ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА

Карти Таро и Оракули

<< < (8/18) > >>

Амрита:
Трогната съм. Не съм очаквала да
вземете толкова присърце проблемите ми.

Точно осигуровките за майчинство бяха
голяма драма за мен, когато ме съкращаваха. На реална заплата съм и сега и преди
съкращението ми в тази фирма (засега ми се губят два месеца осигуровки, през
които бях на борсата). Но осъзнах, че за пореден път може да имам хубави
осигуровки, но не и дете, както се случи през последните шест години. Затова
осъзнах, че не е хубаво да се вкопчвам на всяка цена в тези осигуровки, най-важното
е да бъда спокойна. 

Реших да
бъда честна още в началото и казах на най-големият ми шеф, от който зависи
всичко, че искам да имам дете и че ще ми се наложи да отсъствам поради ходене
на лекари (болнични не съм споменавала)и
той го прие нормално. Каза ми, че няма да имам проблеми да ме пускат (като ми
разсрочват отпуската на часове). Постъпи много човешки и благородно, може би
защото ме познава и отпреди (били сме на здравей, здрасти).  Иначе съм на съвсем нов договор на изпитателенсрок.  Да, може би точно това разбиране от страна на шефовете мезадържа, едва ли някой на ново място ще го прояви.   

По отношение на работата от вкъщи, от години си мечтая за такава работа, но мисля, че в България малко хора имат този късмет. Просто повечето работни места, които се предлагат, изискват ходенето на работа в офис. За фрилансер не съм сигурна, че ще успея да пробия, повечето се
занимават с графичен дизайн, от който нищо не разбирам.

"Напуснеш ли работа, ще е повзаимно съгласие и борсата като пари ще ти отпусне минимума и ще го вземаш този
минимум много малко време...'

Само за
уточнение, след като бъде съкратен по чл. 328 и отиде на борсата и все още не
си е използвал всички полагащи му се месеци (аз от девет използвах само два) ако човек започне
работа и в определен срок , независимо как е напуснал или са го освободили има
право да се върне на борсата със същото обезщетение, питах специално в НОИ,
отдел безработица, където ми оправяха документите. Ако пресрочи този срок, тогава ще получава
само 7 лв. на работен ден. Аз все още се вписвам в този срок, затова в момента съм изправена пред тази дилема.

theshadow:
328 КТ?!!! Че работодателят ти трябва да ти е много близък, за да се набута да ти прекрати договора на някое от тези основания по алинеите на 328- да си закрива част от фирмата, за да те съкрати, предполагам това като алинея визираш...  При това е времеотнемаща процедура, съпроводена с куп документи защо точно теб махат, а не някой друг- подбор се прави и трябва солидно да се аргументира- и ако фирмата е процъфтяваща , а теб те освобождават на база ""закриване"" на част от фирмата  и работодателят ти може да се уреди с проверка от Инспекция по труда и НАП... Не може да закрива частично фирма без основание... Как хем е на приходи, хем ще закрива част от фирмата- ще се търси незаконно съкращение и ще го разкатаят, ако не е направил качествена измама, замесвайки счети и адвокати... Това много трудно някой с акъла си ще го накараш да направи за теб...

И освен че е дълга процедура, по тази от алинеите на 328 КТ, ако шеф  те прекрати по тях и после той няма право да назначи човек на твое място сума време... Ти в другите алинеи не те виждам да се впишеш- другите изцяло закриване на фирмата, друга алинея е да докаже, че си без квалификация (после това ще те остави дълго без работа, ако ти го причини ), преместване на фирмата в друг град, уволнен незаконно служител съдът го слага на твоето работно място, да си станала на възраст за пенсиониране... Те такива те са основанията за чл. 328 КТ... Освен това е свързано с изплащане на парично обезщетение, което не е малко пари...

Сигурна ли си, че работодателят ти ще се навие на такива декларации на неверни обстоятелства заради теб, че и да декларира  и плати данъци върху обезщетение за теб? Понеже обезщетението се декларира пред НАП и се плащат данъци върху него... Разход е, освен че няма да е коректно подадена информация...

Отделно НОИ няма да ти дава майчинство по формулата на работеща жена... Без работа ли си- режат ти пари от майчинството...

Ако си в изпитателен срок, по - добре по чл. 71 КТ, но... Ако скоро си била на борсата... Имаше там уловка... Ако не са минали 3 години от както си ползвала борса последно- по чл. 71 Кт отиваш и вземаш минимума , т.е. няма да е на каквото си осигурявана... И ще го вземаш този минимум за 4 месеца... Чл. 71 КТ върши работа да вземаш повече пари, но само ако от последното ходене на борса са минали 3 години...

По-добре като забременееш и вземай болнични листове... В никакъв случай не ти препоръчвам да напускаш...

Цеци_Вихронрав:
Сянка, Армита няколко поста назад казва: "Ситуацията ми е следната: през юни ме съкратиха от фирмата, в която бях
работила почти шест години (заедно с всичките ми колеги) заради прекратяване на този проект и се озовах на
борсата. През август ми предложиха наново да започна по друг нов коренно
различен проект. Работата ми няма нищо общо с предишната освен,  че същата фирма
 ми е работодател. Въобще не бях сигурна, че искам тази работа,но под
влияние на мъжа ми и на две приятелки започнах.", което оправдава освобождаването и по въпросният член.

theshadow:
Цеци, така написано-

Quote Амрита ()"Напуснеш ли работа, ще е повзаимно съгласие и борсата като пари ще ти отпусне минимума и ще го вземаш тозиминимум много малко време...`

Само зауточнение, след като бъде съкратен по чл. 328 и отиде на борсата и все още не
си е използвал всички полагащи му се месеци (аз от девет използвах само два) ако човек започне
работа и в определен срок , независимо как е напуснал или са го освободили има
право да се върне на борсата със същото обезщетение, питах специално в НОИ,
отдел безработица, където ми оправяха документите.
Го разбрах, че сега иска да напуска по чл. 328 КТ... Защото в цитиранито от теб извадка от предходно мнение на амрита не пишеше на какво основание по КТ е прекратен договора... Не е само един възможният вариант на прекратяване  на тр.договор....

И като не е написано конкретно по кой чл. и ал. и на мен нищо не ми говори... Може да е прекратен проекта и да е прекратен тр.договор след това с персонала по 325 КТ, по 326 КТ, по 327 КТ, по 328 КТ, по 331 КТ... 

Амрита да уточни... 

Амрита:
Отново погледнах заповедта си - трудовият ми договор е прекратен през юни на основание
чл. 328, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда. Причината е, че голям клиент на
фирмата прекрати отношенията си с нея и останахме без работа. След време тя
сключва договор с друга компания и отново си търси нови хора. И се обажда първо
на свои стари служители да им предложи... 

От НОИ ме увериха, че независимо от начина напускане в моя случай мога да се
върна на борсата със същото обезщетение в рамките на определен срок, стига да
се впиша отново в едноседмичен срок при тях и в бюрото по труда. Надявам се да
не съм попаднала на некомпетентни служители, защото ми е много важно. Иначе не
виждам защо да ме лъжат и заблуждават. Два пъти ми го казаха, и когато се
отписвах при тях и после веднъж специално ходих и надълго и нашироко ги
разпитвах...

Сега преминавам към картите Таро. Изтеглих тези карти късно снощи и
оставих тълкуването за днес.

Какво да направя, за да мога по-бързо и с лекота да имам здраво дете?
1. Да напусна сегашната си работа и да се върна на борсата - първа колонка -
3-1-5 ?

2. Да остана на сегашната си работа и да стискам със зъби докато изляза по
майчинство? - втора колонка - 4-2-6

3  (O VI монети) - 1 (Паж начашите)  - 5  - (VIII жезли)

7 - Паж на монетите - ситуацията

4 (O IV Монети)  - 2  (X мечове)  - 6 - (O III Мечове)

Паж на монетите - независимо за какво питам, основният въпрос и проблем са парите
и как да си осигуря насъщният. Така тълкувам ситуацията според картите. 

Мисля, че ако поема по първия път има голяма възможност да сбъдна най-голямата
си мечта - жезли - и да бъда щастлива и да имам по-скоро дете - Паж на чашите.
Той означава също, че няма да бъда сама, че ще имам подкрепа на близките си. Въпросът е, че финансовата ми сигурност е застрашена и че ще имам
сериозни финансови проблеми - O VI монети. И вероятно ще се наложи да си правя сметка за какво харча всяко едно левче. 

Интересно, че и при вторият въпрос не ми е даден финансов просперитет -  може
би ще харча повече отколкото имам - O IV Монети. 

Може да има и друго тълкуване - тъй като работата ми е свързана с финанси и
плащания на клиенти, няма да се справям с тях.

ShaAngreal, сега тук интересно идваме пак при мечовете, за които ти каза,
че говорят за ментална ситуация, т.е. за нещо, което касае сферата на ума и че трябва да го реша и то ползвайки въздухът -разум и логика. Дали и тази комбинация показва, че все още не съм стигнала
до момента, в който да го направя, така че да се очертае определено бъдеще?
Мисля, че и мечовете включват страховетеми, че няма да мога да имам дете заради стрес и преумора.

Иначе X мечове може да означават, че се страхувам, че няма да мога дасе справя с работата и така или иначе в даден момент ще ме изритат заради
несправяне с нея. Някак си предварително съм се предала и съм решила, че всичко
е ужасно и че това не е моето място и че ще се мъча. След което идват O IIIМечове, които казват, че ще се справя по-бързо и лесно отколкото си мисля. Също
говорят за тъга и носталгия към миналото (предишната ми работа и предишната ми
шефка, с които сравнявам всичко към момента).    

Но във втория случай отговор за дете не виждам или е отрицателен. В никакъв
случай обаче аз лично не виждам да е положителен.

ShaAngreal, по-късно
ще хвърля и карти за по-общия въпрос. Ако ти се занимава хвърли и ти карти. Очакваш ли друг
отговор или просто доуточнения?
Какво влагаш в това да обърна O Маг и O
Асо мечове. Предполагам да обърна житейската си нагласа  към положителните им тълкувания?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия