ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА

Размисли върху същността на окултните среди

<< < (3/4) > >>

theshadow:
Цеци_Вихронрав, хем е така в някои случаи, хем не винаги... Давам пример за невинаги-то...  Да речем- тук във форума обяснявам какво е аурата... На базата на добри познания по физика - моето обяснение е издържано от към истинност и е доказуемо като твърдения... Но някой, който нито има моите познания по физика, нито планира изобщо някога да седне и да понаучи нещо в тази област... Ще изпише такива неща за аурата, дето не са така и... И такъв човек не го интерсува коя е истината... Не го интересува, че твърденията му са несъстоятелни и недоказуеми... Него просто му харесало как звучи измислицата... И ако към измислицата е удобно да се вкара във филм? Това значи ли да търсим под вола- теле...

Но поставяш сериозен въпрос... За терминологията... Липсата на еднаква терминология е пряк резултат от драскачеството на огромно количество шарлатани, издавани в огромен тираж и с огромни печалби... Шарлатанството се шири и никой не спира шарлатаните... В сферата на магията няма контрол... И докато не се постави магията изцяло на научна основа, тези процеси на разцвет на шарлатанството, на филмирани хора, на невежеството дори- ще продължават... В това отношение днес парапсихологията се бори да се наложи, но е призната само в някои държави, а в други не е призната - това, за наука имам предвид... Другият кандидат да изследва процеси от областта на магията със средствата на науката е трансперсоналната психология... Но и пред двете стои да изхвърлят огромният брой на шарлатания от частта с магията и имат още много път да извървят, преди да добият авторитет и да вършат онази работа, за която са създадени по един научен и адекватен начин...

В този ред на мисли, аз по един гаден скорпионски начин налагам научния подход в този форум и да се стремя да има уеднаквяване на терминологията и отграничаване от шарлатанството... Може и да е гадно от моя страна, че не допускам всеки да пише каквото иска и каквото си е харесал, но не може да докаже , като считам, че крайният резултат да си заслужава...

Цеци_Вихронрав:
Сянка, нямах впредвид примерите които посочваш, а нещо доста по-безобидно.
Да ти дам и аз пример... Когато започнах да чета за ясновидството ми направи впечатление, че ти наричаш картите, боба, руните и каквото там ползва отделният ясновидец - патерица, аз наричах в него момент същите неща - спусък...  Като се замислиш патерицата подпира, а спусъка ти дава начална скорост и между двете думи няма грам общо... Като продължих обаче да те чета, като ти зададох куп въпроси и тук и на лични схванах, че говорим за едно и също нещо. Ти ползваш докато другия или ти размесва картите да влезеш в ясновидски транс, а аз използвам докато блея по картинките да вляза в транс...
Та ако не бях продължила да чета и да питам, а бях тръгнала с рогата напред да ти доказвам как е спусък, а не патерица и познай.
За такъв тип възприятие и терминология говоря.

Agena:
Всички тези неща-боб,руни,карти,гледането на утайката на кафето и т.н.,са атрибути,които ни спомагат да влезем в нужното състояние.Същото е и с атрибутите при ритуалите-жезли,атамета и др.,с облеклото по време на практиката...Но ако един маг притежава нужните умения,той може да действа и само на ментално ниво,без атрибути.Искам да кажа,че само в съзнанието си може да извърши един ритуал от край до край и липсата на някой атрибут не би го спряла.Често съм съветвала други хора преди да тръгнат да въздействат върху другите,да въздействат върху себе си,защото променяйки собственото си излъчване,това ще доведе до някои промени в заобикалящата ги среда и може дори да не им се наложи да въздействат върху друг...Смея да твърдя,че онези,които навлизат сега и които са ме разбрали,се свеждат като бройка до пръстите на едната ръка.Причината е,че разни видни "писатели" и каналджии по телевизията твърдят обратното и хората вярват на тях.

Цеци_Вихронрав:
Права си Аджена, но докато стигнем до крайният резултат. В случая до извода, че това са само атрибути, всички използваме различни термини или ако щеш различен начин на изказ, на описание и често стават обърквания като да говорим на различни езици.

Agena:
В това няма  лошо. Всеки от нас първоначално се е учил от различни хора,черпил е информация от различни източници.Същността на езотеричното обучение е да можеш да отсееш зърното от плявата,дори и да ти го обясняват с различни думи/независимо от това ще се сетиш ,че иде реч за едно и също/.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия