Отворена дискусия > ТЪРСЯ ПОМОЩ

Моля да ми препоръчате книги или други източници на информация!

<< < (5/5)

High Priestess:
Ох, Цеци, ще ме утрепеш  [headbanger] [biggrin]
Напълно съм съгласна с казаното от теб. Просто хората имат разбични култури и ценности. И аз предпочитам жена ми да ми изневери, отколкото да умре... но вероятно повечето хора в Саудитска Арабия не смятат така. Очевидно и в Нигелия и Бенин. А, забравих да добавя - това са хора кристияни. Които ходят на църква. Всяка неделя. Ей, в страхотен шарен свят живеем!  [biggrin]
Миналата година обикалях Боливия и Перу. С местно момче водач. Образован. Биолог. С добър англиски. Момчето беше от джунглата, но работеше като екскурзовод в планините, там го отвял вятъра. Доста обикаляхме с него и се посближихме. Разказва ми чудни истории. Бил е гид на учени-биолози, търсещи нови растителни видове по поречието на реката (Мадре де Диос, Амазонска джунгла). И тамо постоянно се появявали духовета на гората. Богинята-майка Пачамама не го пускала да влиза понякога и се налагало шаманът на близкото село да прави специални ритуали, за да измоли благоволението на боговете. Веднъж бързал, била сам, очаквал експедиция и се налагало бърдо да направи пътека. Не се вслушал в съвета на шамана и влязъл на своя глава в джунглата. И тогава GPSa му отказал. Компасът му паднал в реката и течението го отнесло. И се загубил. Лутал се 2 дни, като спал в корените на едно дърво. Втората нощ го нападнал ягуар. Той го застрелял, а после цяла нощ плакал и се молил на боговете да му простят, че е убил животното. На сутринта някакви деца от местното село го намерили. Оказало се, че през цялото време е бил съвсем близо до селото, но се въртял в кръг и не могъл да го намери - опитен гид! Но това било, защото боговете искали да го накажат за непослушанието му.
Веднъж пък, в планината, водил пак учени. И се появил старец с червена коса и червени очи(!!!), който му казал да не ходи точно сега по планината. Настоявал. Посъветвал ги да отидат в еди-кое си село, което не било по пътя им и да потърсят местния шаман. Неохотно се съгласил. Отишъл до селото и питал за шамана. И там хората само се усмихнали. Такъв шаман не същестувал. А странният човек, който дал този съвет, била духа на планината. Предпазвал хората. А в същото време в планината се разразила буря...
... после пак ще пиша ...
Хубав ден на всички!

Цеци_Вихронрав:
Черният вълк и Майселф са по шаманизма и даже си имаме секция по темата.
От малкото което съм чела, шаманите са толкова тясно свързани с природата, че ги приемам като нейно олицетворение.

theshadow:

--- Цитат ---Напълно съм съгласна с казаното от теб. Просто хората имат разбични култури и ценности. И аз предпочитам жена ми да ми изневери, отколкото да умре...
--- Край на цитат ---

Този словоред ме обърква...  [umnik] Честно...  [umnik]

По темата... Книги... Трудна работа е книги без опит...  А ако човек има опит... Книгите стават хоби, не необходимост...

theshadow:
High Priestess, историята с този гид... Много ми е позната от някъде...  [umnik]

High Priestess:
Може да се познаваме и да съм я разказвала :) Или някой от групата да ти я е разказвал, но ние бяхме много малко хора. Хм, заинтригува ме! :)

Благодаря за отговорите на всички! Ще почета някои неща, за опит не съм сигурна, че ще натрупам смелост :)

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия