ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА

Карти Таро и Оракули

<< < (13/18) > >>

Амрита:
Какво налучкване? Разговорът ми с ShaAngreal и отговорите ми от нея са най-смислените и най-сериозните неща, които са ми се случвали през този месец...Мога да потвърдя, че напълно позна за емоциите ми и начина по който се чувствам...

Theshadow, ако това за теб е падане на ниво, съжалявам, но аз няма какво повече от това да предложа и явно не съм на нивото на вашия форум. ShaAngreal, благодаря ти още веднъж за всичко! Желая всичко най-хубаво на всички!

ShaAngreal:
Quote theshadow ()Достатъчно понятно ли го обясних или има желаещи да се бъркат, че хартията и цветното мастило имат ясновидски способности и показват бъдеще? 
Мислех, че вече сме го обсъждали това. Никой не твърди, че хартийката е разумна.

Хайде със здраве!

Амрита ако имаш желание, пиши на лични... или ме намери в нета. Обичам да се занимавам с таро. Поздрави!

theshadow:
Амрита, един маг направил следното нещо- измислил един единствен хороскоп, а после го пробутвал на всякакви хора, като искал от тях да отговорят до колко хороскопът им пасва... Само сменял отгоре данните на хората, сякаш е писан лично и само за тях... Е, та този хороскоп бил налучквация и почти всички се съгласили, че се отнася до тях... Лично... Познал им... Това ""познаване"" е изследвано от психологията... И е заимстван номерът с еднаквия за всички уж личен хороскоп всъщност от нещо доста подобно, правено отБертрам Форер... Резултатите магът си ги публикувал...

Както и Б. Форер...

Така е открит - ефект на Форер се нарича... За ОБЩИ твърдения е лесно да се даде оценка , че видиш ли, всичко познахме... Ефектът на Форер е ефектът на налучкването... Вие тук по темата нямате конкретика.... Все общи приказки...

И след като нито ти, нито ша ангреал искате да се развивате и да качите ниво и смятате, че май всичко ви е ясно- това си е ваш избор...

Сега за Форер... За който иска да се развива...

Б. Форер написал един псих. профил и го раздал на студентите си, като им обяснил, че се отнася лично за тях и те трябвало да обяснят дали им познава... И както и при хороскопа, таковата, Форер масово познал...

Ето го ""личният"" профил като текст.... Мнозина ще намерят себе си в този общ профил.. Но не- не е познаване как се чувствате, а е налучкване... И бидейки налучкване, не върши никаква работа... Защото, както писа Цеци- не е реалност....

Профил , написан от Форер-

""Често изпитваш нужда другите да те одобряват и харесват. Имаш склонност да си критичен към себе си. Притежаваш значителен потенциал, който обаче все още не използваш в своя полза. Макар да имаш някои личностни слабости, общо взето умееш да ги компенсираш. Външно изглеждаш спокоен и уверен, но се случва да си вътрешно неспокоен и несигурен. В някои ситуации сериозно се съмняваш дали постъпваш правилно.

Харесваш животът и работата ти да са интересни и разнообразни, и не си доволен, когато биваш ограничаван. Смяташ себе си за човек, който мисли самостоятелно и не приемаш недоказани твърдения. Открил си обаче, че не винаги е мъдро да си прям и открит с всички. Понякога си екстровертен, приветлив и любезен, но има моменти, в които си затворен, тревожен, резервиран. Някои от мечтите ти са доста нереалистични. Сигурност в живота е една от основните ти цели.""

theshadow:
ShaAngreal, от разговора ни останах с впечатлението, че не те вълнува кое е истината, а да ти резонира - на принципа ""харесва ми"" и ""не ми харесва""... Когато си готова да спреш с резонансите,  може да се замислиш какво всъщност правиш, щом ти не си ясновидец, а хартийката - също... Това за разумната хартийка си е твоя измислица на термин- показва, че дори не внимаваш какво ти се пише...     

И на теб- със здраве, щом това искаш... 

Цеци_Вихронрав:
Сянка, профила написан от Форер е валиден за всеки нормален човек и не ми звучи точно като налучкване, а като психологичен профил на дадена група, което го прави валиден за всеки от групата. Този подход използват и улучните врачки - мошенички и повечето хора им се връзват.
И мисля, че целта на гадаенето не е да еазберем как се чувстваме и какви са ни страховете и съмненията - би трябвало това и без карти да го знаем. Целта на гадавнето е да видим какво ни очаква и при нужда да го променим.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия