ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА
Да си кажем няколко приказки защо и как говорим и на кого
Solar:
И аз ще напиша нещо тук, за да не наспамваме бара...
Точно тази съпоставка, която правиш, Цеци - че щом сме българи, не трябва да пишем на латиница - аз не я. Това може да е, защото изучавам английски професионално и ми е на сърце, не знам. Но никога не съм си позволила да изписвам българска реч с латински букви. Аз изписвам английска реч с латински букви, което всеки човек би трябвало да прави, ако има малко уважение към езика, който използва. Точно затова и не се изписват английските думи на кирилица.
Относно изразяването на български, както казва Либра - колкото повече езици знаеш, толкова повече обогатен си. По този начин осъзнаваш колко нюансни и многопластови са езиците. И докато за човек, който не говори даден език, българският еквивалент е задоволяващ, за този, който го говори - не сработва.
Мога ли да се изказвам на български - да, но това не означава, че ще успея да предам точния нюанс на изказа, който съм намислила. Затова начин да се изкажа на български винаги ще намеря, но и винаги ще ме ръчка отвътре, че не съм предала мисълта си точно. Но мога - да. Затова и го правя. И за да сме щастливи и спокойни - няма да намесвам други езици.
П.С. Ако беше просто и само от изгъзица, щях да ви пиша изречения на корейски.
Cernunnos:
Много гнусна и подмолна зараза е това да ти идва да се изразиш по-добре на чуждия език! Постоянно аз самият се боря с това... кой колко "пауър" имал, на кой му бил гаден "вайба". Дразня се на себе си за ползването на твзи "вървежни" думички... е там проблемът, че става вървежно. И отсрещният няма да долови правилно настроението на нашето изречение защото е илитерат и аз също съм илитерат, че му се връзвам и си изкривявам езика за да ме разбере някакъв пъпеш... и аз ставам пъпеш. Завземат ни отвътре, вече няма буквални войни, а духовни, на ниво традиции и език, замислете се! Не е лесно, но трябва да се борим срещу това. Така се превзема един народ в днешно време, а не с оръжие и сила.
П.П. няколко пъти първо място на олимпиада по англисйки, бетониран отличник по англисйки в училище бях. И всеки ден чета на английски, тъй като нови знания за моята специалност няма на български. Да не кажете, че съм някой тиквеник дето мрази това, което не разбира
Libra777:
Не съм съгласна, Cernunnos. Не за тиквеника [taunt] , а за "борбата". Колкото повече се "борим" за някакви си народности, толкова по-разделени са хората...
Solar:
--- Цитат на: Cernunnos в 17 Февруари 2021 11:02:14, Сряда ---Много гнусна и подмолна зараза е това да ти идва да се изразиш по-добре на чуждия език!
--- Край на цитат ---
Гнусно е да си неграмотен на родния си език, гнусно е да не можеш да пишеш правилно или да не знаеш езиковите правила на този така "скъп" за теб език, Cernunnos. Не е гнусно да имаш познания, които да ти позволяват да разширяваш спектъра си на изразяване, а и на мислене, защото езикът играе голяма роля и в това отношение. Не знам какво си чел и как си го чел, но съдейки по коментара ти, виждам, че си изпуснал важната нишка в изказванията ми. В случая не говорим дори за "вървежните" думички, които всеки втори употребява, за да е "готин" и "модерен". Говорим, че има случаи, в които нюансът на изречението ти не може да бъде предаден чрез българския еквивалент. Като "бетониран отличник" и човек-олимпиец, ти би трябвало да си забелязал това.
Относно "завземането" на всичко българско и родно - небивалици. Бях го написала в поста, който изтрих, но нищо - ще се повторя. Навлизането на чуждици е най-нормалният процес, който всеки език претърпява постоянно, и няма нищо "пъпешко" в това. Още повече - това е нещо, което не може да се избегне. И ти не говориш българския отпреди 300 години насам, нали? Той със сигурност е бил по-български от този, който говориш и пишеш сега. Има нещо изключително псевдопатриотско в такъв тип аргументация. И да - по-лесно се изказвам на неродния английски, отколкото на български, но пък ме разбираш, нали?
Cernunnos:
Прочетете пак това, което съм написал, но този път без его... и ще разберете какво е посланието ми. А аз вас ви разбирам прекрасно... и двете.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия