ОБСЪЖДАНЕ > СВОБОДНА ЗОНА

Карти Таро и Оракули

<< < (7/18) > >>

theshadow:
Амрита, никаква борса, ако искаш да имаш пари за бебе- това ти го казвам и без карти, като собственик на фирма... Законодателят е предвидил да гледа назад в годините на какво си осигурявана... Напуснеш ли работа, ще е по взаимно съгласие и борсата като пари ще ти отпусне минимума и ще го вземаш този минимум много малко време... После, като тръгнат да ти изчисляват майчинството и това ще ти намали сумата... Ако работиш... Ако не работиш, съвсем ще ти орежат сумата за майчинство... Мисля беше- гледат как си осигурявана две години назад- това, ако работиш... Ако не работиш, тогава се изчислява по друг начин, който е неизгоден за майката...

А вече дали бебето ще ти е здраво- можеш да си отговориш и сама също без карти- чрез консултация със съответния лекар, че планираш бебе и какво следва да правиш и не правиш.... И тази консултация ти е по-важна от консултацията с картите... Лекар ще ти каже какви са начините да си улесниш забременяването и да се подготвиш за здраво дете...

Пожелавам ти всичко да се нареди по най-добрия възможен за теб начин...

theshadow:
И още нещо можеш да направиш, амрита... Като установиш бременност, отиваш при личния ти лекар и договаряш издаване на болничен лист от мига на установяването на бременността... Това, таковата, понеже пишеш, че работата ти е свързана със стрес... Така ще си осигуриш спокойна бременност... И ако ти е минал изпитателния срок по договора (надявам се си на постоянен трудов договор), ти препоръчвам да направиш един жест на коректност- като забременееш и медицинско лице потвърди това, влез на четири очи при шефа си и предупреди, че скоро ще почнеш с болнични листове и после - майчинство... Да ти търси заместник... Казвам го от позицията на работодател... Много е неприятно от днес за утре да търсиш заместник, защото не се прави така- подборът на персонал изисква време (поне за който държи да има качествено подбран човек, дето работи, таковата)... Или да не знаеш, че е нужен заместник и да се изгърбят хората ти от работа...

ShaAngreal:
Quote Амрита ()Искам дапопитам как е най-добре да задам въпроса си? Аз лично мисля, че е най-добре да
го задам във връзка с най-главния си приоритет. Парите не са водещите в случая,
но все пак трябва да си осигуря някакъв екзистенц минимум.  

Какъв изборда направя, за да мога по-бързо и с лекота да имам здраво дете?
1. Да напусна сегашната си работа и да се върна на борсата?

2. Да остана на сегашната си работа и да стискам със зъби докато изляза помайчинство? (Последното е много под въпрос при този стрес и преумора. Но пък кой знае. Случват се и чудеса...)

Мога ли така да комбинирам де факто два въпроса?  Ще получа ли точен отговор или разводнявам питането си?  

Или просто питам: Да напусна работа или
да остана на нея?
И вероятно ще получа отговор какво да очаквам в двата случая,независимо какви са приоритетите ми? Здравей! Можеш да направиш и двата варианта - добре е да видиш, какво ти носят и да сравниш после отговорите, картите, комбинациите.
Като имам време и аз ще тегля, за да сравним, искаш ли?

Финансови средства само от работата си ли получаваш? Имаш ли начин да си фрийлансър или по друг начин също да се издържаш? Защото това, което казва Шадоу е вярно - не знам, на каква сума те осигуряват, но е добре да е поинтересуваш от майчинските, които ще получаваш ако ще зависиш от тези пари.

theshadow:
ShaAngreal, като свободна професия (фрилансер) - каква ти е идеята ? То разликата с правене на фирма е едни 300 лв по-малко такси, понеже ще може да върши само една дейност- тази, за която при регистрацията предстви в АВ диплома или сертификат, че има правоспособност да я върши... При свободната професия пак има т.е. регистрация в АВ, пак има нужда от разход за счетоводител, който ще води счетоводство и ще пуска информация към НАП всеки месец, пак се внасят осигуровки - в случая като СОЛ...

Т.е. тя щом ще планира бебе, ако избере свободна професия, трябва да избере осигурителната комбинация, дето е с осигуряване за майчинство (при СОЛ има вариант без осигуряване за майчинство, който е с десетина лв по-малко осигуровки , но лишава от право на болнични и на майчинство)... И трябва както аналогично на фирма, да си развие дейността, което означава време и някакъв начален паричен капитал, който първите месеци да покрива разходите, които ще се натрупат минимум за счети и за осигуряване... Не е ли твърде сложно, ако бърза с бебето?

Но пак зависи на какви пари я осигуряват, с какви пари разполага и колко време може да изчака с бебето... Ако взема на ръка повече пари и добри, а я осигуряват на прага на длъжността, то тя губи и е прецакна с болнични и майчинство и ако има основание за регистрация като свободна професия, ако има и парите да си позволи разхода- може да се доусигурява сама на повече пари за нужните две години време, което иска държавата...

В смисъл няма да стане хем да работи свободна професия, хем да взема майчинство- до колкото знам, до навършване на определена възраст на бебето...

Това всичкото го пиша на база предполагаеми варианти, тъй като не зная каква е реалната ситуация с амрита, за да дам повече конкретика...

ShaAngreal:
Здравей, Шадоу! Не съм запозната подробно с тези неща. По-скоро имах предвид да работи докато си е у дома и си гледа лапето, а не да разчита на осигуровки. Особено ако бебе е по-спокойно, има доста време за компютър и други неща, които могат да се правят от дома. Поне аз така бях и с двамата.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия