Отворена дискусия > КАРЛОС КАСТАНЕДА
Уводни думи за изкуството на лъжата на Кастанеда
Blackwolf:
"Животното на силата" е съюзник, съветник, помощник на шамана. Разбира се в разните езици и култури го наричат с различни имена.
Това е нещото, с което шамана се свързва при пътуванията си (обикновено когато се пътува в Долния свят, но може да го срещне и в горния.)
Аз лично го наричам с това име, което е използвано от М. Харнър.
Това всъщност е дух, животното на силата е дух. То може да е както реално съществуващо животно, така и някакво древно (от изчезналите вече), така и митологично, прим. дракон или нещо друго.
Между другото в книгата си Харнър доста точно описва какво разбират в местните култури в Мексико под тонал и нагуал и как това се различава от интерпретацията на КК.
Solomon:
--- Цитат на: theshadow в 11 Септември 2017 19:20:26, Понеделник ---Solomon, първите книги- изчети ги, но без да задълбаваш... Има някои нюанси, които иначе ще пропуснеш, ако четеш по-нататъшните книги... А, също така да не се учудваш, че на моменти Кастанеда си противоречи... Не се е старал да предостави изчистена систематизация и да се пази особено много да не го разкрият по-интелигентните къде са му слабите места- предполагам, че нарочно, защото не е бил глупав...
--- Край на цитат ---
Добре, благодаря !
Solomon:
--- Цитат на: Blackwolf в 11 Септември 2017 19:24:26, Понеделник ---"Животното на силата" е съюзник, съветник, помощник на шамана. Разбира се в разните езици и култури го наричат с различни имена.
Това е нещото, с което шамана се свързва при пътуванията си (обикновено когато се пътува в Долния свят, но може да го срещне и в горния.)
Аз лично го наричам с това име, което е използвано от М. Харнър.
Това всъщност е дух, животното на силата е дух. То може да е както реално съществуващо животно, така и някакво древно (от изчезналите вече), така и митологично, прим. дракон или нещо друго.
--- Край на цитат ---
Ясно, благодаря !
Blackwolf:
В "Пътят на шамана" е обяснено добре за животните на силата.
Цеци_Вихронрав:
Blackwolf, зная, че не е това темата, но отворихте дума и да питам и аз...Наскоро ми умря Котката. Имам две, но тази си беше МОЯТА КОТКА дето е с главно К. Връзката ми със Саша (Котката) не беше просто обич, а взаимно обожание, симбиоза и каквото още се сетиш. От както я няма при стрес я усещам... Не зная как да го обясня нагледно, но я усещам като животно на силата... До сега при медитация винаги вълк е бил моето животно на силата, от няколко години насам се появиха и гарван и змии (не една, а количества) и съответно при нужда съм опирала до силата на някой от тях. При последните медитации са само Котката ми и гарвана, а аз самата някак мутирам (това виждам при медитацията - не действително :D ) в нещо подобно на... Е, няма такова чудо дето е между котка, дракон и жена...
Явно фантазията ми при медитация в повече или знам ли, но въпросът ми е може ли Прекраснейшата ми Египетска Богиня (това починалата ми вече котка) да е станала моето ново животно на силата или просто толкова ми липсва, че влизам във филм?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия