Quote Delta (
)
аз пет пъти ти оправих компютъра, пък ти само веднъж ми донесе и само 5 яйца От това като се освободим и ще стане.
Мдам, ето го - еквивалентното опаричаване, като начин на мислене... 5 яйца струват Х лв, а оправянето на к-ра У лв, а Х е по-голямо или по-малко, но в никакъв случай не е равно на У...
Идеята е - аз имам нужда от А и свръхпроизвеждам (или мога да се лиша) от Б, срещу което да получа нужното ми А. Без да се уравняват А и/или Б спрямо нещо друго (пари примерно), а само в зависимост нуждата ми и произведеното от мен (вещ/труд), с което да се разделя, срещу което да получа...Дресиран начин на мислене е, колко струва нещо, какъв е съответстващия му паричен еквивалент...
Утопия? Да, утопия е. Нещо мяза на комунистическия идеал (всекиму според потребностите и от всекиго според възможностите). Но и не е точно това, защото в родовообщинните общества, където такъв стокообмен е единствения начин за получаване на нещо, което не произвеждаш, комунизъм не е имало, а обмяната - да. И смятам, че нуждата (в едно такова общество) ще вдига летвата за развитие качествата на индивида: за да получиш нещо, ще трябва да произведеш нещо друго и го размениш или пък - ще трябва да имаш умение, което да предложиш като услуга срещу получаването на това, което ти трябва. Ако нямаш уменияа да изработиш/предложиш нещо, то ще е защото си мързелив, защото не си пожелал да се научиш как да произведеш нещо с ръцете и труда си.
Столетия вече друсират начина ни на мислене и ни обучават, как да станем по-усъвършенствани паразити - без да произвеждаме, да получаваме... И мръсната дума тук се оказва, че не е "пари", а мързел/некадърщина/готованство...