Отворена дискусия > БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИОННА МАГИЯ

Български магични ритуали

<< < (5/8) > >>

Krista:
На-вероятно. Аз го чух от няколко баби, когато се похвалих че са се засели при нас. Може да не е всеобщо вярване.

NeverEndingStory:
Когато бях дете страдах често от главоболие. Когато се случеше това баба ми наливаше в бяла купа вода, откъсваше конец от дрехите, с които съм била облечена, правеше топченце от него пускаше го във водата, след което гасеше във водата 3 клечки кибрит, като с всяка една прекръстваше купата по три пъти наричайки, докато клечката още гори. После ме караше да отпия 3 глътки от водата и намазваше по три пъти ръце, крака, корем, глава, а останалата вода изсипваше в цвете. Клечките слагаше под възглавницата ми през ноща. Като по този начин баеше против уроки. Винаги ми минаваше

tattul:
_uVideoPlayer({`url`:`http://www.youtube.com/watch?v=vaHgy-cV9uQ`,`width`:`425`,`height`:`355`},`scr00Pf1upfiN`);

cottonleaves:
Да споделя и аз как навремето по препоръка на баба ми се оттървах от досаден кокоши трън. На пълнолуние си излиза навън и трънът се посипва с пръст. Аз бях на терасата и ползвах пръстта от една саксия с фикус Няколко дни по-късно кокошият трън се отчупи като срупче и повече не го видях

cottonleaves:
Quote (Христина)Другото,за което съм чувала е вграждането на сянка в страежа на къща или мост.Това се правело,за да може строежа да е неразрушим и да има таласъм който да го пази.Най-често са се вграждали млади невести,като 40дни след вграждането им те умирали и се превръщали в пазители на строежа.Една от най-известните легенди за вграждане е легендата за Дяволския мост над река Арда.Легендата гласи,че докато майстора строял моста млада невяста му носела храна.Тя починала по късно а майстора вградил сянката й в моста,за да е неразрушим.Мостът бил построен през 1511г. и до сега не е реконстроиран нито веднж.В България има десетки мостове с подобни легенди,както и много големи и значими сгради,в които са вграждани млади невести за защита.Много от тях са възпяти и в българското творчество.Най-хубавата и най-работливата невеста,била избирана за вграждане и пазител

Това с вграждането ми звучи като варварство ! И защо само жени, не е честно някак си
 Иначе наскоро ходих на Дяволския мост - вълшебно място! Най-забележителното са двата знака на Соломон, които са гравирани на средната колона. Може да се видят ясно като застанете на камъните под моста. Даже си ги снимах. Някъде прочетох, че на това място желанията се сбъдват. До моста обаче трябва доста да се походи - час и половина само в едната посока, кола много трудно може да стигне освен ако не сте я прежалили де и не сте намислили да си купувате нова. По пътя се минава през едно призрачно село, мисля, че Дядовци се казваше, къщите са полусрутени, но много фотогенични. Малко преди тях има и много, много старо гробище, на гробовете нямаше кръстове или надгробни плочи а само едни камъни. Изобщо - невероятна природа като от сън, дявоски мостове, призрачни селца и стари гробища - мен такива неща ме привличат като магнит.
 Ако някой знае други подобни, моля да сподели.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия