Отворена дискусия > МАГИЯ
Транс
Libra777:
Може да изпаднеш в транс дори докато си дълбоко съсредоточен в телевизора... Няма повод за притеснения...
Solar:
Ако не разбуня духовете, няма да съм аз. [taunt] Пък и нека живне тоз форум, че много запустял напоследък.
След като Цеци писа за изпадането в транс при танцуване с огън, в мен се заформиха няколко въпроса. Вече я обсъдих тази тема, но с човек горе-долу на моето мнение. Ще ми е интересно да чуя и от други съфорумци какво мислят.
Доколкото съм наясно аз, човек може да изпадне в транс, в случай че изпълнява някакви повтарящи се движения; е изключително релаксиран или умът му не е натоварен с много задачи. Докато танцува, при това с огън, човек трябва да е изключително нащрек и да следи всяко свое движение, за да няма инциденти. В случай на хореографирано представления, този човек освен всичко изброено, следи и за самата хореография. Мозъкът е окупиран с толкова много задачи, че изпадане в трансово състояние не е възможно. Или поне така си мисля аз. Ако говорим за импровизация, то тогава шансовете да изпаднеш в транс са по-големи, но лично според мен само ако си огромен професионалист.
Ако може някой да обясни и другата гледна точка, ще ми е интересно да чуя. [umnik]
feniks75:
Тези движения също могат да бъдат транс ако движенията идват от самосебе си.Без да ги мислиш или анализираш.Хореографита е за някои просто полет на птица,а за други съвкупност от прецизни и внимателни движения .Полетът на птицата е съвкупност от физични,биологични, и айродинамични закони ,коята тя не знае,но тя все пак лети.Просто лети.Просто на някого му се отдава по лесно. [shok]
Solar:
--- Цитат на: feniks75 в 21 Юли 2021 19:53:55, Сряда ---Тези движения също могат да бъдат транс ако движенията идват от самосебе си.Без да ги мислиш или анализираш.
--- Край на цитат ---
Така е, затова споменах за импровизацията. Тогава въобще не се замисляш за движенията, както и птиците не се замислят преди да литнат, пък дори и хората преди да започнат да вървят. Просто защото е автоматично. Докато хореографиите обикновено представляват някакво затруднение, ново умение или ново движение, изискващо повече от артиста. Те са и подреден хаос, съпроводен с много бдителност, за да представляват някакво цяло, а не парчета разпилян пъзел. А в такова бдително състояние не съм сигурна, че може човек да достигне транс.
Astaroth:
--- Цитат на: Solar в 21 Юли 2021 14:38:51, Сряда ---Доколкото съм наясно аз, човек може да изпадне в транс, в случай че изпълнява някакви повтарящи се движения; е изключително релаксиран или умът му не е натоварен с много задачи.
--- Край на цитат ---
Методите за изпадане в транс, както си отбелязала, Солар, са много и най-различни и варират от сравнително безопасни (всеки транс си крие рисковете и няма такова нещо като напълно безопасен транс, поне според мен) до крайно опасни. А също, че има и различни видове трансове, като най-проста класификация, макар и не научно казано, може да се даде по този начин - трансове "насочени навътре" и трансове "насочени навън".
--- Цитат на: Solar в 21 Юли 2021 14:38:51, Сряда ---Докато танцува, при това с огън, човек трябва да е изключително нащрек и да следи всяко свое движение, за да няма инциденти. В случай на хореографирано представления, този човек освен всичко изброено, следи и за самата хореография. Мозъкът е окупиран с толкова много задачи, че изпадане в трансово състояние не е възможно. Или поне така си мисля аз.
--- Край на цитат ---
Така си мислиш ти... Да вземем за пример танца с огъня - както е със всяко нещо, изискващо сериозна подготовка, никой не започва от сложните и рискови движения, ами от А-то и Б-то на въпросната материя, тоест най-елементарните неща от сорта на това как правилно се държи това там както се нарича онова нещо от което излиза огъня и с времето плюс натрупания опит се надгражда към сложнотиите. Един път усвоени основите, когато хванеш нещото от което излиза огъня (тук все още не съм проверил в интернета как се казва това нещо) ти вече правиш нещата автоматично и без особено голямо осъзнато мисловно усилие в тази посока от твоя страна и причината е , че вече са изградени "шаблони" в съзнанието на човека. От тази отправна точка, защо пък да не е възможно изпадане в транс , като се използва за патерица музиката от хореографията, примерно? Като това, разбира се, не е единствения възможен начин за изпадане в транса.
--- Цитат на: Solar в 21 Юли 2021 20:31:57, Сряда ---Докато хореографиите обикновено представляват някакво затруднение, ново умение или ново движение, изискващо повече от артиста. Те са и подреден хаос, съпроводен с много бдителност, за да представляват някакво цяло, а не парчета разпилян пъзел. А в такова бдително състояние не съм сигурна, че може човек да достигне транс.
--- Край на цитат ---
Хореографиите обикновено се тренират до побъркване преди реалното представление и по време на самото представление те вече не представляват нови умения/движения ами са се превърнали в споменатите по-горе "шаблони", запечатани в съзнанието на човека.
--- Цитат на: Solar в 21 Юли 2021 14:38:51, Сряда ---Ако говорим за импровизация, то тогава шансовете да изпаднеш в транс са по-големи, но лично според мен само ако си огромен професионалист
--- Край на цитат ---
Мисля си, че водещ фактор за изпадане в транс са уменията на човека за това нещо, а не дали е импровизация или предварително натренирана хореография... Макар че, ако се следва логиката на написаното до тук, би следвало при натренирана хореография изпадането в транс да става една идея по-лесно от гледна точка на това, че когато е натренирана хореография, тя се е превърнала в запаметени "шаблони" и съзнанието е по-освободено. Ама знам ли... [umnik] Ще следя темата, интересна е!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия