Отворена дискусия > БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИОННА МАГИЯ
Български легенди
Delta:
Има. Но повечето са чужди. Което не е правилно.
Сещам се за няколко поверия за бременни и родилки. Бабите ми казваха така:
- не си режи косата, да не му отрежеш пишлето - проверено, не е вярно
- не прескачай маркуч, че да не му увиеш пъпната връв - това се случи с баткото, но едва ли е щото съм прескачала нещо си
- ако ти е остър корема - момче ще е - тц
- вбесявах се, когато някой ми тикаше нещо да кусам, че да не ми станело нещо или на бебето...
- ако имаш киселини, ще има дълга коса бебето - факт с щерката, но до колко е издържано не мога да споря
- ако жена в цикъл влезе при дете под 40 дни, то ще се опъпчи. Случи се с щерката, но обривът си имаше съвсем други, медицински причини
- ако ядеш кисело, момче ще имаш
- като дойдат гости да видят за пръв път новороденото, задължително му слагат желязна пара, стойността няма значение; това - да е здраво като желязо. Хич, въобще даже и изобщо не е вярно. Що железа събрахме и все във спешното висяхме
- пий боза, да имаш кърма - йок, само килограми излишни
- при къпане на новороденото, го обтривай със сол, че да не му мирише потта - абсолютно невярно, даже и опасно
listentothewild:
Аз за самодивите знам, че са красиви девойки, с дълги руси коси, бели премени. Чисти са, нежни, с венци от цветя по главите. Погледът им омайва мъжете, дори може да ги убие. Привличат с прекрасните си песни и танци. Но не трябва да се гледат в очите.
Самодивите не се подчиняват на мъжете, но ако им се отнеме силата стават обикновени жени. Раждат деца и градят дом, но винаги се опитват да се отскубнат. И ако успеят - се връщат за отмъщение.
(приличат ми малко на сирените, с изключението за водата и морския фар). :)
Има една много интересна легенда за моето село и чешмата там. Спомням си я частично, но ще разпитам да ви я разкажа, защото спомням си преди години слушах с голям интерес.
Solomon:
Най-накрая й намерих място на тази история.
Местна история. Сякаш по-скоро история, отколкото легенда. Не много стара. Някъде около моето село.
Мъж на полето. Вижда друг мъж да копае ров и да заравя сандък. Сигурно е злато. Обаче, след като заравя сандъка, той взима една конска юзда и почва известно време да я върти над заровения сандък, и да приказва някакви работи...и след това си тръгва. Мъжът, който вижда всичко това, решава, че ще открадне златото, но не веднага, а на следващата вечер.
На следващата вечер, на смрачаване по-скоро, нашият тарикат отива с лопатата и почва да копае. Стига до сандъка и го хваща, за да го изкара......в този момент почва да чува конски тропот, идващ отдалече...пооглежда се - наистина - коне, дузина, може би десетки, яростно отправили се в негова посока. Мъжът замръзва на място, ала конете се приближават. Ще го сгазят, на метри са от него. Осъзнал се, мъжът оставя сандъка, за да побегне. В момента в който оставя сандъка, конете се изпаряват във въздуха, все едно никога не са били там.
Надали се е върнал пак при сандъка.
Напомня ми на един вид магия, ама...може да е само легенда, а може и човекът да е имал проблеми...
Цеци_Вихронрав:
Предполагам е била направена магия на илюзията. Сянка е компетентния по тези магии
feniks75:
Споделяй те де.Знанието не трябва да е скрито. [shok] Много интересно. [shok]
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия