Отворена дискусия > МАГИЯ

Теми от други форуми

<< < (2/3) > >>

theshadow:
Цеци_Вихронрав, така е..... Много е предвидимо , че имам вина, че всичкото демон ,бог, потоци и сие му преча да преуспее и да върши чужда работа на баш магове.... Изобщо... Колко е лесно всичко, когато хората са предвидими... Ей на.... Друго си е предварително да знам, че вина имам, а пък каква наглост само имам- да не ме е срам, че така им докарвам фрустрация на такива....

Дай да се върнем на по-сериозно по темата, че много се заспамих, пък спамът ми е слабост....

Горе се спомена за огромния брой вариации на всичко.... И друг път по-рано в този форум сме дискутирали това- по темите за ясновидството..... Не е нещо ново.... Там също обяснявах за локуса на контрола... Само дето сравнението ми за възможните вариации беше с Лабиринт.... И обяснението засягаше защо се виждат при ясновидство неща, които могат да бъдат променени чрез личен избор.... И колко ограничен става личният избор, когато събитията се оставят на самотек....

Та четейки горните обсъждания в другия форум- в тях полза не виждам, понеже акцентират на ограничаването на избора и авторът на книгата доста грубо манипулира за подтикване към външен локус на контрола, дето си е вреден за личността.... Но... Се сещам за тази наша стара тема... Която съдържаше доста информация по тези въпроси....

Има ли интерес да си я продължим тук, така и така тук сме я подхванали да обясняваме същото, което и преди доста време обясняваме...

Цеци_Вихронрав:
Quote theshadow ()Има ли интерес да си я продължим тук, така и така тук сме я подхванали да обясняваме същото, което и преди доста време обясняваме...Аз имам интерес. Предполагам другите също.
На любимата ми тениска с Вещица на нея пише "Всеки сам кове своята съдба". Дори в най-лошата ситуация винаги имаш избор. Винаги можеш да избереш по-малкото зло...
А в магията... Тери Пратчет казва, че от магията до лудостта има само една крачка... Всеки избрал да се занимава с магия трябва за себе си да реши дали и как да се предпази от тази крачка.

theshadow:
Цеци_Вихронрав, така е правилното.... Всеки сам да кове своята съдба.... Но това е и отговорност, а има хора, на които отговорността от такова естество не им понася никак.... Защото да- по-примамливо е някакви си потоци или пък друго да носят цялата тази отговорност....

Във връзка на написаното от теб.... Да вземем да опишем начините на спотреба на личното коване на съдба чрез разширяването на възможностите за избор в Лабиринта?

Цеци_Вихронрав:
Quote theshadow ()Във връзка на написаното от теб.... Да вземем да опишем начините на спотреба на личното коване на съдба чрез разширяването на възможностите за избор в Лабиринта? Почни, а аз ще допълвам...
Не за друго, но на теб силата ти е в теорията, а моята в онагледяването с примери.

theshadow:
Добре...

Може би заради по-новите потребители е хубаво да започна обясненията си от самия Лабиринт, за да не се чудят това пък какво е и да могат и те да вземат участие със свои наблюдения по темата...

За един ясновидец- светът през погледа му при ясновидство- не е карта, в която да е описано ясно и еднозначно какво ще се случи... Светът, гледан чрез ясновидство, може да бъде сравнен с безкраен Лабиринт от събития, в който Лабиринт всичко може да се случи (това- при спазване на законите на вселената- няма как да се случи нещо извън законите на вселената)... Всяко едно възможно събитие е отделен коридор на Лабиринта, който може да бъде огледан... Но когато дойде моментът- се случва само следствието на причината... Т.е. нищо не се случва, без да има причина да се случи... И тази причина не е произволна причина...

То няма значение дали ще го наречем налични варианти за избор, дали ще го наречем потоци или коридори на лабиринта... Едно и също е...

И ако искаме нещо да се случи, активираме причината... Но не коя да е произволна причина ще доведе до следствието, което искаме и което целим...

Важно е обаче да не се оставят събитията на самотек, а човек сам да избира- така образно казано- отваря пред себе си повече възможни коридори на лабиринта, измежду които да избира...

Върху това по кой от коридорите ще тръгне човек, оказват влияние цял набор от фактори... Някога ги изброявах във връзката между Лабиринта и локуса на контрола... Делят се най-общо на две групи- такива, които човек може да контролира и такива, които не може да контролира...

Навремето в тази връзка давах и пример с кола... Човек може да контролира собственото си шофиране, но няма как да контролира шофирането на откачения пияница, който се забива в колата му...

Вътрешният локус на контрола се състои в стремежа да бъдат поставени под контрол колкото се може повече от онези събития, които стават да бъдат контролирани лично, тъй като това дава повече варианти за избор, както вече писах...

За разлика от вътрешния локус на контрола, при външния локус на контрола, се прави грешката всички събития да се приемат като продукт на случайност и от там се пропуска контролът върху много от тях... Съответно се стеснява броя на коридори на лабиринта, измежду които може да се направи избор...

Затова, когато става въпрос за гледане на някой, винаги се обяснява на този, на който се гледа, че пред него има не един единствен път, а няколко възможни пътя и че няма предопределеност, а може да избира и да променя с действията си всичко...

Цеци, ти си по примерите... 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия