Quote Цеци_Вихронрав (
)
Това шаманизма ми звучи много чужденецки нещо. Почти като вудо-то примерно. От малкото което зная за шаманизма най-близкото до шаманизъм в България ми идват нестинарските танци понеже там ритъм и транс и... И може би, но не съвсем кукерските ритуали.
Е, ако разгледаме разните раздели във форума ще видим, че повечето неща са "чужденецки". :p
Което лично за мен е ОК.
Ако говорим за шаманизма и българите, това е отделен въпрос и в темата за литературата съм описал книгите, където това се разглежда - книгите на проф. Анчо Калоянов според ме са най-интересни.
У нас има както фолклорни следи, така и рисунки, по-точно петроглифи (по скалите) и графити (по камъните в града) на различни места (Плиска, Мадара и др.), които очевидно изобразяват шамани.
Шаманизмът според мен е тръгнал още от палеолита, когато е нямало не сам славяни, но и въобще и помен от сегашните народи. Прим. рисунките в пещерата Труа Фрер и в други места според доста изследователи (смятам, че са напълно прави) изобразява шаман.
Нестинарството е практика, известна на доста места по света и не се прави само от шамани. Както и игрите с маски (то в цяла Европа има ритуали, приличащи на нашето кукерство). Това са неща, останали от езическите религии. Което е по-различно от шаманизма все пак.
Мисля, че в другите теми беше засегнат въпроса за произхода на шаманизма. Има разни теории, но аз споделям тази, че той е може би най-древната практика, възникнала в праисторически времена.
За съжаление за славянския шаманизъм не знаем почти нищо конкретно, освен това, което е останало във фолклора на славянските народи и някои народни вярвания, оцелели след въвеждането на християнството. Но това все пак са останки - не знаем точно как са го правели древните славяни.
Днес има хора, които се опитват да направят някаква система, опирайки се на фолклора, главно в Русия, но и в други страни. Макар че съм добре настроен към неопаганизма като цяло, все пак това са си съвременни конструкции.
Същата работа и в Скандинавия, където се опитват да възродят т.нар. сейд (демек нордическия шаманизъм) и пр. и пр.
За шаманизма на прабългарите също не знаем нищо конкретно, но знаем какво представлява шаманизма на други народи от местата, от които се предполага, че те идват и/или са с общ произход с тях. Но пак нещата са хипотетични.
Затова аз предпочитам тези шамански традиции, които са достигнали до наши дни в повече или по-малко чист вид, т.е. живата традиция.