Отворена дискусия > ШАРЛАТАНСТВОТО В МАГИЯТА

За проклетите и проклетията им

<< < (2/3) > >>

Jokera:
"... ние българите не сме добри християни,нито добри мюсюлмани ние сме добри езичници..."
 Абсолютно точно казано.
 Което дали е за наше добро или лошо като род и нация "времето ще покаже"
 Демек(сиреч) поколенията след нас ще разберат. Нека не забравяме, че сме потомци и на древните траки и че християнството е сравнително нова религия в сравнение човешкото поселение по тези земи. Да не забравяме, че ни е наложено и то доста брутално(ако се доверим на историята).
 Хеката, имаш ли материали за тракийския орфизъм по нашите земи?
 Всъщност исках да попитам можеш ли ми изпратиш нещо. Имаш невероятен талант да вадиш екстракта, есенцията на нещата. А, че имаш съм сигурен. Не е спешно, когато имаш време.

хеката:
Жокер скъпи,ласкаеш ме,но нека завърша темата за вещиците и ще отупам прахта от библиотеката пак ще видим какво ще излезе.

Със сигурност ще открия разни интересни неща.
 Хубаво би било да се отвори една тема в която да се обесняват религиите. Нещо като научно изследване върху религиите и митовете около тях и как са си повлияли една друга...нещо такова ми се върти в главата...
 И ще видиш как така наречените "Магьосници"плашат хората с разни демони и Зли сили,които в същност са езически богове,а в някой случай са на страната на доброто...
 Ти да видиш...
 -Блажени са невежите тяхно е царството Господне.

Jokera:
Не само "хубаво би било'", а е много важно да има такава тема. Малко да се ограмотят  "онези" за който говорехме преди два дни.
 Щях да кажа, че се дразня и щях да излъжа защото чувството за забавление е по силно, когато често водя подобен на следния разговор. ( Е, често провокиран и започнат от мен )
 – Извинете Вие каква религия изповядвате?
 – ......отговора е без значение .
 – Ама Вие ли взехте решение, или мама или баба?
 – ......отговора отново, често е без значение....
 – Ами, запознати ли сте с други религии? Имате ли база за сравнение, че това е най-подходящото за вашия духовен, вътрешен свят?
 – ......отговора отново, много, много често също е без значение

хеката:
Quote Delta ()А как обикновения човек да различи суеверието от истинската магияЧрез проверка на методите мила,гледай сега....

Леене на куршум.
 Този метод за "гадаене"или по-скоро за прогонване на страха се представя от "врачките", "баячките" или "маговете"като метод от
 дълбока древност достигнал до нас от незапомнени времена.
 Чудесно,но...куршумите са създадени когато се изобретява огнестрелното оръжие през 1288 г. в Китай.
 Китайците открили и използвали барута много преди то да стигне в Европа и то за фоерверки,а не за средство за водене на
 война или лов на животни.
 Европейците го пригодяват за военни действия и го превръщат в средство за убиване.
 Второто:куршума за гонене на страха трябва да е отстрелян. Тоест да е изваден от тялото на жертва,а не да е купен на килограм
 както го правят днес и се лее един куршум,а не една шепа.
 Метода вероятно е заимстван от леенето на восък,който обаче има за цел да покаже кой ти е направил магия,а не да прогони страхът ти.

Друг метод който също се представя за древен е гадаенето на боб.

Боба е пренесен в Европа от Южна Америка заедно с чушките,царевицата,тютюна,доматите и пуйките през 16 век при една от експедициите на Христофор Колумб.
 Следователно дори и да е имало някакъв начин за гадаене на зърна то той не е бил с боб.

Ето един забавен факт.
 Когато Колумб донася домата в Европа,испанците решават да отровят с нето краля си Фердинат ІІ Арагонски като му дават да изяде гозба
 направена с домати. 

chimera:
Quote хеката ()Когато Колумб донася домата в Европа,испанците решават да отровят с нето краля си Фердинат ІІ Арагонски като му дават да изяде гозба направена с домати. 
 Опитвам се да си представя физиономиите им при неуспеха! Напушва ме на смях!  

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия