Отворена дискусия > БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИОННА МАГИЯ

Български магични ритуали

<< < (4/8) > >>

Цеци_Вихронрав:
Зная, че прилепът е символ на пари и изобилие. Но не вярвам, че като убиеш (ти или някой друг) горкото животно, то ще ти донесе нещо добро. Във входа на мои приятели преди 5-6 години се баше приютил прилеп. Приятелката ми се страхуваше отначало, но я научих да не го закача и да му оставя храна вечер. Цяла зима прилепа изкара там, а на пролет се изнесе нанякъде. А на тях им потръгна много. Купиха още едно жилище, роди им се второ дете, и двамата започнаха желаните от тях професии...
 Мисля, че прилепът сам трябва да дойде при теб.

theshadow:
При мен районът, където живея е такъв- гъмжи от прилепи вечер (при подходящо време, все пак зимата прилепите спят зимен сън, топлейки се взаимно). Прилепите са социални, не живеят сами. Обикновено веднъж попаднали в човешко жилище, после им е проблем да излязат. Връщам навън такива объркани прилепи, защото, ако не ядът насекоми и не са сред своите си... Това им е краят. Същото става и ако спрат да възприемат хората като заплаха... Един приятел се беше опитал от най-чисти чувства да задържи при себе си прилеп. Даваше му насекоми. Прилепът ги ядеше. И уж всичко беше наред. Само че скоро след това прилепът умря, защото начинът, по който един прилеп трябва да живее, не е този, който му е предлаган.

В митологичен аспект прилепите, това е символът на вампирите. Разбира се, е суеверие, че има реална връзка. Вампири не съществуват, така че няма никакъв шанс който и да е прилеп всъщност да е реалният Дракула. Суеверие е и, че прилепът може да донесе богатство или да служи по някакъв начин в магията. Прилепите са много симпатични безобидни животинки, мястото на които е навън в природата и настрана от хората.

Христина:
Веднага се сещам за обичая с връзването на червен конец на лявата ръка против уроки.Червения конец символизира пъпната връв-извор на живот и енергия и за това се връзва само от майка на дете.Другото,за което съм чувала е вграждането на сянка в страежа на къща или мост.Това се правело,за да може строежа да е неразрушим и да има таласъм който да го пази.Най-често са се вграждали млади невести,като 40дни след вграждането им те умирали и се превръщали в пазители на строежа.Една от най-известните легенди за вграждане е легендата за Дяволския мост над река Арда.Легендата гласи,че докато майстора строял моста млада невяста му носела храна.Тя починала по късно а майстора вградил сянката й в моста,за да е неразрушим.Мостът бил построен през 1511г. и до сега не е реконстроиран нито веднж.В България има десетки мостове с подобни легенди,както и много големи и значими сгради,в които са вграждани млади невести за защита.Много от тях са възпяти и в българското творчество.Най-хубавата и най-работливата невеста,била избирана за вграждане и пазител.Ето и една песен,която разказва за вграждането.

Вградена Невеста - /Струга/

Дзид ми дзидале девет майстори,
 девет майстори до девет бракя,
 деня дзидале, ноке падало.
 Се обложиле девет майстори;
 кой ке ми доит рано со ручек,
 мие него темел да го клаиме.
 На вечер сите дома пойдоа
 и си казаа на свои невести;
 Мано Маноле, младо майсторче,
 тоа не каза свое невесте.
 Рано ранила Струмна девойка,
 рано ранила ручег сготвила
 и им отнесла най-рано ручег.
 Кога я виде младо Маноле,
 на часот викна той да си плачит.
 И я грабнаа девет майстори,
 и я фатиа млада Струмица,
 и я дзидаа темел да траит.
 Им се молеше Струмна невеста:
 - Девет майстори, до девет бракя,
 остайте ми а десната ръка,
 десната ръка, левата бозка,
 да си надовям мъшкото дете!
 Я остана десната ръка,
 десната ръка, левата бозка

Krista:
Относно прилепите - по моя край(Видинско) има вярване, че те носят нещастие и беди и ако се заселят по домовете на хората трябва да бъдат попарвани с гореща вода и убивани. Естествено съм против това и не го приемам! Още повече, че на моята тераса живеят прилепи и нищо ми няма, но все пак исках да го споделя като различно суеверие.

theshadow:
Е, то и аз съм от Видинско, но за такова суеверие за първи път чувам, Krista. Но... Кой знае... Някой може и да не му е вървяло и да е набедил прилепите, след които да е тръгнало суеверието...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия