Отворена дискусия > МАГИЯ
Етика на мага
theshadow:
Цеци_Вихронрав, ако може да се предотврати смъртта, тогава пак не се казва за смъртта, а какво е добре да се направи- това, ако има шанс да се избегне....
А аз само за смърт не казвам, а ако е за лошо и особено и ако може да се избегне и казвам...
Цеци_Вихронрав:
Quote theshadow ()А аз само за смърт не казвам, а ако е за лошо и особено и ако може да се избегне и казвам...С това съм съгласна. Така е коректно към хората на които гадаем.
theshadow:
Сещам се за още нещо... Доста често срещано е у нас, за съжаление... Лъжата за притежаваните знания и умения... Не е коректно...
Понякога такива лъжи са безобидни, но не винаги... Ще ми се да се изброят някои опасни лъжи с цел превенция- предупреденият човек е по-трудно да бъде излъган....
Тук преди време един такъв лъжец предлагаше в качеството му на свръх-действащ един ритуал, който ако се беше намерил някой лековерен да го изпълни, то лековерният щеше да свърши в болница с тежки изгаряния по ръцете... Лъжецът беше своевременно баннат, защото наистина има хора, които не мислят, преди да направят някоя велика глупост, дето да им коства здравето... Особено, ако е ритуалът да попадне в ръцете на някой младеж- начинаещ в заниманията с магия, който не знае какво прави и има големи очаквания, че само да направи един ритуал и веднага ще получи грандиозни успехи....
Така че желанието на някои хора да блеснат, може да вкара други хора в болница...
Или да осакати трайно психиката им... Случвало ми се е да чета из нета безумни практики, които фантазьори, желаещи да блеснат ,излагат като абсолютно действащи.... И не винаги опастността за психиката е видима и особено за един начинаещ... Викане на ангели, демони, разходки в астрала, срещи с чудесии от некрономикон- това всичкото осакатява психиката... Не го препоръчвам... Защо е заблуда и е вредно, е подробно обяснено из форума...
Няма да коментирам шарлатаните, дето са готови да излъжат, само и само да се доберат до пари.... Работа на полицията е да ги арестува.... Друг е въпросът колко полицията си върши работата... Само ще коментирам да се стои настрана от лица, предлагащи разваляне на черни магии срещу пари- такива лица без изключение ,са мошеници, често действащи организирано с други лица, които проникват в дома на жертвата си, подхвърлят и предмети, плашат до смърт и точат пари от това, без да ги е страх, че жертвата ще се оплаче в полицията... Някои такива организирани театри, придружени с незаконно влизане в чужд имот, струват на жертвите десетки хиляди левове, които жертвата сама доброволно плаща на тормозещия я престъпник, често затъвайки в кредити към банки и кошмари....
Магия не се прави с подхвърлени предмети... Всеки, който намери подхвърлен предмет у дома си, незабавно да повиши сигурността... Защото зложелателят не му прави магия, а му прави опит за измама... И ако измамата не успее, не се знае дали няма да последва и опит за кражба.... Това, особено да се внимава, ако във вашия район има някой много прославен маг, дето разваля магии срещу пари и му е ясно , че първо при него/нея ще хукнете....
Ако някой се сеща за още лъжи и измами, които може да донесат до навреда- да ги пише по темата...
Цеци_Вихронрав:
Според мен в магията има два вида измамници. Тези които съзнателно разиграват театър с цел финансово облагодетелстване. И тези които толкова са си повярвали, че са могъщи магьосници, че не осъзнават, че лъжат и околните. И вторите са по-опасните... Затова според мен ако маг реши да сподели знанията си с начинаещ, по-етично е първо да го научи какво НЕ Е магия. После вече да го учи на това какво е магията.
Delta:
Магът е преди всичко човек, израснал в някакво общество, малко или много обременен от някаква религия или информация за нея. Няма как да се интерпретират еднозначно понятия като етика и морал.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия