ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА
ЩО Е ТО ЖЕРТВА?
Цеци_Вихронрав:
Хайде да разнищим идеята за поста и жертвите, но не от гледна точка на религията, а изобщо...
Цеци_Вихронрав:
Всъщност да поговорим не само за правенето на жертви по една или друга причина, а и за хората които обичат да се виждат като жертви...
theshadow:
За жертвите в магията като средство за развиване на воля.... При мен това така и не сработи... И това и е основната разлика между примерно 921 и мен всъщност... Той има волята да прави практика по график и при него волята сработва на друг принцип... А аз... Не, че не опитвам с графици, но са ми абсолютен провал... При мен си точно хаос- работя примерно по 20 практики и нито една не е на график... Довършвам си ги , обаче това става като ми дойде музата за която- тогава... Така се развивам с огромни темпове в редица направления... И ако някой опита да работи по всичките ми подхванати техники във всички направления наравно с мен, едва тогава може да схване защо темпото всъщност е бързо, нищо, че не е на график...
Това по въпроса за жертвата в(за) магията като средство да се развие воля...
Да постна и ще пиша за хората, обичащи да са жертви за чужда сметка- като техен начин на живот...
theshadow:
Има си име- митомания... За справка- психиатър Фердинанд Дюпре... Митоманията много прилича на синдрома на барон Мюнхаузен, като разликата е, че при синдрома на Мюнхаузен човек се прави на болен, за да търси внимание, а при митоманията има следната типология-
1. Нужда да се хвали непрекъснато;
2. Бягане от обикновените неща;
3. Нарочване на някой и почване да бъде критикарстван (критикарстването не е като критикуването- не е основано на истина понеже)- в основата на което критикарстване е и комплекс за малоценност;
4. Манипулатори, достигащи чрез интриги и лъжи до неморални крайни резултати;
Митоманите са трудно разпознаваеми и не са безобидни... За тях няма нещо ,с което да не са способни да злоупотребят- вкл. темата за смъртта... Подобно на синдрома на Мюнхаузен - изпитват нужда да получат внимание и са обикновено от онези манипулатори, които набъркават другите в проблеми, а те стоят от страни и се правят на жертви, за да получат внимание от околните... Това, докато зад гърбовете им ги критикарстват и им подлагат забъркване в проблеми... Винаги са готови да се подиграят с онези, които им гласуват доверие...
Повече за митоманите и патологичната им нужда да лъжат и да забъркват околните в проблеми, за да се правят митоманите на жертви, ако някой се интересува - има в интернет- прелива от информация... Даже в един блог ласкаво са нарекли митоманията- диагнозата на Пинокио... Хареса ми - така си е то- на лъжата носът и е дълъг... А краката- къси, ако се вярва на народната мъдрост... Лъжата на митоманите е урудлива лъжа, при която винаги се цели от митомана да има пострадали...
Цеци_Вихронрав:
Това със правенето на жертва за нещо си, някак не го разбирам... Съгласна съм, че за да получиш първо трябва да дадеш. Земята като земя, за да ти даде реколта, първо ти трябва да и дадеш семе... Т.е. първо е даването и после получаването. Обаче в същото време наблюдавам как тази проста истина се изкривява и окепазява до неузнаваемост...
Гледам и тълковният речник... Едно от описанията на думата "жертва" е: Доброволно отказване от блага или лишаване от живот в полза на някого/нещо или в името на идеали или принципи...
Не съм съгласна, че като се лиша от нещо което ми доставя удоволствие ще постигна повече в магията примерно...
Ако се лиша от любимият си шоколад за определено време или от секс примерно, едва ли ще напредна много в магията понеже съм дала "жертва". Но ако отделя от свободното си време и уча ще постигна завидни резултати. Ето това е да дадеш, за да получиш! Т.е. давам време, полагам усилия и постигам резултати. Давайки си шоколада на някой друг обаче... Само ще си остана без шоколад и ще ми е криво, но ще продължа да съм ненаучила магия.
Та жертвите в името на магия, религия и други от сорта са много криворазбрани ми се струва.
Да си направя кафе и ще пиша и за хората дето много обичат да се изживяват като жертви...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия