ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА
Карти Таро и Оракули
theshadow:
Амрита, благодаря за уточнението, така вече те разбрах ...
Препоръчвам ти, за да си улесниш вземането на решение, да попиташ в НОИ в случай, че си безработна и забременееш, какви пари за майчинство ще ти отпуснат... Питай, защото мисля, че ако си безработна, тогава си към Дирекция “Социално подпомагане” по местоживеене... И няма да ти гледат дохода, когато ти отпускат майчинството, защото майчинството ти ще е в графа социална помощ и беше някаква смешна сума... Питай ги в НОИ... Това е важно да го знаеш преди да напускаш... Както вече писах- ако ще забременяваш и парите са ти проблем- за теб единствената опция е да вземаш болнични от момента, в който лекар установи забременяването... Ако не си на тр.договор, държавата ще те удари финансово в майчинството като сума...
Цеци_Вихронрав:
Армита, като чета предните ти постове оставям с впечатление, че при все, че не си в старият си колектив, фирмата като цяло е добра. Най- малкото е коректна и лоялна към служителите си. Казваш, че шефа ти е склонен да те пуска по изследвания в опит да заченеш, няма против да заимаш дете при все, че това означава да се лиши за година-две от труда ти...
Задай си въпроса би ли намерила друг такъв работодател?
Казваш, че имало стрес на работа. Ами няма работа без стрес. Това лято работих за най-любимият си шеф от всички които съм имала, но стреса си го имаше в големи количества. И не защото работата ми е лоша, а сезона беше ялов и... Стрес!
Честно не мислех да се намисам, защото звучиш досущ като синът ми и не исках да грубея, но....
На син си опитвам да внуша, че не колектива трябва да се нагажда към него, а той към колектива. Та и ти... Добре, вече не си в старият си колектив и страдаш. Да ама страдайки няма да върнеш времето - такава магия няма. Остава ти да се нагодиш към новият колектив и нагаждайки се и приемайки промените стреса ще намалее.
Ако не можеш да се нагодиш към новото се замисли и за друго... Едно дете е голяма промяна в живота и е свързано освен с удоволствието да се наречеш майка и с много стрес и отговорности. Ти готова ли си за това???
И все си мисля, че въпросите ти към картите трябва да са, не дали да напуснеш, а дали ще се справиш с предизвикателството да приемеш промяната и на работа и на колектив. Другият ти въпрос би трябвало да е дали си готова да бъдеш родител. Защото ако не ти харесват работата и колектива защото ти било стресиращо можеш да напуснеш, но ако в един момент ти дойде стресиращо майчинството някак не става с лека ръка да си напуснеш детето нали? Пиша всичко това от позицията на майка. Защото докато си порастя детето съм работила какво ли не и съм търпяла и кофти работа и излишен стрес, защото е безработица, а напусна ли и не успея да си намеря веднага работа детето ми ще гладува...
Та извинявай, ако съм била груба, но го правя в опит да ти помогна.
Амрита:
Препоръчвам ти, за да си улесниш вземането на решение, да попиташ в НОИ в случай,
че си безработна и забременееш, какви пари за майчинство ще ти
отпуснат...
Питала съм, 100 лв. социални. Една служителка направо ми каза да намера някой да ме осигурява поне 2-3 месеца преди това, за да взема поне минимална заплата.
Цеци , в голяма степен съм съгласна с теб. Едва ли ще намеря друг такъв свестен шеф. Да, фирмата е коректна със служителите си, макар че ги гърчи от работа. Аз съм изумена от това, което се случва в момента - един колега го пуснали три седмици в студентска платена отпуска, друга колежка беше един месец в болничен, в момента постоянно я пускат почасово да излиза заради семейни проблеми, а пък на мен ми обещават да ме пускат заради ин витро процедури. И всичките сме на изпитателен срок, а толкова бързо могат да ни махнат ако решат...Да, затова си права...
И да, разглезила съм се, защото когато ни казаха, че ще ни съкращават (а това стана около година преди това), първо останахме без работа хората в моя отдел. Не ни съкратиха, а ни прехвърлиха в друг отдел, където имаше доста работа и ни обучиха. Там имах най-невероятната шефка, истински ангел. Толкова ми беше спокойно цяла година и знаех, че това е работата, в която мога да остана до пенсия ако мога да избирам. Това беше най-ненатоварващата работа, която съм вършила в тази фирма. И осъзнах и нещо друго - че предпочитам да ми е спокойно в работата отколкото да имам развитие.
Но не съм съгласна, че човек трябва на всяка на цена да стиска със зъби и да се мъчи ако има избор. Междудругото в целия ми трудов стаж, това ми се струва наистина най-тежката и сложна работа. Май това е най-големият проблем, който ме притеснява дали ще се справя и дали ще издържа...
Как да питам дали ще се справя с работата - три карти ли да хвърля или друга подредба?
Не се страхувам от отговорността на майчинството...От 13-годишна възраст помагам в грижите за брат ми и винаги съм му била като втора майка, а когато той стана на 13 останахме само двамата и се наложи аз да поема цялата отговорност за него, включително и за тежкия пубертет, който изкара. Осъзнавам грешките си спрямо него, които ще се опитам да не допускам втори път.
Цеци_Вихронрав:
Армита, значи вече имаш опит в отглеждането на дете и носенето на отговорност. Но орносно работата в момент преди да излезеш в майчинство мисля, че не трябва да напускаш преди да си си осигурила нова работа. Решението все пак е твое.
Колкото до картите... Те показват какво би могло да се случи, а не какво със сигурност ще се случи. Всяко едно наше действие или бездействие оформя и променя евентуалното ни бъдеще. Аз лично като си гадая питам какво ме чака, ако постъпя еди как си.
theshadow:
Амрита, когато бях дете, за ясновидство се учих на контрол от една ясновидка, на която първият и урок беше , че няма съдба, нищо не е предопределено и картите са само картинки върху хартия... Че пред всеки човек стоят много варианти на бъдеще и кой ще се реализира зависи от цяла поредица фактори... Цеци ти е посочила личните действия и бездействия, но има и още работи, които влияят...
Така... Пишеш, че според теб имаш избор и затова не искаш да се мъчиш... 100 лв майчинство- това отговорен избор ли е според теб?
А после искаш след майчинството, предполагам... Искаш спокойна работа...
Имам си фирма, отделно работя към фирма на роднини... В един момент установих, че имам работа-мечта в очите на част от персонала...Бяха тръгнали подмятания колко подпирам стола да не падне и така по цял ден, а накрая хоп- пари в джоба... Понеже от страни гледано съм все по форуми и кога и някой да влезе- аз видимо не работя...
Но... Наложи ми се да отсъствам от работа дълго по здравословни причини... Намерих си заместник... Махнах 80% от задачите си, тъй като аз следя банки и боравя със суми пари, което няма да иде при случаен човек... Аз търся и намирам големи чуждестранни клиенти, което- заметникът тцъ... Аз отговарям за системи за качество... Аз държа връзка с институции във връзка със системите за качество... И т.н.- което на заместника също отпада... И въпреки цяла поредица отпаднали неща- заместникът звъни и се оплаква , че се сбърква от работа и се зарива в решаване на проблеми... И явно не успява да си организира врмето и да си свърши задачите, защото пустото свободно време все го няма и го няма...
Та... Аз нали подпирах стола да не падне на перфектната работа и вземах пари за висене по форуми... За отстрани гледано- да, така е... Но то работа в стил - някак е като по вица- туризмът и имиграцията не са едно и също...
Помисли добре какво разбираш под спокойна работа, на която не се мъчиш... Има ли кой да ти подари такава?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия