Автор Тема: Информация за мирогледа на древните келти  (Прочетена 2211 пъти)

Неактивен theshadow

  • Админ-ДИКТАТОР
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 6192
  • Total likes: 135
  • Karma: +106/-1
    • Профил
Информация за мирогледа на древните келти
« -: 21 Август 2016 18:22:29, Неделя »
Трите кръга на съществуването 

Най-вътрешният кръг на Абред (Abred) е този, в който намираме проявлението на съществуването, където живеем извън курса на раждане и смърт, които представляват вратите „от” и „към” вътрешната, по-висока духовна реалност, повсеместно наричана Анун (Annwn) .

Вторият кръг е Гуинфид (Gwynfyd), където съществуват благословените и безсмъртни божества, а третият е Сегант (Ceugant), понякога изобразяван не само с 1 кръг, а чрез слънчеви лъчи, показващи, че това е Абсолюта, източника на цялото творение и съществуване.

Сегант завършва величественият кръгов ход на вечното прииждане, бидейки свързан с Анун като източник и начало на земната инкарнация. Анун, Отвъдният свят се управлява от Араун (Arawn) в Уелските митове, а Анун преди всичко се представя като света на феите.

Този Отвъден свят представлява („призрачни и все пак изцяло земни”) духове нито небесни, нито пък адски, но най-вече е сюрреалистична, богата и жива земя на вечното лято, измерение, което е по-близо до духовете на елементите в непрекъсната връзка с Природата и нейните сили.

Легендите засвидетелстват за много входове към Анун на няколко Мистични острова, включително Острова на Благословените, Острова на ябълките, Острова на Авалон, Острова на Вечната младост, имайки в предвид пътища към Отвъдния свят, които са през или се намират под възвишения– могили или хълмове, домовете на ирландските Шии (Sidhe), Хората на хълмовете, шотландските Сит (Sith) , или край реки и езера, родните места на уелските Гурагед Анун (Gwragedd Annwn) – Девиците на езерото и най-вече в горите под клоните на древните дървета.

По-рано се използваше грешно думата „фея” за характеризиране на легендарния Народ на Дана, Туха де Данан (Tuatha de Danann) . В ирландската легенда Тун мак Карел навлязъл пръв в Ирландия, синовете на Пархолан, после Немед, Фриболгите, Туха де Данан и най-накрая инвазията на синовете на Милед, наречени Народът на боговете на Дана. Туха де Данан били победени от Милесийците във великата битка при Телтаун – Телтин. Една легенда ни разказва, че Данаан образували около себе си невидим воал, следвайки нарежданията на милесийския друид Амергин, като по този начин предали владеенето на Ирландия на синовете на Милед, владеене на всичко „под земята” – всичко, което е природно (елементално) диво било дадено на племето на Дана/Дану, след време познати като Шии (Sidhe).

В Леавар на х-Уре, Туха де Данаан са описани като шиаванс (siabhans), означаващо феи и в разказа от 16-ти век за Битката на Мойтура четем: „Туха де Данаан живееха на Северните острови, изучаващи окултизъм и магьосничество, изкуството на друидите, вещерство и магически умения, докато не надминаха мъдростта на езическите изкуства.” Също така знаем, че са учили тези „изкуства” в четири града – Фалиш на север, Гориш на изток, Муриш на запад и Финиш на юг.

Общуването между много реалности на скритата Анун и смъртните хора са често повтаряни в легендите и фолклора и включват повече от няколко необикновено красиви и смислени приказки, включително съдбоносната среща на Пул с Араун, в която Араун и Пул, принцът на Дифед , магически си разменили местата за една година с уговорката Пул да освободи кралството на Араун – Анун от врагът му, наречен Хаган, като го убие с един единствен удар от копието си. След което Пул бил удостоен с титлата пен Анун – Господар на Анун. Браковете между феи и смъртни са многобройни, както е бракът между Пул пен Анун и Рианон, дъщерята на Хейд Хен – Древният.

Тесните връзки между тези кръгове на съществуване и техните спирани връзки е отражението на вярата в цикличното съществуване и цикличното време, изразени така ясно в същността на Природата – циклите на луната и слънцето и във вътрешната тъкан на четирите главни елементални Природни стихии.

Кръгът на елементите

Отгоре по часовниковата стрелка – Въздух, Огън, Вода, Земя

Свързван с източната част на изгряващото слънце, Въздухът е елементът на комуникацията, възприятията и вдъхновението, главният проводник на Бардическата муза.

В южната част на обедното слънце , Огънят е елемент на усещанията, мощта, силата, защитата, правосъдието и закона. Огънят също представлява неизбежната сила, събуждаща вътрешното просветление и е движещата ръка на еволюционното развитие.

Водата, в западната част на залязващото слънце е елементът на психичната интуиция, емпатичната емоция, експерименталното начало и последващата съдба и орис.

В северната част на среднощното слънце, Земята представя нашето проявено съществуване, връзката ни с планетата, върху която живеем и връзката с корена на нашето еволюционно начало.

В центъра на кръга, представен от вечната и меизменна Непрекъснатост, четерите оцветени пръстена на елементите са свързани заедно и се държат чрез петият елементна трансцеденталността , Вретеното на Неизбежността – Духът. Над кръга на елементите стои Гуинфид, реалността на светлината, а под него – Анун, реалността на подземният свят.

Материалът е от МГ.
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.