Автор Тема: Какво е Книга на сенките?  (Прочетена 3232 пъти)

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6192
 • Total likes: 135
 • Karma: +106/-1
  • Профил
Какво е Книга на сенките?
« -: 21 Август 2016 18:26:18, Неделя »
Книгата на Сенките представлява собственоръчно направен вещерски дневник или вещерски сборник, съдържащ работещите техники, които при повторение дават всеки път еднакъв краен резултат, а също така съдържа направените магически експерименти и получилият се краен резултат, както и специфична информация от теория на магията. Накратко казано- в нея се записва магическата практика (собствена такава или прочетена някъде) и магическа теория и е нещо като аналог на магическия дневник.

Това не означава да се почне вътре да се преписват буквално абсолютно всички книги на съответната тематика, които минат през ръцете, не само, защото вещерският дневник няма да стигне, а и защото информацията, съдържаща се в книгата, винаги може да бъде прочетена от самата книга и няма нужда да се преписва.

Също така не е редно Книгата на Сенките да се превръща в безцелен препис на материали, които могат да бъдат намерени под път и над път. Не трябва да се записва вътре всичко или да се ползва за чернова за описване на неща, които не са изпробвани или пък за описване на сънища. Сама по себе си Книгата на Сенките не служи за призоваване и не генерира тайно или свещено знание, но въпреки това е нужно да бъде водена на ниво. В Книгата на Сенките да се пише на ръка и рисунките вътре се правят също на ръка. Може да има различни раздели съответно нуждите на този, който съставя Книгата на Сенките, като разделите се разграничават с подходящи разделители.

Старание се полага и за външния вид на Книгата на Сенките. Не се ползва най-обикновена ученическа тетрадка или тефтер и особено, ако преди това те са били употребявани за друга цел.  Обикновено Книгата на Сенките се изработва лично или ако не- се закупува изработена от някой друг готова. В интернет има информация как може да се изработи самостоятелно една такава Книга на Сенките и който се интересува, може да си прочете по въпроса.

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6192
 • Total likes: 135
 • Karma: +106/-1
  • Профил
Re: Какво е Книга на сенките?
« Отговор #1 -: 14 Април 2020 12:09:51, Вторник »
Скот Кънингам прави много добро описание по въпроса какво е това Книга на Сенките, в уика. Според него Книгата на Сенките е работна, настолна и съдържа призовавания, структури за ритуали, заклинания, рунически знаци, правила, управляващи магията и други. Понякога такава книга се пише, за да се предаде на някой друг, обикновено след инициация, но в повечето случаи, се прави за индивидуално ползване.

Има много истории, според които най-първата Книга на Сенките, е някаква древна и стои като наследство от минали времена и именно тя е Оригиналът. Но тези истории не са истина дори според самия Кънингам.

Преди хората са писали главно на ръка, но с навлизането на технологиите, все повече Книги на Сенките са в електронен вариант, писани са на компютър, таблет, телефон- който каквото предпочита. Даже в сферата на шегата, някои си кръщават труда "Флашката на Сенките".

Ако някой все пак държи на класиката и желае да си изработи сам Книга на Сенките в писмен вид, то може да ползва от онези папки - класьори, които предполагат дупчене на листа и класирането им в който ред е удобен или пък поставяне на листата в джоб и нареждането им. Причината е, че в повечето случаи не се следва някакъв ред на работа и на развитие, но при търсене на информация, удобно е не търсенето по дата, а търсенето по вида на работата. А и така неща, които са загубили своята актуалност, лесно може да се извадят, без да причинят някакви щети по общия вид на книгата. Не трябва да се чувства ограничение по отношение на съдържанието на Книгата на Сенките. Написаното вътре не е догма, не е правило и може да се променя.

Книгата на Сенките може да бъде обект на посвещение. В уика има цял раздел "Посвещения". Обикновено са посветени на свързване с природата (жива и нежива), стихиите, може да включва изпълнение сред природата или пък у дома. Ако някой реши да си прави Посвещение по повод на своята Книга на Сенките, то може да си създаде какъвто ритуал му хареса, да го адаптира към своите нужди и да го изпълни.

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.