Отворена дискусия > КАРЛОС КАСТАНЕДА

Уводни думи за изкуството на лъжата на Кастанеда

<< < (6/9) > >>

theshadow:
Описаното е по визуална система за представяне на света... На мнение съм, че на визуалната система не може да се разчита (лесно се лъже- затова)... По-разумно е да се ползва друга система за представяне на света или синестезия... Но това, което ще се получи като информация- не може да бъде описано или поне аз не умея да го опиша...

Blackwolf:

--- Цитат на: Solomon в  9 Септември 2017 17:35:56, Събота ---Нещото което ми направи впечатление в началото на книгата е как едни индианци от някакво си племе са умеели да се превръщат в животни...май се разказваше за койоти или вълци...Невъзможно е буквално да се превърнеш в животно, но...дали това за което говори Кастанеда в конкретния случай не е магия на илюзията или...обсебване/сливане ?
--- Край на цитат ---

Именно това се нарича нагуализъм в антропологията/етнографията, когато се говори за вярванията на народите от Центр. Америка. Думата нагуал е астекска и при науаезичните народи (науа е езиково семейство, към което освен астеките принадлежат още няколко групи) означава т.нар. животно на силата на даден човек, както и човека, който може да се превръща в това животно.
Доколко това е реално, какво всъщност имат предвид и пр. е отделен въпрос, важното е, че местните народи в Мексико и до сега вярват в това.
Кастанеда дава своя трактовка на понятието нагуал, което няма много общо с традиционното.

Като цяло темата за въпросното превръщане (на англ. обикновено се използва думата Shapeshifting) е типична за почти всички шамански култури по света, а там където не са запазени шамански практики (напр. в Европа) често пъти е част от фолклора.

Solomon:
Благодаря, Сянка ! Наистина много объркани писанки...
Та, щом първите книги не си струват, от коя книга да започна ? ''Пътуване към Икстлан'' може би ?  :)

Solomon:
Благодаря и на теб за разясненията, Blackwolf !  :)
Какво практическо значение има ''свързването с животното на силата'' ?

theshadow:
Blackwolf, интересна информация... Стана ми любопитно... Според традициите на тези народи- какво представлява животното на силата?

Solomon, първите книги- изчети ги, но без да задълбаваш... Има някои нюанси, които иначе ще пропуснеш, ако четеш по-нататъшните книги... А, също така да не се учудваш, че на моменти Кастанеда си противоречи... Не се е старал да предостави изчистена систематизация и да се пази особено много да не го разкрият по-интелигентните къде са му слабите места- предполагам, че нарочно, защото не е бил глупав...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия