Отворена дискусия > ОБЩО
Лично мнение
Balanar:
Виж, аз не казвам, че описанието ти на либер нулл е грешно - напротив.
Твоите знания няма как да бъдат предадени на човек, който няма основата и най-важното умението да се анализира сам и получената информация, а не да ги попива като гъба.
Моето мнение е свързано с целта на програмата МММ и самото водене на дневник.
То далеч не е някаква схема, която да следваш сляпо, точно обратното.
Всяко едно упражнение може да се конфигурира по 100 начина и точно това е целта - човек да види кое/ как и защо действа при него, защото всички сме различни и учим различно.
Знанието не идва с четенето, а с усещането и преживяването от практиката. При мен идва най-бързо на база проба/грешка и вътрешното осмисляне и прозрения на база нещата, които правя. Най-ценни според мен са точно тези прозрения, които ти светват като чужда мисъл в главата, когато си разгадал нещо и ЗАЩО то е проработило при теб и също така защо не е проработило. Таза програма е идеална за това и е един самоучител.
Дневника влиза точно в тази графа - самоучител и наблюдател на стореното и изстрелва намерението на това, което си се хванал да правиш. Далеч съм от мисълта, че вечно трябва да водиш дневник, но поне на първата стъпка го смятам за доста полезно. Пак казвам, че се изисква огромна воля да завършиш програмата и това си е акт на доказателство, че си сериозен, а не просто комерсиално привлечен от магията (каквито са може би над 90 %).
Точно това казах и аз, че резултатите след 6 месеца далеч не са толкова велики, камо ли да си завършен "маг". Но за сметка на това се придобиват много други качества, които за мен са много важни. Все пак медитативните техники според мен са доста важни и не знам защо ги отричаш. Може през твоята призма и текущи умения, да - маловажни са, но за един начинаещ нещата стоят по коренно различен начин. За да научиш някой на нещо, ти малко или много трябва да слезеш на неговото ниво и да погледнеш през неговите очи. Все едно някой добър боксьор да започне да учи ученика си с целия арсенал, който разполага и т.н - безсмислено.
В заключение съм съгласен, че няма смисъл от следване на шаблони и готови рецепти, защото те просто не действат ако вътрешно не си осъзнал как се случват нещата. Малък е смисълът и да четеш на някого как се случват нещата, защото между осъзнаването и наученото чрез четене няма почти нищо общо.
Да, ти имаш знания и умения, които сам си си придобил и разработил и на база на предходните разсъждания стигам до извода, че е почти невъзможно да ги предадеш на някой просто ей така. Виж за насоки и съвети ДА - полезни са.
Аз винаги съм уважавал възгледите ти и начина на разсъждение и точно за това съм тук :)
theshadow:
Balanar... Всеки има правото да учи както го влече... Да приемем, че посоченият от теб начин не е моят... Но може би е твоят начин да учиш... Ако те устройва и имаш резултати от него- ползвай го...
От позицията на опита ми, през моя поглед П. Карол... Не е отделил внимание да разяснява подробно основите от типа, който посочваш... Според мен не е чувствал за необходимо- има много изписана и издадена литература по въпроса... Аз също не го почувствах за необходимо и минах отгоре най-общо...
Но което е по-лошото за един начинаещ- това е, че Карол на места е пропускал да обяснява някои- както аз ги наричам - преходи към усвояването на нещо над стандартното, което е масово достъпно... Примерно- казва как за преминаване към следващо ниво на умения трябва да се спре употребата на ритуали, но не дава никакви обяснения как да се прави магия без тази патерица... Т.е. липсва му обяснението на преходната част- допускам, че може и да е умишлено пропуснато да опише такива преходи...
На някои места из книгата си също така П. Карол е посочвал вредни практики... Т.е. не е съвсем безопасно четиво... С уточнението, че и това да се подвеждат практикуващите, си е масова практика, особено, ако става дума за книги...
Според мен хаос магията както я дава Карол, не е за съвсем начинаещи, а по-скоро за една идея над начинаещите до към началото на средното ниво... Или ако са съвсем начинаещи- може да я ползват редом с други четива, за да се достигне по-бързо нужното базово ниво на знания и умения...
Balanar:
Разбира се, че не е влизал в подробности, нали все пак това е тест за влизане в ордена, а и поднесената наготово информация би била безполезна за масовия читател.
theshadow:
Води се таен орден... За който всичко се знае... Това е другото, което не му харесвам... [yes]
Ордените от този тип, които са себеопределящи се като "тайни", но в действителност са с прекалено много явност, са правени да печелят пари...
За тези пропуски... Които споменах... Мисля, че обикновеният начинаещ няма да е в състояние да ги усети... Не забелязвам някой да е част от ордена и да е научен на тях...
Balanar:
И какво имаш в предвид. Програмиране, тип Силва ли?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия