Отворена дискусия > МАГИЯ
Мотиви- защо не се обсъждат религия и ритуали
myself:
Мдам. Поради пореден проблем с нета, чак сега откривам, че има тази тема...
Съм абсолютно против да се чепкат църковно-религиозни тематики (догматики). Както съм против всякакви калъпи, в които се опитват от хилядолетия да напъхат полета на духа и турят в окови мисълта... Вярваща съм, но не набожна. Вярвам в себе си. Щом аз самата не успявам да разреша свой проблем, от къде на къде друг//бог ще е в състояние?! На кого му пука за мои несрети, освен на мен самата? И зашо другиму трябва да му пука?...
и т.н.
Не вярвам в предопределението/съдбата. Моят живот и начина, по който мисля/действам/чувствамв/вярвам и пр. си е лично мой избор и отговорност. Богове, демони, ангели и прочие сътвери са продукт на собствения ми мисловен кпацитет - насътворявам гиш, когато са ми нужни за конкретна цел. Както и престават да съществуват в ума ми (като образност, символика и качества) в момента, когато изпълнят функцията си, да са ми полезни. Те са нещо като пръчката, която малко дете държи в ръцете си, когато се учи да ходи вярвайки, че тая пръчка го крепи да не падне. Нарисувахте ли си картинката? - дете, държащо в двата края хоризонтално на земята разположена пръчка, изпънало ръце напред вярващо, че тая пръчка е причината да не загуби равновесие.... И когато детето се пусне от пръчката или вече се е научило да ходи, или пада....
И пак се връщам, от където тръгнах: ненавиждам догми.
theshadow:
Reya, аргументирам се, че не желая да се обсъждат някои теми... Не да налагам свое мнение по тях- а да не се обсъждат изобщо (и от мен включително да не се обсъждат)... Изчети темата...
А аз искам да направя някои разсъждения- може да са нужни не само на мен, адресирам разсъжденията си към нищото, не към някой конкретно... Не са въпроси, които следва да се обсъждат по темата... Странично е и ги пиша просто така, защото ми идват на ум...
1. Защо е този страх за убежденията от вида религия, ако се налага религията окончателно да спре да е център на внимание в този форум? Аналогично и за останалите теми... Ако сте наистина убедени- от какво ви е страх? Все пак аз просто искам да не се обсъждат, а не да си променяте убежденията... И въпреки това- страх...
2. Защо хората тук да трябва да се разделяме и всеки да си бяга в негово си кюше от форума, акцентирайки на различията по между ни във възгледите ни, като може и да няма разделение, акцентирайки върху общото по между ни?
3. Колко е трудно всъщност да се акцентира на общото, а не на различното?
Reya:
Значи, когато обсъждаш религиозна тема, вярваш в нея? А можеш ли да обсъждаш религиозна тема, от чисто и просто интерес, без да вярваш в нея? Кой е казал, че разговорите на тема религия са непременно "проповядване"? И аз мразя догматики. Това не ми пречи да говоря на тази тема.
Вярвам, че Пепеляшка и Спящата красавица са плод на умствения капацитет на съответните автори. Това не ми пречи да ги чета на децата, които на свой ред също не им пречи да ги слушат, макар да знаят, че са "приказки". Макар да не са истински, винаги има поуки и уроци, които можеш научиш от тях, ако пожелаеш. И все пак- това е твой избор, никой не идва да те бие по главата с книжката.
Reya:
Шадоу, благодаря ти за отговора, прочела съм темата. Останах с това впечатление, на което още държа, и изказах мнението си.
Отварянето на тема, свободна за коментари води към мисълта, че обсъждането й е било част от плана.
Обикновено бих те помолила да обосновеш в кое точно видя страх, но в случая не съм сигурна че има някакъв смисъл от това.
Ние имаме общо- и се фокусираме върху него..
хеката:
theshadow, тук никой не се страхува от нищо,по скоро негодуване от ограничение на база лично мнение.
Не навиждам някой да ми казва кое е добро за мен,аз съм достатъчно умна и интелигентна жена за да преценя това.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия