Автор Тема: ПСИХОНАВТ - подредено  (Прочетена 9994 пъти)

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6192
 • Total likes: 135
 • Karma: +106/-1
  • Профил
ПСИХОНАВТ - подредено
« -: 16 Август 2016 17:08:29, Вторник »
В Психонавт ще се спрем на нива на съзнанието, психичен цензор, магическо време и част от магическите парадигми, касаещи действието на Вселената...

Материалите ще бъдат поствани по тази тема...
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6192
 • Total likes: 135
 • Karma: +106/-1
  • Профил
Re: ПСИХОНАВТ - подредено
« Отговор #1 -: 9 Март 2017 10:16:29, Четвъртък »
ПСИХОНАВТ - уводни думи

"Психонавт" се води допълнение към LIBER NULL и според Питър Карол представлява наръчник по индивидуално чародейство така, както се преподава от IOT (Магическият Орден на Илюминатите от Танатерос). Идеята му е да представлява нещо като малка енциклопения от свързани едно с друго есета, като обаче не е задължително да се четат в някаква строга последователност, а терминологията, ако не е обяснена на място в дадено есе, следва да се търси като значение в есето, към което принадлежи.

Заложено е магическата работа да има две страни.

Първата страна е експерименталната- представлява изследване на методите на магията.

Втората страна е философската - целта е магията да придобие своя собствена атмосфера, светоглед, в крайна сметка своя собствена философия.

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6192
 • Total likes: 135
 • Karma: +106/-1
  • Профил
Re: ПСИХОНАВТ - подредено
« Отговор #2 -: 21 Април 2017 10:59:07, Петък »
МАГИЯТА НА НОВИЯ ЕОН

В тази част от "Психонавт" акцентът не е върху практиката, но по един косвен начин я касае. Питър Карол засяга виждането, че винаги, когато е наличен упадък в дадена държава или култура, точно тогава навсякъде започват да се появяват магьосници или месии- но не такива, които са с реални умения, а измамници. В момента цялата епоха, в която сме, е навлязла в криза и да- сега са се нароили всякакви измамници, които се надскачат да предлагат своите безумни доктрини. П. Карол вижда в това момент да се даде право на глас на нова духовност, като от онези, които наистина могат нещо, зависи каква да бъде тази нова духовност- и това ще бъде завещаване на човечеството на един нов дар, чиято стойност може да се окаже в един далечен момент по-голяма, отколкото за момента се предполага.

Това се случва на фона на изхабените от към идеология и развитие монотеистични религии и наука, която все още няма изграден моралът да борави с придобити опасни за човечеството познания. В един момент се предполага следващият голям напредък да е в развиването на психичните сили, като според Карол (и е така впрочем) реалната магия си е една и съща и това е устойчиво през вековете, без значение в какви думи се облича, т.е. може една експериментална работа в магията да включва проучване и на по-древни практики- това е от една страна, а от друга страна- необходимо е да се акцентира и върху така наречената от него - магическа духовност.

Останалото, което Питър Карол е писал по настоящия въпрос, е пропаганда, която цели IOT да добие от една страна популярност, а от друга- власт. Некоректност е от страна на IOT и затова няма да отделям време на пропагандата.

автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6192
 • Total likes: 135
 • Karma: +106/-1
  • Профил
Re: ПСИХОНАВТ - подредено
« Отговор #3 -: 25 Май 2017 19:27:57, Четвъртък »
ГРУПОВИ МАГИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ

Според Питър Карол, когато се практикува в група, се генерира повече сила, отколкото, ако се практикува сам. Но според мен това не е всевалидно правило- зависи какво могат участниците, т.е. какво е общото ниво на групата като умения в областта на магията. При едно ниско или никакво ниво на повечето от участниците- не се очертава кой знае какъв краен резултат.

Питър Карол посочва, че груповата работа дава възможност за много експерименти, като ги разделя на възможни в четири области- ритуал, екстрасензорика, транс и сънуване.

Ритуалът е разглеждан от една страна като синхронизиращ дейността на групата, а от друга страна, като средство за придаване на важност. В частта с уеднаквеното ритуално облекло (дори да е най-обикновена черна роба с качулка) акцентира върху намаляването чрез него на индивидуалните фактори и действане на групата на принцип отвъд личните съображения. Ритуалите може да са от типа за правене на магия, за инвокация (споменава и евокация, но това с евокацията е мит и суеверие и не го препоръчвам), за гадателски техники.

Трансовите състояния също може да се съчетаят с ритуал, посредством който под ръководството на някой упълномощен от групата да се достига на различни видове трансови състояния. П. Карол дава идея трансовите състояния да се използват за работа с Психичен цензур и работа с ясновидство. Посочва, че крият известни опасности (главно свързани с прекомерното активизиране на въображението) и затова те трябва да се провеждат рядко и само за достигане на обективни резултати.

Екстрасензориката залага на експерименти в областта на телепатията. Дели на умение, съставено от две части- проекция на нещо и възприемане на проектираното нещо. В група заниманията с телепатия са посредством синхронизационна проекция от много оператори върху един обект. Според П. Карол опитите да се проектира или да се приеме цяла последователност от образи  е по-малко ефикасно, отколкото ако се заложи на мощното проектиране на един единствен образ. Счита за най-подходящо това да е сигил или символ. Особеност е да се внимава с умората, защото от един момент натам умората води до объркване и разсейване на проектиращите и възприемащите способности.

При работата с екстрасензорика може да се впише ритуал, да се правят определени групови медитации. Може да се ползват също така магически танц, инвокации, различни техники на дишане, техники за контролиран групов гнозис.

- Гнозис (старогръцки) означава - знание, което човек добива сам и лично. Гнозисът се достига при попадането в пределни състояния. Питър Карол ги представя като отражение на две крайности.

Едната крайност е да се постигне пренатоварване на сетивата, което от своя страна води до разширяване на физическите, менталните и емоционалните граници до точка на разрив, но без да се загуби контрол над себе си. Постига се с ритуали, различни пози на тялото, барабани, танц, молитва, крайни състояния на гняв, страх и други.

В другата крайност целта е достигането до абсолютното спокойствие. Може да се използва дълбока медитация или друго подходящо състояние на транс, водещ до пълно отпускане на тялото и на съзнанието.

По тези начини Питър Карол приема, че се блокира съзнателния ум. Така се дава възможност магическото намерение при правене на магия може да бъде активирано, т.е. може да се достигне до магически транс или да се достигне до несъзнаваното за нуждите на работата със сигили.

По частта с работата по екстрасензориката, П. Карол споменава и работа с астрал, но тъй като астралът не съществува- това би могло да бъде заменено от работа с вътрешен екран и съзидателна визуализация.

Сънуването обхваща усвояването на умения за работа в ОС. Карол твърди, че някои форми на предварително аранжирана групова инкантация или визуализация в момента преди заспиване могат да помогнат за попадането в състояние на ОС. Крайната цел на сънуването при групова работа е достигането до момента участниците да се сънуват заедно на предварително уговорено реално място. Набъркан е астралът, така че начинът подобно нещо да се случи го няма описан в книгата. Мога да дам подсказка- използва се т.нар. сливане на нервни системи, което се прави от ясновидци. Сложно е- не е за начинаещи, не е и за начинаещи ясновидци.

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6192
 • Total likes: 135
 • Karma: +106/-1
  • Профил
Re: ПСИХОНАВТ - подредено
« Отговор #4 -: 10 Юни 2017 15:04:08, Събота »
НИВА НА СЪЗНАНИЕТО

Едно от нещата, на които Питър Карол акцентира, когато разглежда нивата на съзнанието е, че става въпрос за схеми, като реално умът е много по-сложен от схемите, което им придава известно несъвършенство. Опитите на автора да навлезе в сферата на психиатрията с твърдения, че няма яснота за причините за появата на лудостта и съответно няма лек, са несъстоятелни и тази част ще я прескоча. Само ще спомена, че в психиатрията диагноза "лудост" не съществува и от там насетне всяко психично заболяване е само за себе си по цяла поредица от показатели.

Като цяло, схемата за нива на съзнанието, която разглежда Питър Карол, е базирана на криворазбран Фройд. Схемата включва:

- Безсъзнанието - или преводачът на книгата се е провалил с превода, или Карол не е наясно с терминологията - това е всъщност несъзнаваното. Според Карол същото няма голямо приложение, освен да си почива човек в него и да се предпазва организма по време на тъмните часове. Реално не е точно така. Несъзнаваното е много по-голямо като обем съхранени данни от осъзнатото. Поради тази причина Фройд определя скритите съобщения от несъзнаваното като форма на вътрешна комуникация извън осъзнаването. Като оставим психоанализата и другите науки от този вид настрана- ролята на несъзнаваното при магията е голяма и не само що се отнася до начина на действие на сигилите.

- Сънуването - отделено е като ниво на съзнание, притежаващо много функции. Счита, че то отваря прозорец към психичното измерение с по-малко достъпните области от паметта. Това е така, а въпросното измерение е несъзнаваното. Сънуването е разглеждано като средство за навлизане в гностично ниво и за действие в него.

- Автоматично състояние - за извършване на всякакви задачи, които не изискват мислене след като веднъж са били научени (примерно- ходене). Нежелателно е да се прекарва целия живот по този начин. Като ползи от него Карол посочва възможността от него много лесно да се премине към ясновидство или към правене на магия.

- Будно съзнание - според Карол е налично, когато умът предизвика някакъв неавтоматичен отклик спрямо някакъв стимул и зависи от интелекта. Отредена му е малка роля в магията.

- Гностично ниво - появява се, когато умът започне интензивно да осъзнава нещо. Гнозисът е състоянието, което също се препоръчва като изходна точка за направа на магия.

- Психичен цензор - това е нещото, което защитава всекидневното внимание и пречи на достъпа до несъзнаваното. Методите за правене на хаос магия в огромната си част се основават на това, че трябва да се преминава покрай „психичния цензор“ и да се достига до несъзнаваното вместо да се работи със съзнателния ум, защото така магията може да бъде осъществена чрез средства, неизвестни на съзнателния ум. В което има определена истина и логика. Но не бива да се пренебрегва и съзнателния ум в процеса на правенето на магия. Самият психичен цензор е вредно за психиката да бъде изцяло изключван. 

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.

Неактивен theshadow

 • Админ-ДИКТАТОР
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6192
 • Total likes: 135
 • Karma: +106/-1
  • Профил
Re: ПСИХОНАВТ - подредено
« Отговор #5 -: 15 Юни 2017 11:36:29, Четвъртък »
МАГИЧЕСКА БИТКА

Според Питър Карол магическа битка между хора със съответните умения може да се получи в резултат на неразрешими по нормалния начин спорове или в резултат на тренировъчни упражнения, а понякога и като изпитване на нечие превъзходство. Отразява и битка между магове и обикновени хора, като я окачествява като не по-малко опасна, отколкото и битката между обикновени хора. Счита, че от всички възможни мотиви за магическа битка, отмъщението е може би най-безсмисленият, освен ако не е за демонстрация и предупреждение за другите.

Питър Карол като цяло отрича насилието и предлага да се ползват, цитирам- "заклинания за завързване и блокиране или операции, които променят противниковите намерения". Заклинанията не са магия. С това уточнение- може да бъде блокиран някой, така че да не може да направи нищо от това, което иска. Но начинът това да се случи не е описан от П. Карол.

Според Карол магическата атака приема две форми.

1. Ако разстоянието е голямо- се ползва телепатия, тласкаща атакувания да се самоунищожи.

2. Удар по енергийно поле на атакувания.

И двата вида атаки са възможни, но не и по описания в книгата на Карол начин.

В света на фантазията е описанието на създаването на съзнателни и полусъзнателни енергийни същества, изпращането на етерични същества, етерични мисъл-форми.

Правилно е посочена параноята като най-лошият враг. В действителност е много трудно да се влезе в магическа битка, тъй като хората, имащи съответните умения са много малко и ги ползват много рядко, в изключителни случаи и основно за самозащита, а не за нападение.

Също така е правилно и написаното, че за да се защитава адекватно човек при наличие на магическа атака, то той трябва да притежава достатъчен контрол над своята енергия. Вярно е, че е възможно и магическата атака да бъде противоположното на окултното лечение.

В заключение Питър Карол призовава да се използват конструктивно уменията, а не деструктивно, до колкото в първото има според него по-голяма доза предизвикателство.

Автор: The Shadow
Познанието е само за тези, които са готови да жертват време и усилия, за да се сдобият с него.