интелектът се предава генетично... Това е доказано от английския генетик и психолог Робърт Пломин- около 100 гени са... Отделно и възпитанието и комуникацията с бебето имат значение... Бебета, с които малко се комуникира или почти не се комуникира, развиват интелекта си по-бавно от онези, с които се комуникира... И има и още нещо... Раждането не е моментът, в който бебето започна да учи... Не... То бебето започва да учи още от утробата на майка си- в третата седмица след неговото зачеване... Затова се препоръчва на бременните жени да пеят, говорят и прочието там на нероденото си дете, защото то възприема света, когато е будно... Та и дали майката му е пяла песнички и таткото му е разказвал приказки от още преди да се роди, това също си влияе...
Това е, което се вижда още като се роди едно бебе... Но не е предишен живот... Настоящият такъв е...
Gog:
Всичко в което вярвате съществува във вашата реалност. И всичко в което не вярвате отсъства в нея.
След физическата си смърт всеки ще попадне там където той очаква, че ще попадне според проекцията на неговото съзнание.
Ако ти вярваш че, в ада дяволите горят грешниците в казан, но ти няма да попаднеш там защото живееш праведно, то така ще бъде. Ако се страхуваш, че ще попаднеш там заради своите грехове, то така ще бъде. Този който е уверен, че ще се разтвори в чиста светлина, това прави. Този който е уверен, че ще пътешества по многобройните светове, това прави. Този който вярва, че ще попадне в рая, попада там в съответствие с представите си за рая. Ако човекът счита, че смъртта е пустота, то там попада, в пустотата. И всеки остава точно толкова колкото сам избере. Например, ако реши, че вече и изкупил греховете си в ада. Или не иска да остане в рая. Или желае да се върне отново в плътния свят, светове с различна плътност има безброй и във много от тях може да се попадне само със силата на мисълта.
За духът.
Погледнато научно, плътното човешкото тяло е изградено от клетки които се разграждат до енергия. Тази енергия задвижва плътта, материята, физическото тяло. А във Вселената енергията не се губи,а само преминава от една в друга форма.
Toва е така нарения дух със своята енергия, през науката погледнат. А информацията която е получил от придобитата опитност по пътя си в него се запазва.
Затова идваме с различни нива на възможности. Кой колкото е работил и за каквото е работил. Във всеки един смисъл.
Цеци_Вихронрав:
--- Цитат на: Gog в 5 Януари 2018 00:25:10, Петък ---След физическата си смърт всеки ще попадне там където той очаква, че ще попадне според проекцията на неговото съзнание.
--- Край на цитат ---
Като върл фен на Тери Пратчет не мога да не се съглася с това. :)
theshadow:
Пратчет е чел много по тези въпроси, спор по това няма... Така е- при клинична смърт, другото по тялото е спряло, но мозъкът си работи и си халюцинира... Нормално е да представи каквото има вътре в него като съдържимо- от сферата на съзнанието и от сферата на несъзнаваното...
До тук Gog, съгласявам се... С останалото обаче не се... Защото мозъкът в един момент при смърт също спира да работи- умира и той... И тогава- край с халюцинацията... Не е въпрос на избор колко дълго да се халюцинира... При това никоя халюцинация не е със статут на реалност... Само една халюцинация, породена от липсата на въздух за нервните клетки, който да им обезпечи нормалното функциониране... Това е...
За духа... Не е коректно да се изопачава така реалността и да се нагажда на по това, което ти се иска да е... ::O
Това, че нищо не се губи, а само се трансформира, не означава, че се трансформира само и единствено за съграждане... Няма такова нещо при смъртта... Енергията е материя... Умира си човекът и материята/енергията му започва да се трансформира... Разлага се, гние и прочието... Информацията, която човек е натрупал приживе, се губи при смъртта...
В гробищата, винаги можеш да провериш в какво се трансформира, ако някой път пак изпиташ съмнения по въпроса... Или ако те е страх от гробища- в медицината има цял раздел, посветен на подробното описание на тези процеси и те нямат нищо общо с жълтата преса, според която "учени открили"... Т.е. таковата- категорично нищо не литва към нови животи... Нито остава на Земята за последваща среща с братята Сам и Дийн Уинчестър, които да го насолят като призрак и да му изгорят останките на човек, че да умре по-качествено....
Смъртта е окончателна и след нея не следва нищо градивно... Не е приятен този факт... Но поне аз предпочитам неприятната истина пред красивата лъжа или по-зле, пред красивото себезалъгване...
Nicky BG:
Не съм в свои води в подобна тема, затова ще се включа просто от интерес, без да смея да заявя категорична позиция. Понеже в моето съзнание винаги има опция нещо да бъде добавено, пък и най-налудничавата наглед идея, не мога да си позволя да обявя каквото и да е мое предположение за крайна, и непроменлива величина.
Макар да съм съгласен че човеците следват много самозаблуди, и също като Сянка да смятам че всичко приключва със смъртта, не мога да отрека и едно друго твърдение в темата - че енергията не се губи, а се преобразува.
Та поне аз предполагам че смъртта наистина е край, защото Аз-ът и спомените също се преобразуват във вид енергия, но вече не са каквото са били. А губейки по този начин самоличност, самоосъзнаване, и спомени, ние наистина просто преставаме да съществуваме. А енергията в която се преобразува съществуването ни вече ни е непозната, и непринадлежаща нам. Затова не мисля че двете изказани по-горе от вас мнения се оборват едно друго, защото е твърде вероятно и двете да са верни. Но определено съм съгласен, и винаги съм отстоявал позицията че ад, рай, пеещи ангели и вечен рахат, прераждания от египетски принцеси в мияч на бензиностанция който си спомня царуването, са ... хайде да речем - наивни. Но заради тази наивност , страх, и непросветеност, човечеството си е причинило истинско Зло - религията ! Тя е донесла толкова смърт, опустошение, и кухи души, че лично аз я смятам за геноцид към интелекта и към човечеството. Но не това се обсъжда тук, имам си любим раздел по темата във форума, и с удоволствие си го препрочитам при възможност :)
Не бях се замислял за "следсмъртните изживявания" на стихващата мозъчна дейност, но има логика в това да се изхалюцинират очакванията, кодирани в мозъка от убежденията. Ще прочета нещо по темата че съм неподготвен .
Цеци, питаш защо не можеш да поговориш нормално с някого за смъртта, а те гледат странно . Най-добър отговор на въпроса видях в един отговор на Соломон : "...не ми харесва да мисля за това..." ! Самата тема, дори думата Смърт кара съзнанието да заема отбранителна позиция, и добавя ароматът "Табу" към усещанията. И хората просто заобикалят отдалеч подобна мисъл, а ти с желанието за разговор директно в центъра на темата ги втрещяваш.
Но както виждаш , тук никой не сметна това за откачено, а темата се обсъжда с нужното внимание .
Нямах възможност да посещавам форума от известно време, затова ще използвам това си включване да пожелая през 2018 на всеки един от вас здраве, късмет, и чист и ясен път ! Отнасям се с дълбоко уважение към всеки участник в този форум, защото ако нещо разбрах със сигурност, то е че активните участници тук са наистина Мислещи и Достойни Хора . Живи и здрави да сте, и....оставете смъртта да си бъде смърт. Твърде дълго ще бъдем умрели, за да губим време докато сме живи да мислим как ще бъдем умрели .
Колкото и груба да е, тезата на Сянка е солидна, и наистина разсъжденията за "след смъртта" са си губене на време, което бихме могли да оползотворим с много по-светли емоции или деяния.
Като да си сипете по едно, и да прегърнете любим човек ;;)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия