Автор Тема: Шарлатанството в астрологията и гатаделството  (Прочетена 1094 пъти)

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5489
 • Karma: +50/-0
  • Профил
Прочетох интересни разсъждения във връзка с триковете, които ползват астролозите и врачките, когато ще да говорим за шарлатанство. Реших да го постна тук, тъй като е наистина поучително.

Защо астролозите познават

Автор: Петър Стойков

Нека не се заблуждаваме - астролози, врачки и екстрасенси не винаги говорят глупости - ако говореха съвсем неверни неща, щяха много бързо да останат без клиенти.

Пред вид, че са шарлатани, как го правят? Лесно…

Това е по повод един от коментарите в предишната статия за екстрасенсите (Бел. Shadow - "За екстрасенсите и алтернативната медицина", която също ще постна), в който elka kostova споделя, че е дала парите си на професионален астролог, който й направил 80% верен хороскоп. Тя разбира се, не е единствена - и до сега си спомням една статия на Богдан Русев в Егоист за това как ходил при една лелка-врачка и ревал там, докато тя разкривала болезнени истини за живота му. wink

Факт е, че ако човек отиде на врачка или си направи професионален хороскоп, е твърде възможно да чуе много верни неща за себе си. И за масовката от народонаселението, които не обичат да обременяват съзнанието си с трудните и даже болезнени упражнения, наречени най-общо “мислене със собствената глава”, това е достатъчно доказателство за митичните сили на гадателите и математическата точност на науката астрология.

Ефект на Форер

Бертрам Форер е професор по псиохология и един негов експеримент не само става толкова емблематичен за склонността на хората да вярват на неща, които другите “познават” за тях, че ефектът даже е наречен на него, ами и гледанa в неговата светлина, “науката” астрология изглежда доста по-прозаична.

През 1948 г. Форер обявил пред студентите си, че въз основа на кратки тестове, които те попълнили, е изготвил индивидуален психологически профил на всеки от тях. Раздал им профилите и помолил всеки да прочете профила си и да оцени (от 0 до 5 макс.) доколко, според него, профилът е описал вярно качествата му, доколко вярно го описва като човек и личност.

Само че Форер бил раздал на всички листчета с един и същ “профил”, който гласял:

" Често изпитваш нужда другите да те одобряват и харесват. Имаш склонност да си критичен към себе си. Притежаваш значителен потенциал, който обаче все още не използваш в своя полза. Макар да имаш някои личностни слабости, общо взето умееш да ги компенсираш. Външно изглеждаш спокоен и уверен, но се случва да си вътрешно неспокоен и несигурен. В някои ситуации сериозно се съмняваш дали постъпваш правилно.

Харесваш животът и работата ти да са интересни и разнообразни, и не си доволен, когато биваш ограничаван. Смяташ себе си за човек, който мисли самостоятелно и не приемаш недоказани твърдения. Открил си обаче, че не винаги е мъдро да си прям и открит с всички. Понякога си екстровертен, приветлив и любезен, но има моменти, в които си затворен, тревожен, резервиран. Някои от мечтите ти са доста нереалистични. Сигурност в живота е една от основните ти цели."

Студентите оценили “индивидуалните профили”, направени от професора като точни средно 4.26 от 5 (без да знаят, че на всички е дадено едно и също описание). Приблизително същият резултат дават и многобройните повторения на теста, правени от различни психолози с различни тестови групи хора и с различни, но подобни общи “профили”. И именно затова “ефект на Форер” се нарича фактът, че ако им е казано, че това е описание на тях самите, хората като цяло определят като учудващо правилни и точни описания на личността им, които всъщност са неясни и достатъчно общи, за да са верни за повечето хора.

Ефектът на кристалното кълбо

До сега трябва да ви е станало пределно ясно, на какво се базира “познаването” на всички астролози, екстрасенси и т.н. За всеки техен клиент, те просто дават известно количество различни общи твърдения като горните,с които всеки може да се идентифицира и от които те имат солиден запас, комбинират ги с очевидни факти за човека, видими от поведението и облеклото му, както и с информация, която научават от отговорите на техни насочващи въпроси и …

… като се има пред вид, че много от тези хора са изкусни, макар и самоуки психолози, предсказанието/хороскопът са готови. Както е видно от теста на Форер - с над 80% точност.

Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5489
 • Karma: +50/-0
  • Профил
Шарлатанството в астрологията и гатаделството
« Отговор #1 -: 17 Март 2010 11:01:11, Сряда »
Стефан казва:
 February 11th, 2010 at 11:46 am

По-късни изследвания на ефекта на Форер показват, че хората оценят “индивидуалните профили” по-високо когато:
 1. Вярват, че профила е само за тях.
 2. Признават авторитета на автора.
 3. Профилът съдържа предимно положителни черти на характера.

Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.