Отворена дискусия > МАГИЯ

Тройното правило

<< < (8/13) > >>

MadLud:
Quote theshadow ()магията е точна наука
С риск питането ми да бъде разбрано като заяждане, все пак имам въпрос и бих искал да го задам, а той е : theshadow, какво е наука и какво не е наука? Започна във форума да развиваш тема относно правилния начин на водене на дебат, диспут, и мисля, че има място и за тема, която да разгледа понятието наука, да разгледа дефиницията на това понятие. Не за друго, докачлив съм на тема кое е наука и кое не е, но това се дължи на желанието ми да се придържаме към формалната интерпретация. Ще се радвам да разбера какво се разбира под "наука" в това ти изказване. Знам ли, търся по-скоро някакво лично успокоение.

theshadow:
MadLud, всичко, което използва по коректен начин научният метод, е наука.... Уточнявам за коректния начин , защото ми се е случвало да попадам на четива, които имат претенциите да ползват научен метод , но вътре са с толкова много логически грешки, спекулации и невярна или подвеждаща информация, че няма как да бъдат зачетени за наука....

MadLud:
theshadow, мерси за уточнението.

Euryale:
Чакай, чакай, поясни какво за теб са причинно-следствените връзки? Нали точно това - имаш цел, заявяваш на съдбата какво искаш да стане, тя го кара да стане. Няма магическо съдбовно духче, което да кара лампата да свети без ток, но по чисто реални начини лампата си светва. Както казах, няма невъзможно, няма и случайно. 

Пак повтарям - ритуалите са за теб, не за съдбата. Точно за това има разлика как поискваш нещо. Има разлика между това да заявиш "искам крушката да светне и т'ва е то, давай, чакам" и съвсем целенасочено да се съсредоточиш върху светването. 

За ума в реалност не знаем толкова много. Не знаем защо сънуваме, най-малкото. Учените не могат да направят робот с идеална човешка психика все още, което показва, че има доста за научаване. За бога, все още има хора, които смятат, че първите седем години определят характера и интересите на децата. А за това как влияем върху съдбата си знаем даже по-малко. 

Има похвати, но не и точно определени рамки, в които нещата винаги трябва да се случват. Не можем да имаме еднакъв контрол над всичко. Не можем да разградим каквото и да било на съставни части с постоянни зависимости, само защото някои аспекти могат да се погледнат отделно. Можем да записваме и анализираме резултатът от експеримент, който сме си направили, но не и да очакваме нещата винаги да стават по този начин. Магията не е по-точна наука от поезията - има определени неща и техники, които ги правят по-ефективни, но същността им е толкова неопределима, че ще мине много време, преди да успеем да ги опознаем истински.

Цеци_Вихронрав:
Quote Euryale ()Можем да записваме и анализираме резултатът от експеримент, който сме си направили, но не и да очакваме нещата винаги да стават по този начин.Резултатът винаги е еднакъв.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия